Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:25, 17 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)

No jakbyś ogrodu nie znała

Twoj ogrod ma tyle zakatkow ze za kazdym razem kiedy do Ciebie przychodze, odnajduje cos nowego, cos pieknego...np te trawe, uwielbiam ja...Musze ja jeszcze kupic, jest niesamowita, lubie lapac ja w kadr kiedy przez jej klosy slonce przeswieca, lub zatrzymuja sie krople deszczu...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:24, 17 sie 2015

Do góry

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:24, 17 sie 2015

Do góry

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:24, 17 sie 2015

Do góry
przegldam fotki wakacyjne

o to to mi sie podoba patrz jakie ladne

w altanie, jejku jak tam sie fajnie siedzi w ten upal idealnie

no i jeszcze raz wszyscy razem Waligura robi zdjecie. No i ogolnie to nie mam go na zadnej fotce.

Ogrod jest piekne jestesmy zachwyceni ale tez troche przerazeni ogromem pracy jakiej wymaga.
Bardzo mi smutno, ze susza poniszczyla Ci tyle pieknych roslin. mam nadzieje, ze szybko odzyja po deszczu.

U nas wlasnie leje bez przerwy caly dzien, mam nadzieje, ze i do Was cos doleci.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:18, 17 sie 2015

Do góry

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:18, 17 sie 2015

Do góry

Ogród Bogusława 13:17, 17 sie 2015

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)

A jak się sprawują te żywotniki wschodnie Nana, nie przemarzają? Bo moje od zachodu mają takie dziury jaby..
Ogrodowy song 13:15, 17 sie 2015

Do góry
żwirkowa rabatka w trakcie..

plan mam taki ,aby w nogach klonu-przed rabatą-utworzyć różaną rabatkę..o coś takiego:

w prawym górnym rogu "rabaty" sąsiada..też musze nad tym pomyśleć,aby jakos to osłonić;

1,2,3,ogród... START! 13:14, 17 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

No tak, przy wysiewaniu jest dużo pracy, też nie zawsze zdążam ze wszystkim w odpowiednim czasie.
Jak Ci akant rośnie? JA wysiałam w tamtym roku, słabo rośnie, w tym roku go przesadziłam, dalej nie ruszł. Nie wiem, co z nim. Pokażesz go? Ciekawa jestem, jak wyglada. A bodziszków nie próbowałam, zwyczajnie nie pomyślałam o nich
Kasiu, a jakie kolory szczególnie Cię interesują?
Dobrze schodziły: liatry, pysznogłówki, przegorzan, wielosił błękitny (ale kiepsko mi rośnie, coś mu u mnie nie odpowiada), orliki, odętka, firletka krwista i chalcedońska, dzielżany. gożdziki kamienne i chińskie, krwawnik pospolity. Z małymi problemami, ale się udało: łubiny.

Gosiu, to mój tegoroczny wysiew akantów i bodziszków

Szału nie ma, ale grunt że coś wyszło Werbeny wysiałam chyba 5 kuwet i tam wschody były lepsze, potem pikowałam do doniczek po 3-4 sadzonki.

Bodziszki bardzo lubię, bo tworzą gęstą kępę pod krzewami i chwasty nie rosną
Z ubiegłorocznego siewu doczekałam się 4 łubinów, 2 rabarbarów, 3 kocimiętek
Wszystko na razie rośnie w doniczkach i czeka na wysadzenie.

Z kolorów bylinowych najbardziej lubię fiolety, czerwienie, amaranty I lubię duże liście, dlatego wysiałam akanta. W przechowalni mam też rodgersję - kiedyś kupiłam w doniczce i tak się rozrasta, że już mam 3 doniczki i niedługo pojawi się na rabacie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:13, 17 sie 2015

Do góry

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:11, 17 sie 2015

Do góry
Kasiek napisał(a)

Ogarniaj sie ogarniaj bo my tu na fotki bardzo dlugo juz czekamy i niecierpliwie

No jakbyś ogrodu nie znała
Jestem w polu 13:10, 17 sie 2015

Do góry
Warmia napisał(a)
Wczesną wiosną zakupiłam w Lidlu dwie mini różyczki na pniu. Wszystko było ok. do pewnego momentu. Ładnie rosły i kwitły. Potem zaczęły mocno chorować i właściwie miały już wyrok. Wróciłam z wakacji, a one oto proszę, taka mała niespodzianka

Wow, jakie śliczne. Ja też kiedyś kupiłem różyczki w Lidlu i wszystkie uschy, a po czasie zaczęły wypuszczać liście i nawet zakwitły. Identycznie jak u Ciebie.
Ogródek Iwony 13:09, 17 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ta donica z berberysami - była pierwsza. Jakiś nieokreślony czas temu M przywiózł trochę rozbiórkowej cegły. Mógł więcej, ale wtedy mieliśmy potrzebę wykorzystania jej na obwódki, w marketach niczego nie było. Przy tarasie na skarpie rósł winobluszcz, całą woda spływała i mimo podlewania nie dawał rady. Wpadłam na pomysł wymurowania donicy dla niego. Krzywo wyszło, bo roślinki już rosły, a ja nawet nie wytyczyłam sobie wtedy sznurka, dziś bym już dokładniej robiła.
Rok temu przy nowych nasadzeniach postanowiłam pociągnąć temat donic i powstała następna. Razem są cztery. Obłożone w środku styropianem. Roślinki ładnie przezimowały, a w donicy w celu uzupełnienia ziemi nasypałam sporo kompostu i to zdało egzamin. W donicy dłużej jest utrzymana wilgoć, roślinki są dorodniejsze
Tutaj wiosną posadziłam trzy hortensje limlight - małe sadzonki. Są spore obecnie

A tutaj rosną z tej samej partii na rabacie i są mniejsze

Mi się bardzo podobają te murowane donice. A one nie mają dna? Jak roślinki sobie w nich radzą?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 13:06, 17 sie 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

Śliczne zdjęcia. Ogród wypielęgnowny na błysk.
A co to za kuliste drzewko w tle na ostatnim zdjęciu? Klon? Bardzo ładny.

Rozplenice w rzędzie bardzo mi się podobają.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:06, 17 sie 2015

Do góry

Pogubiłam się po drodze... 13:04, 17 sie 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)
Mini hostwisko) i liście z orzechów laskowych.

Na hortensje ciągle czekam

I moje pierwsze dwie LimeLight, i będą kolejne dwie a nawet trzy jak uda mi się kupić

Przesądzę hortensje ogrodowe a w ich miejsce posadzę limki i tak mi jedna pada

Ładne będie to hostowisko jk podrośnie.
A co to za hortensja,że tak późno kwitnie?
Pszczelarnia 13:04, 17 sie 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Są dwie potężne 200-letnie lipy: wynagrodzą brak topoli?
O tak, stare lipy wynagrodzą wszystko
Nieopodal mamy Czarnolas, park wokół muzeum Kochanowskiego to częste miejsce naszych wycieczek rowerowych. Na kamieniu upamiętniającym rzekome miejsce, w którym rosła rzekoma lipa Kochanowskiego (jak informuje tabliczka "pod nią poeta napisał wiele swoich utworów"...) dobrze się leżakuje, bo jest duży, płaski i szeroki.

Pszczelarnia napisał(a)
Co do róży: ona da radę w ocienieniu ale sadzenie róż pod iglakami nie ma sensu. Z wielu nader ważnych praktycznych względów: korzenie tych drzew szeroko przerastają i zabierają wszystko co najlepsze w glebie (woda i składniki). Modrzewie sypia gałązkami, szyszkami i igłami po każdym wietrze (róże w igłach i szyszkach?).

Zdecydowanie odradzam. Pokaż to miejsce. Się zobaczy.
Widzisz, problem w tym, że na naszej działce większość starych drzew to iglaki. Poprzedni właściciel miał do nich ogromną słabość, niestety także słabość do modrzewi. W tej chwili są one ogromne, szkoda nam wycinać. Próbuję więc polubić modrzewie z wszystkimi ich przypadłościami (igiełki w rynnach, na tarasie, w domu, bo pies wnosi na futrze i jedno machnięcie ogonem rozsiewa wokół złocisty deszcz). A! I do tego prawie wszystkie duże drzewa są u nas - jak to powiada leśnik - "wyprowadzone". To znaczy mają poobcinane dolne gałęzie, kontemplujemy więc pnie. Korony naszych kilkudziesięcioletnich lip, skoro o lipach mowa, bujają gdzieś w niebiesiech, na ziemi nawet nie bardzo wiadomo, że to lipy. W tym roku po raz pierwszy, otwierając okno na poddaszu, poczułam ich zapach.
Pod iglakami pewnie bardziej pasowałyby różaneczniki. Ale to miejsce jest przy tarasie, chciałabym, żeby pachniało. W Puszczy Kozienickiej, gdzie przeważają drzewa iglaste, na obrzeżach rosną czasem dzikie róże. Myślałam więc o dzikich różach. Potem o różach pomarszczonych. A potem o Rose de Rehst, bo naczytałam się o jej zapachu i walorach kulinarnych. I wydaje mi się, że ona pokrojem przypomina trochę dzikie i pomarszczone (ale może się mylę, bo zdjęcia jednak nie oddają wszystkiego?).
Miejsce wygląda w tej chwili smętnie. Wokół domu w ogóle bieda pobudowlana, a tutaj dodatkowo przebiegała nieoficjalna droga, którą jeździły samochody. Wklejam zdjęcia, potem usunę, by Ci nie zaśmiecać wątku.
1. Widok z tarasu:

2. I widok z drugiej strony, na taras:

Róże miałyby rosnąć równolegle do tego starego chodnika. Oczywiście po nawiezieniu ziemi itd. Tylko to przerastanie korzeni, o którym piszesz Nie zdawałam sobie z niego sprawy.

Dzięki wielkie za informacje dotyczące mszyc. Chcę możliwie ograniczyć chemię (o ile nie da się z niej całkiem zrezygnować). O czosnku słyszałam, ale herbatka z tymianka to dla mnie nowość. Będę stosować!
Ogródek Iwony 13:00, 17 sie 2015

Do góry
Ta donica z berberysami - była pierwsza. Jakiś nieokreślony czas temu M przywiózł trochę rozbiórkowej cegły. Mógł więcej, ale wtedy mieliśmy potrzebę wykorzystania jej na obwódki, w marketach niczego nie było. Przy tarasie na skarpie rósł winobluszcz, całą woda spływała i mimo podlewania nie dawał rady. Wpadłam na pomysł wymurowania donicy dla niego. Krzywo wyszło, bo roślinki już rosły, a ja nawet nie wytyczyłam sobie wtedy sznurka, dziś bym już dokładniej robiła.
Rok temu przy nowych nasadzeniach postanowiłam pociągnąć temat donic i powstała następna. Razem są cztery. Obłożone w środku styropianem. Roślinki ładnie przezimowały, a w donicy w celu uzupełnienia ziemi nasypałam sporo kompostu i to zdało egzamin. W donicy dłużej jest utrzymana wilgoć, roślinki są dorodniejsze
Tutaj wiosną posadziłam trzy hortensje limlight - małe sadzonki. Są spore obecnie

A tutaj rosną z tej samej partii na rabacie i są mniejsze

Takie były, jak kupiłam wiosną (wg zielonych kresek były przycięte):
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:59, 17 sie 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Musiałaś gości z konewką gonić czy podlało lepiej?

Ani nie podlało ani nie goniłam; rosliny pod kontrolą, trawnik zielony, tam gdzie woda sięga lub cień, jeszcze ciut i będzie lżej.

przerabiana rabata zapełniła się, wiadomo, że za rok będzie lepiej, ale póki co podziwiam trawki
jest tu carex Elata, rozplenica Rubrum, rozplenica Vertigo, gracimilusy, miskant chiński Dronning Ingrid, rozplenica Black Beuty

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:59, 17 sie 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies