Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

szemusia 12:28, 17 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

Zastanawiałam się nad moją różanką. Kwitnie od początku czerwca cały czas. I tajemnica tkwi w ilości. mam 10 krzaczków, jak jedne kwitną, drugie się zbierają, mają pąki kwiatowe. Dużo pąków. Odnosi się wrażenie nieprzerwanego koloru na rabacie. Lubię moje róże

Moi chłopcy chcieli wyjechać na tydzień, więc spakowaliśmy się i jestem u M, a ogród zostawiłam pod opieką córci. Mam nadzieję, że dobrze o niego wieczorem zadba? Wczoraj przeszłam się z nią po ogrodzie, pokazałam miejsca osłonięte pod dachem, które ma podlewać nawet, gdyby padał deszcz. Pokazałam wszystkie donicowe i moją szkółkę. Mam nadzieję, ze ogród przez tydzień nie padnie ...

Różanka faktycznie robi wrażenie Jest już taka... dojrzała
Świtnie wyszlo Ci połączenie róż z bordowymi akcentami. I te trawy. Pamiętam, jak pokazywałaś je po posadzeniu. Ładnie się rozrosły. Dodają powiewu i takiej lekkości.
Fajny miałaś pomysł z podniesieniem części rabat. Ogród nabrał przestrzeni, stal się wielopłaszczyznowy... Będę myśleć nad takim rozwiązaniem u siebie...

O ogród się nie martw. Upal zelżał, więc nawet przy innym ogrodniku roślinki dadzą sobie radę
Po tygodniu nieobecności innym okiem spojrzysz na swój dorobek
Udanego wypoczynku życzę
olga80 12:34, 17 sie 2015

pięknie to urządziłaś, bardzo mi się podoba Twoja różanka , ja też bym chciała połączyć róże z trawami jak dla mnie to jest efekt woow , trawki nadają takiej lekkości i magi różom
Iwk4 13:00, 17 sie 2015

Ta donica z berberysami - była pierwsza. Jakiś nieokreślony czas temu M przywiózł trochę rozbiórkowej cegły. Mógł więcej, ale wtedy mieliśmy potrzebę wykorzystania jej na obwódki, w marketach niczego nie było. Przy tarasie na skarpie rósł winobluszcz, całą woda spływała i mimo podlewania nie dawał rady. Wpadłam na pomysł wymurowania donicy dla niego. Krzywo wyszło, bo roślinki już rosły, a ja nawet nie wytyczyłam sobie wtedy sznurka, dziś bym już dokładniej robiła.
Rok temu przy nowych nasadzeniach postanowiłam pociągnąć temat donic i powstała następna. Razem są cztery. Obłożone w środku styropianem. Roślinki ładnie przezimowały, a w donicy w celu uzupełnienia ziemi nasypałam sporo kompostu i to zdało egzamin. W donicy dłużej jest utrzymana wilgoć, roślinki są dorodniejsze
Tutaj wiosną posadziłam trzy hortensje limlight - małe sadzonki. Są spore obecnie

A tutaj rosną z tej samej partii na rabacie i są mniejsze

Takie były, jak kupiłam wiosną (wg zielonych kresek były przycięte):
Karol99 13:09, 17 sie 2015

Iwk4 napisał(a)
Ta donica z berberysami - była pierwsza. Jakiś nieokreślony czas temu M przywiózł trochę rozbiórkowej cegły. Mógł więcej, ale wtedy mieliśmy potrzebę wykorzystania jej na obwódki, w marketach niczego nie było. Przy tarasie na skarpie rósł winobluszcz, całą woda spływała i mimo podlewania nie dawał rady. Wpadłam na pomysł wymurowania donicy dla niego. Krzywo wyszło, bo roślinki już rosły, a ja nawet nie wytyczyłam sobie wtedy sznurka, dziś bym już dokładniej robiła.
Rok temu przy nowych nasadzeniach postanowiłam pociągnąć temat donic i powstała następna. Razem są cztery. Obłożone w środku styropianem. Roślinki ładnie przezimowały, a w donicy w celu uzupełnienia ziemi nasypałam sporo kompostu i to zdało egzamin. W donicy dłużej jest utrzymana wilgoć, roślinki są dorodniejsze
Tutaj wiosną posadziłam trzy hortensje limlight - małe sadzonki. Są spore obecnie

Mi się bardzo podobają te murowane donice. A one nie mają dna? Jak roślinki sobie w nich radzą?
Iwk4 13:14, 17 sie 2015

Karol, nie mają dna, po to by nadmiar wody przeleciał
A roślinki są w nich dorodniejsze
Iwk4 13:16, 17 sie 2015

olga80 napisał(a)
pięknie to urządziłaś, bardzo mi się podoba Twoja różanka , ja też bym chciała połączyć róże z trawami jak dla mnie to jest efekt woow , trawki nadają takiej lekkości i magi różom

Trawki powinny być dalej od róż, lubią dużo wody i zabierałyby różom. Mogą być dla nich ładnym tłem jednak
Ja lubię to połączenie
olga80 13:18, 17 sie 2015

hortki pięknie się rozrosły
Donia72 14:06, 17 sie 2015

Iwonko, bardzo lubię do Ciebie zaglądać Fajnie opisujesz wszystko, tak szczegółowo Jutro wybieram się do szkółki i trochę"zaszaleję".
Iwk4 17:33, 17 sie 2015

Doniu, co planujesz kupić ?
Widziałam hortki w L - słabej jakości były w moim markecie.
Ewa777 18:22, 17 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

Iwonko, pięknie u Ciebie Tak zielono Hortensje ślicznie się rozrosły
Wiesz, że moje magical candle puszczają listki? Wrzuciłam zdjęcia