Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z koniczynką 19:59, 10 kwi 2023

Do góry
Zaświeciło słoneczko i moje roślinki od razu uśmiechnęły się kwiatami...
Ranczo Edy 19:55, 10 kwi 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

Witaj na świecie wiosenny żonkilku

Tak Bożenko haa witaj witaj i fajnie by było żebyś się rozmnożył bo co roku sam jeden ale cieszy bardzo

Ranczo Edy 19:51, 10 kwi 2023

Do góry
Wszystkiego dobrego na ostatni piękny dzień Świąt Wielkanocnych

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 19:38, 10 kwi 2023

Do góry
Kolejne, ten z prawej nie sieje się zupełnie, a szkoda.

Z kolei ten z lewej to mój pierwszy pełnych kwiatach. Pamiętam jakie były emocje! Zabawna sadzonka, bo w połowie o pojedynczych kwiatach. Dzieliłyśmy go z koleżanką, u niej się chyba nie przyjął, u mnie wykazuje witalność, powiedzmy średnią. Możliwe, że ma zbyt sucho.

A z prawej to siewka o kwiatach z kryzką. Wypatrzyłam ja już w zeszłym roku. Nie wydała nasion.
W tym roku postanowiłam pozapylać towarzystwo własnoręcznie. Kryzka została 'zapylona' pierwszym z brzegu, widziałam dzisiaj metodę w GW.

Malinowy zakątek 19:38, 10 kwi 2023

Do góry
NowaKiKi napisał(a)
Wiosennie
Stipe i czosnki- stipe jakasvtaka sucha sie wydaje, przyciąć ja, bedzie jeszcze cos z niej?
Nie wiedziałem, że sesleria ma takie duże kłosy. Czarne do tego.

Stipę przyciąć nisko, na jeża. Moje już dostają zielone igiełki
Mój ogrodowy pamiętnik 19:35, 10 kwi 2023

Do góry
Takie skarby wykopuję z ziemi.

Wyciągnęłam wszystkie doniczki z domku ì błagam niech już nie będzie przymrozków .

A to jest mój towarzysz prac ogrodowych. Praktycznie w ogóle się nie boi. Ja dłubię w ziemi i on dłubie w ziemi .

Malinowy zakątek 19:31, 10 kwi 2023

Do góry
Wiosennie
Sesleria

Rozchodnik

Trzcinnik Karl

Stipe i czosnki- stipe jakasvtaka sucha sie wydaje, przyciąć ja, bedzie jeszcze cos z niej?
Mój ogrodowy pamiętnik 19:29, 10 kwi 2023

Do góry
Jeszcze ogarnęłam rabatę żurawkową. Zawiązane pączki brunnery zmarzły ale pewnie wypuści następne bo ona długo kwitnie. Część żurawek jak co roku po zimie marnie wygląda. Zaczynają mnie trochę wkurzać. Może wymienię na hosty. To jest bardzo zacieniona rabata.

Mój ogrodowy pamiętnik 19:27, 10 kwi 2023

Do góry
Tu zaczęłam ciąg dalszy prac na tej rabacie.
Bodziszki posadzone.
Jeszcze jednego muszę posadzić. Nic nie widać oprócz kory na razie .

I zaczęłam przygotowanie miejsca pod wrzosy co oczywiście nie jest proste jak to na moim gruzowisku. Długo biłam się z myślami mieć wrzosy czy nie mieć wrzosów ale jednak zostawię je tylko odmłodzę. Sporo starych powyrzucam, część młodszych przesadzę i coś dokupię. Mam jakiś sentyment do nich bo to były praktycznie jedne z pierwszych roślin jakie posadziłam w ogrodzie i tyle lat przetrwały.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 19:23, 10 kwi 2023

Do góry
Moje ciemierniki. Pierwsze ciekawe odmiany kupowałam kilkanaście lat temu. Podobnie jak Sylwia niewiele przy nich robię poza wycinaniem porażonych liści wiosną. Nie podsypuję im też wapnia, ale radzą sobie znakomicie. Piegusek z lewej to jeden z moich pierwszych ciemierników. Tego z prawej o pełnych kwiatach słabo kojarzę. Zrobiłam fotkę, ale nie wiem gdzie rośnie

Kolejny z lewej to wspaniały ciemiernik, który obficie się sieje, co najważniejsze siewki zachowują cechy rośliny matecznej. Spory łan już mam. Z prawej, chyba kupowałam go jako odmianowego?
Cudowne czarne niemal kwiaty. Sieje się, ale nie wszystkie siewki mają tak wybarwione kwiaty.
Wiadomo, paluchy na zdjęciach, ale łatwiej fotografować niż z patyczkami.

Mój ogrodowy pamiętnik 19:20, 10 kwi 2023

Do góry
I kolejny rok będę walczyć z odrostami zawilcowymi. Co mnie podkusiło, żeby to dziadostwo na rabacie posadzić. Piękne zawilce japońskie Prinz Heinrich. Nigdy w życiu!
Tyle lat walczyłam z powojem i jak w końcu go pokonałam to sama sobie takiego zonka sprawiłam. To odrasta z mini korzonka, w dodatku rozłazi się na szerokość. Jak tego chwasta wytępić? Pozostanie mi chyba wyrzucić całą ziemię na tej rabacie a i to nie wiem, czy coś da. Bo zostanie kawałek i mamy znowu poletko zawilców wrastające w każdą roślinę.

Mój ogrodowy pamiętnik 19:13, 10 kwi 2023

Do góry
Te dwie róże Bonduelle i Grossherzogin Luise będę sadzić na rabatach. Ale do tego jeszcze daleka droga bo najpierw muszę przerobić kawał rabaty, który jest do przerobienia na wiosnę czyli już .

W Dolinie Muminków 19:11, 10 kwi 2023

Do góry
Witam wszystkich świątecznie. Dziekuje za kciuki, za dobre słowo- faktycznie po konsultacji u neurochirurga nie jest tak źle jak sie wydawało- nie mam kregozmyku - Dzięki Bogu.
Wszystkiego dobrego Kochani.
Zostawiam troszkę wiosny z Naszego Ogrodeczka
Mój ogrodowy pamiętnik 19:10, 10 kwi 2023

Do góry
Ostróżki powsadzałam w rabaty różane. Jeszcze mi kilka zostało.

Ogród w malinówkach 19:08, 10 kwi 2023

Do góry
Na Wielkanoc zakwitły mi ostatnie krokusy, białe Joanna d'Arc

Przed domem miały być tulipany i narcyze, ale chłodny kwiecień opóźnił kwitnienie. Musiałem dać innego narcyza i po bokach te nowe w pąkach. Uzupełniłem kolorowymi gałązkami. Chyba lepsze to niż suche wrzosy i ścięte nisko trawki

Chyba nawet mi się podoba
Mój ogrodowy pamiętnik 19:07, 10 kwi 2023

Do góry
Przyszły szałwie i lawendy to dokończyłam i zamknęłam w końcu tę rabatę. Będzie różnica w wielkości ale trudno.
Mój ogrodowy pamiętnik 19:05, 10 kwi 2023

Do góry
Z historii kolejnych prac ogrodowych.
W końcu ścięłam lawendy.
Te kiepsko się rozrastają ale kwitną.

A te już są ładnymi kulami i cudnie kwitną.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 18:51, 10 kwi 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Zdobyta na własnych ogrodach przez lata Przy ogrodzie w szczerych polach mam te wszystkie żyjątka u siebie.
Czy ta jabłoneczka co ja wyjęłaś z ziemi miała choć kawalątek korzonka jeszcze czy już nic, a nic? Bo jeśli miała to posadź w kompoście w donicy, przytnij na kilkanaście cm nad sczepieniem i jest szansa, że się ukorzeni od nowa, a koronę jej poprowadzisz z czasem wg własnego upodobania. Ja tak zrobiła i się udało. Moja miała dosłownie pojedynczy korzonek długości ok 10 cm. Warto dać szansę jeśli jest nadzieja.
Jest granulat dedykowany ściśle karczownikom. Działa bo u siebie stosowałam. Nie pamiętam nazwy, ale ze dwa lata temu pokazywałam na wątku jakoś między wiosną, a latem chyba. Ja nie potrafię wyszukać, ale może Ty umiesz. Niektóre osoby potrafią wyszukiwać dane z dokładnością strony i posta. Nie mam pojęcia jak to robią, ale potrafią czyli się da.

Dopytam o granulat. Dzielnie walczyłaś o jabłoneczkę. Moja to spore drzewko już, na razie podsypałam ziemią i podwiązałam, ale to chyba kiepska prewencja.
Zbyt mało wiem o żyjątkach, zwykle brałam na przeczekanie, ale i straty były jak dotąd o wiele mniejsze.
Mam na przychodne kota sąsiadów, jak pokazały się te pierwsze nory u mnie, pokazałam mu je.
He he, opacznie zrozumiał i przyniósł mi pod werandę:

Miał poczucie winy, bo chował się pod auto i patrzył wzrokiem winowajcy.
Tak mi żal tych samiczek. Tak myślę i dobrze i źle jak tyle zwierząt jest w ogrodzie.
Zdjęcie drastyczne, usunę.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:39, 10 kwi 2023

Do góry
Piękny dziś był dzień . Ciepło, mnóstwo słońca. Cały dzień spędziłam w ogrodzie . Najbardziej cieszy mnie, że o tej porze ogród nie wygląda na pusty .
Spełnione marzenia 18:04, 10 kwi 2023

Do góry
Berberysek
Piwonia
Szafirek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies