Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Witajcie-Ogrodowiskowy ogród moje marzenie :) 16:38, 21 lip 2015

Do góry
Nieco spokojniejsza część ogrodui Hortensja - moja ulubiona

Ogród Małej Mi - sezon 2015 16:36, 21 lip 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Jest jest - kolejna fota z liliowcami - cudnie tu....

A i zapomniałam zapytac i te ożanke, to jest bylina? czy jednoroczna? bedziesz zbierac nasionka ?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 16:34, 21 lip 2015

Do góry
mira napisał(a)
tak wygląda lipiec - słowo lipiec należy czytać wolno i patrzeć na fotkę

Anka jak tu u ciebie jest bosko
Wiem że lilie giganty, wiem że róże cudne, że trawy same sie sieją, rosna olbrzymie, ze bylinowy raj masz u siebie...to wszystko wiem, ale ta fota mnie rozwaliła na łopatki.....normalnie jak bym na jakieś malarstwo impresjonistów patrzyła, na obraz wykonany modną wtedy techniką drobnych kolorowych punkcików...cudna rabata, cudna fota (Mira )

Podziwiam twojego lucifera i donosze że mój (kupiony za nomową Bogdzi) ma pierwszy kwiatek, ma wiecej cienia niż twój i nie ta ziemia ...ale i tak sie ciesze że go mam.

Muminek z konewkami wymiata

Prosze jeszcze wiecej ujec z mojego jednego z ulubionych u ciebie miejsc - a mianowicie z aleji liliowcowej, bo ona cudna jest
Pozdrawiam
Igiełkowy ogródeczek 16:31, 21 lip 2015

Do góry
Wow, wow, wow...co za widoki. Ogród kipi zielenią, rośliny pięknie, zdrowo wyglądają. Pięknie, sama przyjemność oglądać ogród na Twoich zdjęciach
Pozdrawiam.
Starorzecze na górce 16:31, 21 lip 2015

Do góry
Różne, w tym różne pysznogłówki, drabina i róże:

Pszczelarnia 16:28, 21 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Magnolia,
mam wszystkie rdesty. Ten himalajski (p. amplexicaulis) odmianowy ('Firetail') jest najmniej kłopotliwy, wolno przyrasta, jego 3 rok.
Penstemony sztywne (może dlatego że w masie stoją).
Jarzmianki (wraz z mikołajkami) powinnam jednak chyba do przodu dać, bo nie widać od razu tej rzeki jak się patrzy od domu a tylko z boku (są za monardą i floksami).
Tutaj rdest z innej strony:

piękne.
Masz jeszcze zdjęcia z oddali?- żeby ogarnąć bardziej globalnie?
Witajcie-Ogrodowiskowy ogród moje marzenie :) 16:28, 21 lip 2015

Do góry
Jeżówkowo

Starorzecze na górce 16:27, 21 lip 2015

Do góry
Niektóre liliowce

Na Francuskiej 16:24, 21 lip 2015

Do góry
Tegoroczne tarasowe kompozycje- UWIELBIEM JE
Pelargonie z ubiegłego roku, wiosną były brzydkie, mocno przycięłam, wsadziłam do świeżej ziemi, dostają regularnie papu i pięknie kwitną

Sundaville- dałam jej ostatnią szansęMoże w końcu uda mi się ją przezimować.Tu ze stipą, sianą w lutym/marcu.

Pszczelarnia 16:24, 21 lip 2015

Do góry
Magnolia,
mam wszystkie rdesty. Ten himalajski (p. amplexicaulis) odmianowy ('Firetail') jest najmniej kłopotliwy, wolno przyrasta, jego 3 rok.
Penstemony sztywne (może dlatego że w masie stoją).
Jarzmianki (wraz z mikołajkami) powinnam jednak chyba do przodu dać, bo nie widać od razu tej rzeki jak się patrzy od domu a tylko z boku (są za monardą i floksami).
Tutaj rdest z innej strony:

Ogródek Iwony 16:24, 21 lip 2015

Do góry
W marcu kupiłam sadzonki bukszpanów z O, posadziłam w dołek po dwie sztuki.

Tego z lewej posadziłam pojedynczo. Dałam obornika i na to kompostu wymieszanego z ziemią.

Teraz w lipcu wyglądają tak (są zdrowe i gęste, mimo, że martwiłam się, że sadzone miały pozawijane w doniczce korzenie)

Dwa zdążyłam w zeszłym tygodniu przyciąć po raz pierwszy. Myślę, ze przy następnym cięciu będą już ładne kuleczki

A tu na przytarasowej bukszpany czteroletnie (z tej samej hodowli, co żywopłocik) otrzymały drugie cięcie

Zaczynam mieć swoje własne kulki
Ogródek Iwony 16:23, 21 lip 2015

Do góry
Rozochocona efektem cierpliwego oczekiwania posadziłam ścinki bukszpanów do doniczek w czerwcu, dość gęsto i postawiłam w cieniu, pamiętałam o podlewaniu.

W sierpniu widać było, że buksiki rosną, roślinki miały takie korzonki:

Posadziłam do ziemi,

ale wiosną okazało się, że za gęsto i musiałam je przesadzać, bo kładliśmy obrzeża. Posadziłam je wiosną do małych doniczek w cień. I teraz sobie tam rosną i czekają, aż będę je potrzebować
Starorzecze na górce 16:23, 21 lip 2015

Do góry
Część lilii

pod liliami

Ogródek Iwony 16:22, 21 lip 2015

Do góry
Dla Anusi zebrałam informacje o moich buksikach
4 lata temu zrobiłam pierwsze sadzonki z bukszpanów, które ładnie się rozrosły i zrobiłam rok temu z nich żywopłocik bukszpanowy - z sadzonek trzyletnich:

Przesadzałam w czerwcu z gołym korzeniem, więc odchorowały swoje. Trochę zżółkły jesienią

ale wiosną odbiły nowymi przyrostami i po cięciu wiosennym wyglądają o niebo lepiej.
Powinnam je w czerwcu przyciąć, ale były straszne upały, na dniach będą cięte
Pszczelarnia 16:20, 21 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jeszcze coś takiego z A. Nie wiem co to.

I ładnie przekwitająca koniczyna ogrodowa (dziękuję Muzo bez wątku). Rozłazi się ale to nie jest problem w mym ogrodzie:

śliczna, naturalistyczna kompozycja
Ranczo Edy 16:16, 21 lip 2015

Do góry
eda napisał(a)

...

ale ciekawa ta kamienna rabata, podoba mi się
Pszczelarnia 16:15, 21 lip 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Ewo mogłabyś pokazać swojego platana?

Jest i platan. Tylko takie znalazłam, ciągle zapominam mu zrobić zdjęcie:

Pszczelarnia 16:14, 21 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Co roku ten spektakl dzięki bogactwu szkółki Tomka G.
Będzie w sierpniu wprawdzie mała reorganizacja na rabacie: mus niektóre rośliny pchnąć do przodu a wyższe dać do tyłu.

Jarzmiankowa rzeka:

Mikołajek (a pomiędzy nim a żółtościami trawy płynie strumień).

Jeżówka pallida (częściowo już z nasion):

cudnie, Ewo, cudnie!jarzmiankowa rzeka i mikołajkowe łany ( te lile w nich- takie dostojne)
Paliada aż onieśmiela, jest tak śliczna
A rdest jaki masz? pewnie odpowiadałaś ju z 10 razy na to pytanie. Tak ładnie tam zgrywa się ze wszystkim- nie jest kłopotliwy? EM ostatnio zamarzył o nim jak zobaczył te czerwonawe przecinki, a ja się go obawiam.

Penstemony u Ciebie stoją czy pokładają się?
Na Francuskiej 16:11, 21 lip 2015

Do góry

Stipa tu sadzonki przesadzone spod dużej- mamusi
Igiełkowy ogródeczek 16:08, 21 lip 2015

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Większość róż już przekwitła:

Gosiu jak fajnie, że jesteś i odwiedziłaś mój wątek. Dziękuję Ci, że o mnie pamiętasz
No cóż i znowu to samo - zachwytu mojego dla Twojego ogrodu nie ma końca, wszystko piękne, zadbane, przycięte ohhhhh i ahhhhhhh

A teraz kilka pytań:
Nie wiedziałam, że te bordowe w lawendzie to są czosnki, a bardzo mi się podobają. Czy one już rozkwitły czy właśnie tak wyglądają kwitnąc? To są rośliny cebulowe? Jakaś konkretna odmiana?
Myślałam, że czosnki to te, które są wiosną fioletowe

Na trzecim zdjęciu to cięte w kulke to bukszpan i co jeszcze jakaś tawuła? Podoba mi się, bym chciała skopiować

Nowa powstająca rabatka zapowiada się ekstra
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies