Magda,
witaj!
ale Ci Gosia projekcik strzeliła - super! Jak korzenia nie da rady wyciągnąć, to zostaw, sadź dookoła, zarośnie.
Rząd tujek nie musi być pełny - może być trawa wysoka - tu chyba rozplenica?
Martucha specjalnie dla Ciebie zdjęcie z wczoraj: rozplenica Red Baron. Kłosy wybarwiają się już na różne kolory i rzeczywiście jest piękna i mocno mi urosła
Ta rozplenica ... to na tapetę ... głosuję. Posadziłam w tym roku 2 sztuki duże i mam nadzieję, że przezimują.
Robert, a ten robot kuchenny to zawsze chciałam mieć, nawet do ozdoby, bo kuchni nie znoszę. Nigella Lawson w takim wszystko urabia od wielu lat. U nas ceny kosmiczne na niego.
Chyba to co wymyślałam z tymi begoniami nie ma sensu to nie ten styl, wymyśliłam trawiasto, chyba to najlepsze carex buchnani, rozplenica little bunny i trzmielina na pniu, trzy berberyski tiny gold
Albo inna opcja żeby obok siebie dać dwa stożki a z tyłu tą trzmielinę
Irenko, trawy masz obłędne Czy rozplenica firewoks zimuje??? Ja myślałam, że nie i...nie kupiłam Bukszpany też mi chorują, tylko nieco wolniej łapią chorobę, ale jednak...Już nie mam siły i ochoty ich kropić - będzie co będzie... Pozdrawiam
Madżen - pięknie
Jak oglądam Twoją Rubrum, skłaniam się aby zrobić dla niej wyjątek od zasady nie sadzenia jednorocznych na rabatach. Cudnie wygląda
A ta mała rozplenica przed to rozplenica little bunny? Chyba jest jednak większa. Może więc r.boy?
Serdecznie
O matko, gdzie te elaboraty, nie mogę znaleźć, a takie ważne są dla mnie teraz Toż ja przez róże już spać nie mogę, nóż na gardle bo ziemie pod róże trzeba szykować, a ja jeszcze nie wiem czy coś kupię tej jesieni i nie wiem co???
Olu poczytywałam u Ciebie, ale niesystematycznie... w długie zimowe wieczory wrócę do Twoich elaboratów, bo temat bardzo mnie interesujący
Z tego co piszesz będzie na bogato....... efekt na pewno niezwykły...
Marzą mi się takie róże, które powtarzają i nie chorują.. aby było kolorowo przez większą część sezonu.....i do tego również długo kwitnące byliny ot małe wymagania
Gdzieś tam wstecz mam całe strony z elaboratami na temat moich rabat rózanych Jak moze wyczytałaś, moją największą inspiacją jest Ogródek Robaczka (Oaza), a u nas Monic - jeżeli chodzi o rabaty różano - bylinowe. Na mojej, tej którą robiłam wczoraj, mam trzy rodzaje piwonii, będzie razem 6 czy 7 gatunków róz, 2 gatunki liliowców, rozplenica, do tego byliny i thuje danica, cyrysik japoński i cebulowe. Kolory rabaty - biel, róż/ fiolet i niebieski.
Ewo dziekuje za odwiedziny i jak zwykle konkretne porady.
# brzozy wsadzę tak jak mi radziłaś do jednego dołka. Te irysy mogą zostać, czy przesadzić? Na wypełnienie jaka trawkę byś poleciła? Może byc rozplenica? A czy sama trawka to nie będzie nudno wiosną i latem?
Piszesz, że pod zywopłotem pas traw. Miałaś na myśli ten żywopłot z żółtych thuj?Tam gdzie wywalałm trawsko?
Ewo, a co sądzisz, abym za kulkami z bukszpanu dała taką prostą linię z bukszpanu nawiązującą do tej na rabacie z szambem?
Myslałam tez o poszerzeniu rabaty za bukszpanami i wsadzeniu tj mam na rabacie przy wjezdzie- hortek limem, rozchodników okazałych i jeszcze jakieś niskie piętro np. zurawka lub berberys bagatelle.
Ale dorodne wrzosy kupiłaś po okazyjnej cenie. Jednak Kwiaton koło Was jest o wiele tańszy niż ten koło mnie.
Astry cudne! A rozplenica Moudry jest dla mnie najpiękniejszą odmianą.
Kącik tamaryszkowy, to moje ulubione miejsce w Miłkowie.
Serdecznie
Przemku ale piękny masz ogród. Stworzyłeś niezłe cudeńko . Mam pytanie: jak nazywa się ta niska, seledynowa trawka rosnąca przy bukszpanie? I czy ta ciemna wysoka trawa to na serio rozplenica? I czy ona jest wieloletnia? Z góry dziękuję i pozdrawiam .