Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród z tatarakiem w tle 08:44, 21 wrz 2014

Do góry
EwaG napisał(a)
Kasiu jak chcesz pród bardzie formalny to ja na tej rabacie z brzozą nie dawałabym takiej różnorodności. Niska obwódka z bukszpanu (tak jak jest) w środek wypełnienie z niskich traw. A pod żywppłotem pas traw. I koniec. Im mniej tym lepiej. W berberysach, wysokich trawach wielopienna brzoza po prostu straci to co ma najlepszego czyli wiele pni.

Ewo dziekuje za odwiedziny i jak zwykle konkretne porady.
# brzozy wsadzę tak jak mi radziłaś do jednego dołka. Te irysy mogą zostać, czy przesadzić? Na wypełnienie jaka trawkę byś poleciła? Może byc rozplenica? A czy sama trawka to nie będzie nudno wiosną i latem?

Piszesz, że pod zywopłotem pas traw. Miałaś na myśli ten żywopłot z żółtych thuj?Tam gdzie wywalałm trawsko?

Ewo, a co sądzisz, abym za kulkami z bukszpanu dała taką prostą linię z bukszpanu nawiązującą do tej na rabacie z szambem?
Myslałam tez o poszerzeniu rabaty za bukszpanami i wsadzeniu tj mam na rabacie przy wjezdzie- hortek limem, rozchodników okazałych i jeszcze jakieś niskie piętro np. zurawka lub berberys bagatelle.
Ogród mały, ale pojemny;) 22:59, 20 wrz 2014

Do góry
Ta niska trawka to Hakone "All gold" tak ta wyskoka ciemna to rozplenica słoniowa Vertigo ale nie zimuje

Katkak napisał(a)
Przemku ale piękny masz ogród. Stworzyłeś niezłe cudeńko . Mam pytanie: jak nazywa się ta niska, seledynowa trawka rosnąca przy bukszpanie? I czy ta ciemna wysoka trawa to na serio rozplenica? I czy ona jest wieloletnia? Z góry dziękuję i pozdrawiam .
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:03, 20 wrz 2014

Do góry
Ale dorodne wrzosy kupiłaś po okazyjnej cenie. Jednak Kwiaton koło Was jest o wiele tańszy niż ten koło mnie.
Astry cudne! A rozplenica Moudry jest dla mnie najpiękniejszą odmianą.
Kącik tamaryszkowy, to moje ulubione miejsce w Miłkowie.
Serdecznie
Mój zielony świat 21:49, 20 wrz 2014

Do góry
Nieprzerwanie od miesięcy kwitnie dziurawiec.

Strzyżony w trzy kulki bukszpan, ginkgo Mariken, żurawka Georgia Peach, Red Baron i rozplenica Halmen
Ogród mały, ale pojemny;) 09:42, 20 wrz 2014

Do góry
Przemku ale piękny masz ogród. Stworzyłeś niezłe cudeńko . Mam pytanie: jak nazywa się ta niska, seledynowa trawka rosnąca przy bukszpanie? I czy ta ciemna wysoka trawa to na serio rozplenica? I czy ona jest wieloletnia? Z góry dziękuję i pozdrawiam .
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:34, 19 wrz 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Ojejku, jak fajnie ogląda się te fotki znając i pamietając umiejscowienie roslin w twoim ogrodzie........cudne foty, kosmosy z trawą bosko sie komonuja - dlaczego ja nie mam kosmosów ??!!

Dlaczego moja rozplenica moudry sie nie "kitkuje"??? czekam i czekam.......inne rozplenice mają kitki a moudry nie....dostałam ja w ubiegłym roku w październiku na imieniny, wtedy była nieduża ale miała już kilka kitek............teraz urosła jest piękna, bujna, zieloniutka i........ani jednej kitki.......co robie źle?

Małgosiu to kardynalny błąd!!!! kwitną cały czas jak głupie, koniecznie musisz mieć. Liczę w przyszłym roku na dużo siewek bo rzekomo się sieją
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:34, 19 wrz 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Ojejku, jak fajnie ogląda się te fotki znając i pamietając umiejscowienie roslin w twoim ogrodzie........cudne foty, kosmosy z trawą bosko sie komonuja - dlaczego ja nie mam kosmosów ??!!

Dlaczego moja rozplenica moudry sie nie "kitkuje"??? czekam i czekam.......inne rozplenice mają kitki a moudry nie....dostałam ja w ubiegłym roku w październiku na imieniny, wtedy była nieduża ale miała już kilka kitek............teraz urosła jest piękna, bujna, zieloniutka i........ani jednej kitki.......co robie źle?

Małgosiu to kardynalny błąd!!!! kwitną cały czas jak głupie, koniecznie musisz mieć. Liczę w przyszłym roku na dużo siewek bo rzekomo się sieją
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:12, 19 wrz 2014

Do góry
Tess.....na murku to rozplenica Little Bunny, mam ich tam kilkanaście, w tym roku tak nierówno kwitną; kupowałam rok temu u Finki

Aniu Monte....nazwy nie znam, ktoś mi go podarował, ale rośnie obok mała sadzonka, jeśli chcesz, daj znaćrozplenica Black nie wymarza, u mnie na pewno nie, ale gdyby ci wymarzła, mam siewkidzięki za pochwały, jak tak dalej pójdzie, tylko trawki u mnie będą

asiach....Asiu, mam nadzieję, ze pomogłam jasnota, brunera, hosty, bergenia, to żelazne rośliny do twojego miejsca, u mnie już to porządnie się sprawdziłolepiej na bieżąco zajrzeć, jak coś ciekawego niż ponad 3tys. stron oglądać, albo w skrócie wizytówkę

Kindzia.
.......Kasiu, mam jeden bardzo piękny, bardzo ciemny fiolet i ten też u mnie łąpie mączniak, jako jedyny, nie wiem czemu, może od berberysó? planuję go przesadzić i tak schodzi na planowaniu, co rok
ale mam też lawendowy, taki niziutki, do 30 cm, wytrzymały, wziąć ci kawałek tego? jeszcze go sfocę i pokażę ci
dziś rano nie robiłam zdjęć, bo od 6 zrywałam darń, mieszałam ziemię moją z kwaśną i posadziłam 18 wrzosów jeszcze 20 mi brakuje..
no widziałaś, jak moje pstre wyglądają, może poczekamy i za rok będzie lepiej? już niedługo

aga_pe....Aga, jeśli chcesz, to ja ci kupię, powiedz ile potrzeba, chyba, ze nie będzie, albo wykupią
szkoda, ze nie jedziesz, ale jak kupię, będzie pretekst wyciągnąć Polinkę i w końcu do mnie wpaść

Malgocha1960....O rany, Małgosiu, ale tanio! ale 7 zł to też nie tak tragicznie; u mnie dużo ich trzeba, więc cena ma istotne znaczenie, w sumie już posadziłam 45 sztuk chyba...
testuj, co ci szkodzi, jeśli garaż jasny i nie spada poniżej ), może da radę ja mam załatwioną szklarnięchyba ja na wiosnę będę sprzedawać sadzonki, hi, hi

Tusiala....już wiesz
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:41, 19 wrz 2014

Do góry

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 00:05, 19 wrz 2014

Do góry
Milka napisał(a)

Jak miło
Jadę i cieszę się na spotkaniepoznam kolejne dziewczyny

i dalej okrywowa, ale coś w górę strzela, chyba przez cedr i trawę

zaraz kolejny marcinek w krasie, fajnie sam z siebie rośnie w kulkę

Irenko jak nazywa się ten marcinek? jest sliczny a czy Black rozplenica przemarza czy nie ? Little B. kupiłam sobie teraz też śliczne te trawki u Ciebie a zreszta wszystko pozdrówka
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:21, 18 wrz 2014

Do góry
Codziennie po trochę zaglądam na telefonie.. ale nie jestem tam zalogowana. Dziś piszę, że wiem co Ci trzeba Jak tylko sie uda, to wyślę.

Conice - łapią przędziorka, musisz pryskać. Ortus, magus.. jak jest długo ciepło to przędziorki tylko czekają. I najczęściej łapią od strony północnej, tak było u mnie. Teraz po długich okresach suszy opryskuję .. Ale nawet jk wyłysiały to sie łądnie odbudują, nie jest tak źle z Twoimi

Bukszpany pstrokate u mnie rosną bez zarzutu i bez pryskania, o ile ich tempo wzrostu można uznać, że to rośnie, a nie stoi w miejscu. Widocznie były jakieś nie ten teges..

Rozplenica Rubrum nie przezimuje.. zabierz do domu.. tam ma jakieś szanse.

Brunera u Ciebie piękna ... moją część coś trafiło. chyb za mokro i za dużo słoneczka Napisz coś o stanowisku i uprawie brunery, bo chcę mieć taką jak Twoja

Clarę Curtis dostałam od dziewczynek z forum czyli Basi, przycięta była niziutko, bo sadzonki niskie i jest już wysoka , ze wskazaniem na bardzo wysoka

U nas na giełdzie rolnej duże wrzosy też po 3 zł. Wrzośce tylko raz mi trochę przemarzły (tylko część), ale to była zima -30 i bez śniegu 2011/2012, u Ciebie cieplej.

Trawy typu rozplenice dzielimy tylko wiosną (info dla Sebka i innych)!!! Podzielone w dobrym momencie ładnie rosną i są takie kolosy jak Twoje.

Ogród do odświeżenia 17:26, 18 wrz 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Świetnie, ze podzieliłaś! a tak w ogóle ta żurawka ma cudny kolor i ta rabatka w całości mi się podoba

Rabatka ciut do przeróbki Irenko...koniecznie rozplenica do podziału wiosną, bo się rozszalała...i chcę tam różę dosadzić jakąś historyczną....tylko nie wiem czy z kolorem trafię
Ogrodomania Oli 15:57, 18 wrz 2014

Do góry
Beatko, rozplenica kwitnie, ale słabiutko, i tak jest zawsze, po prostu jej uroda raczej tkwi w pokroju i liściach a nie w kwiatach.
Poniżej zdjecia tej rozplenicy. Pozdrawiam.

Ogrodomania Oli 08:31, 18 wrz 2014

Do góry
Olu zdjęcia piękne Powiedz , czy Twoja rozplenica, ta piękna -Herbstzauber kwitnie już?
Ja kupiłam i kotków nie ma Czy to dlatego, że dopiero niedawno posadzona czy to jeszcze nie czas dla niej, nie wiem .
Dwa ogrody 22:27, 17 wrz 2014

Do góry
Karola, mnie ten kolor kojarzy się z jasnym piaskiem wypłukanym przez morze mus zobaczyć roślinek żadnych mi nie obiecywałaś, to raczej ja muszę pamiętać o żurawce
Chopiny posadziłam za blisko brzegu rabatki, muszę je cofnąć nieco do tyłu, jeśli rosną tak wysoko, jak piszecie

Pastelle teraz dopiero pokazują, że się przyjęły i dobrze im w tym miejscu

ewsyg domek z zewnątrz będzie wyglądał ale w środku pusto my budujemy się już dłuugo, a ekipa górali o której piszesz, może mieć niezłe przyśpieszenie
dla Ciebie liliowiec, nie wiem, dlaczego kwitnie tak długo, czy nie jest to przypadkiem ten od Ciebie, Gabrielo

Bogdziu, jak napisała Ewa, mini jest mini, zgubiłaby się w Twoim ogrodzie, duża rozplenica na pewno spełni Twoje oczekiwania do zobaczenia
Dla Ciebie kawałek wiosny jesienią

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 20:43, 17 wrz 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Za ławeczka pięknie by wyglądały hortki ,ale czy gracki nie będą za duże na te rabaę ?
Ale jak byś sie na gracki upierała to Juziek dobrze pisze ,gracki po bokach .
Ale mnie się jakoś lepiej widzi z ML pomiędzy hortkami
ML raczej bardziej sztywna trawa jest i nie powinna zwisać i gilgać po oczach
Ale ja się Agus nie znam więc moje gadanie możesz przeoczyć

A brzózki ......och rabata moich marzeń ..pewnie nie spełnionych
A pod brzózkami rozplenica ,kulki i rozchodnik .....miodzio

Ja też lubie ML ale on taki troszkę za jasny pod tą ścianą. Chciałam tam mocniejsza jakąś zieleń. I za duże też chyba nie urosną bo tam niewiele słońca.

Za te brzózki też się wezmę pewnie w tym roku z rozpędu, tzn M. zerwie darń a mi zostanie ta przyjemniejsza część pracy
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 12:22, 17 wrz 2014

Do góry
Za ławeczka pięknie by wyglądały hortki ,ale czy gracki nie będą za duże na te rabaę ?
Ale jak byś sie na gracki upierała to Juziek dobrze pisze ,gracki po bokach .
Ale mnie się jakoś lepiej widzi z ML pomiędzy hortkami
ML raczej bardziej sztywna trawa jest i nie powinna zwisać i gilgać po oczach
Ale ja się Agus nie znam więc moje gadanie możesz przeoczyć

A brzózki ......och rabata moich marzeń ..pewnie nie spełnionych
A pod brzózkami rozplenica ,kulki i rozchodnik .....miodzio
Grab - Carpinus 09:52, 17 wrz 2014

Do góry
Wichura4ad napisał(a)
Posadziłem 1,5 roku temu zywopłot z graba.Jestem nim zafascynowany kupiłem jesienią 300 kopanych sadzonek cieszyłem się i dostałem e-mail w prezencie 200szt GRATIS
zamiast obsadzić tylko przedogródek mam go 3/4 działki
Mam pytanie czym podsadzić rabatkę dla ktorej tłem będzie właśnie grab.
Wiem że hortki za nimi jakies trawy albo Rozplenica albo Grasimullus a przed tym chcę jeszcze rozchodnika i hakone All Gold.
Rabata poł/zach wymiary 5,5 -10 mb
Dam radę ?

a gdzie kupowałeś? jeśli można wiedzieć, to proszę info na pw.
Grab - Carpinus 00:14, 17 wrz 2014

Do góry
Posadziłem 1,5 roku temu zywopłot z graba.Jestem nim zafascynowany kupiłem jesienią 300 kopanych sadzonek cieszyłem się i dostałem e-mail w prezencie 200szt GRATIS
zamiast obsadzić tylko przedogródek mam go 3/4 działki
Mam pytanie czym podsadzić rabatkę dla ktorej tłem będzie właśnie grab.
Wiem że hortki za nimi jakies trawy albo Rozplenica albo Grasimullus a przed tym chcę jeszcze rozchodnika i hakone All Gold.
Rabata poł/zach wymiary 5,5 -10 mb
Dam radę ?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:51, 16 wrz 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Marzena, one z tej perspektywy tak wyglądają. W rzeczywistości są posadzone co ok. 60 cm i na wprost tak nie wyglądają. Po prostu rosną w rządku na przemian róża-rozplenica-róża-rozplenica-róża-rozplenica. Ten obrazek zaczerpnęłam kiedyś z ogrodu Kapiasów, pamiętasz?

Tak posadzę moje. Dzieki!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies