Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » "Niezdecydowana ogrodniczka"

"Niezdecydowana ogrodniczka"

MarzenaG 09:06, 24 wrz 2014

popcarol napisał(a)
hehehe

pokazuj, pokazuj

NO coooo... tak już mam jak się upre to nie ma mocnych
Tess 09:07, 24 wrz 2014

Nie, dlaczego?
Przeciez pisałaś, że jedziesz kupić kulki. Nikt nie protestował

Kulki wyglądają na rysunku ok. W jakich odległosciach będą?
Co ma tam być oprócz kulek?
MarzenaG 09:10, 24 wrz 2014

MarzenaG 09:14, 24 wrz 2014

Kulki rozmieścić na szerokości tych 6,5 metra, za nimi albo pomiędzy te wysokie trawy Miscanty a z przodu żurawki? NIe wiem co posadzić na tym łuku przy furtce? hortensje tak jak na murze, a co za nią - cisa jakiegoś kolumnowego? a może jakieś drzewko szczepione? i tawułki niskie w kulki cięte.

No i pozostaje jeszcze łuk z drugiego końca
popcorn 09:32, 24 wrz 2014

Ile kupiłaś kulek? Te na zmontowanej fotce wyglądają na większe niż 30 cm - przydałoby się zdjęcie z tymi realnymi wiem, marudzę
wszystkie są tej samej wielkości?
Miskanty raczej za kulkami, żeby ich nie zasłaniały.
ustawiłabym je chyba bardziej nieregularnie, nie w rządku...

Drzewko na róg bym sobie zostawiła na koniec, może Ci się coś jeszcze nasunie? Bo nie masz nic do zagospodarowania, musisz kupić? Mariken wysoko szczepiony?

k.
MarzenaG 09:34, 24 wrz 2014

Karola to jest jedna kulka kupiona powtórzona , bo nie mam wczorajszych zdjęć wszystkich, ale one są jednakowej wielkości

Tak myślała, żeby miskanty za kulki dać tak jak było w inspiracji Tessi.
Te trawki- miscanty na zimę zostają? nieduczona jestem z trawek, jeszcze ich nie sadziłam

Czy żurawki przed bukszpany całym rzędem jednakowe czy coś dodać jednak jeszcze na brzegu innego ? Podoba mi sie ta trawka hakone?
popcorn 09:45, 24 wrz 2014

Tak, zostają na zimę wiążesz tylko późną jesienią, a ścinasz suche wiosną.
MarzenaG 09:51, 24 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Tak, zostają na zimę wiążesz tylko późną jesienią, a ścinasz suche wiosną.

No to fajnie

POdoba mi się też taka trawka - ale to jest niska, na pewno gdzieś znajdę dla niej miejsce , może nie na tej rabacie ale zapiszę sobie żeby nie zapomniec

Pennisetum alopecuroides 'Little Boy' (rozplenica)
http://www.ogrodytraw.eu/pennisetum-alopecuroides-little-boy-rozplenica-1541.html
Tess 10:16, 24 wrz 2014

Marzena, to, czy kulki dać w jednym rzędzie musisz zadecudować sama.
Jeden rząd będzie taki bardziej uporządkowany, choć może też bardziej przewidywalny.
Ale teraz są na topie takie proste formy.
Hakone jest cudowna, pieknie wyglądają kulki w takich kołnierzach z niej.
Zobacz u mnie (trawki dwuletnie, to jeszcze kołnierz niepełny
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1890-w-gaszczu-u-tess?page=453

Jest hakone żółta i zielona, którą wybierać zależy od tego, jakie dasz z tyłu trawy no i od tego, czy wolisz formy ton w ton, czy bardziej kolorowe.

Żurawki mogą być w rzędzie, ale mogą też tworzyć plamy. Przy plamach wcale nie musi to być jeden rodzaj żurawki. Zresztą wypełnienie rabatki nie musi być tylko z żurawek, może to być też np. ten przywrotnik alpejski, co go możesz dostac ode mnie.

https://www.google.com/search?q=przywrotnik+alpejski&hl=pl&prmd=ivns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=W30iVLeyD6OV7AbRlICwCg&ved=0CAUQ_AU

Więc może wokół kulek dac hakone, a to, czy wypełnieniem będzie rząd czegoś, czy wieksze palmy zależec będzie też od tego, jaką w końcu szerokość będzie miała ta rabata.
Jak wąska - rząd, jak szersza - plamy.
MarzenaG 11:15, 24 wrz 2014

Sorki, poczytałam twoją propozycję.
Sadzenie rządkiem jak tak patrzę nie podoba mi się do końca
W ogóle myślę, że należałoby skomponować całość tej rabaty żeby była spójna. Będę optować za nieregularnym posadzeniem tych kuleki chyba nie tak po całej szerokości.
Dla mnie będzie tak za przewidywalnie jak to określiłaś, lubię troszke zamieszania
Myślałam o grupie trzech kulek bliżej zakola przy furtce i potem trzy w rządku i coś dalej......no i te żurawki plamami i hakone kontrastowe

A ten przywrotnik to on wysoki rośnie, jak posadzę z bukszpanami to chyba się zrównają