Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój jesienny ogród

Mój jesienny ogród

Klamber 04:04, 12 wrz 2014

Witajcie.
I niestety przyszło to zimno o którym mówili, brr. Rano wyjeżdżałem po 6 było 21, zajechałem do pracy było, 20 w dzień 18. Nawet jeszcze pojechałem nadać paczkę w króciakach ale gdy dojechałem do jeziora, ubierałem się raz ,dwa. Wiał zimny wiatr, gdy przyjechałem o 19 było tylko 14ºC. Trza będzie szukać na jutro ciepłych ciuchów. Kupiłem swojemu studentowi laptopa i pojechałem przez polską dzielnicę, żeby wysłać w polimexie lotniczą paczkę, powinien dostać przed pierwszym. A ja przy okazji zrobiłem sobie, polskie zakupy. Ciepło jeszcze będzie ale takich upalnych nocek to na pewno już nie. W październiku już kupuję kartę na autobus. W to lato nakręciłem rowerem prawie 3 tysiaki a jeszcze liczę trochę pojeździć.
Moniko, fajnie że wpadłaś, pokażę jakie zrobiłem niepozorne karmiki w parku. Kupiłem specjalnie ziarno gdyż wcześniej sypałem płatki owsiane, rozbijałem młotkiem fistaszki i suchy chleb ale te rude wariatki buszowały za orzechami i już ich nie sypię a ziarna nie jedzą, więc powinien być już spokój.
Haniu, dzięki za fotkę. Tu bocianów nie ma ale i ptaków bardzo mało widać, dla tego zrobiłem karmiki, że by przyciągnąć ptaszyny. Gdy nie miałem aparatu, było ich bez liku a teraz pusto się robi. Leci ten czas nie ubłagalnie i dnia coraz mniej. Tak jak mówisz, nawet nie wiadomo kiedy będzie listopad. Korzystam z ciepełka na maksa. A gdy skończy się robota na polu, to będę pracował na hali, już dziś nie wystawiłem nawet nosa na dwór.
Bogdziu, to smutna wiadomość, pamiętam że była i nawet pisaliśmy trochę. Zdjęcia robię w każdej wolnej chwili. Dziś całą noc padało i rzeka rwała że zagłuszała granie piechotków. Nawet ten strumyk w którym robiłem żaby, nie źle hulał. Gdy by u nas było całą noc 21ºC i padało to grzybów by nazbierał że hej. Pozdrawiam, wszystkich serdecznie.

janina_zawada 06:32, 12 wrz 2014

Korzystaj z cieplejszych dni bo nadciąga zima ,ja też jak nie pada to siedzę w ogrodzie .Trochę przesadzam jak popada a przeważnie pielę bo zielsko w tym roku rośnie nie miłosiernie.. Ptaków i u nas mało , nawet słoneczniki nie wydziobane i czekają na nich ...Nawet wróbli nie widać .
Dobrze że masz zapewnioną pracę pod dachem bo tam chyba zimy mroźniejsze od naszych ..

U nas też jesiennie ,trawka od ciebie posadzona w donicy ma tylko kilka kwiatów ,część przesadziłam na nowy ogród i myślę że na drugi rok ładniej zakwitnie ..
hanka_andrus 07:32, 12 wrz 2014

Grzybami sypnęło tu i ówdzie. Ja raz byłam z rodziną, to mam już suszu na zimę dość.
Teraz uwijam sie z przetworami, bo i tego jest dużo do obróbki.
Tobie odpada chociaż ten problem.

Podziwiam Twoją orientację w sprawach logistycznych. Ja nie wiedziałabym gdzie nadać paczkę zagraniczną, lotniczą czy jak wysłać pieniądze. A ty wszystkomasz obcykne. Gratulacje.
Klamber 03:12, 23 wrz 2014

Witajcie. Ciepło wróciło ale już nie takie jak było, jeszcze bez kurtki da się wytrzymać, w sobotę i niedzielę nawet 25 było i przez dwa dni w nocy 17, ale tak ogólnie to do dychy ciągnie rano. W tamtym tygodniu musiałem rano jeździć w ciepłej kurtce a z powrotem w cienkiej. Po tych zimnych nocach, drzewa trochę się ruszyły i zaczęły zmieniać liście, jeszcze z tydzień i będzie robić się ładnie. W sobotę było pięknie ale nigdzie nie byłem. Musiałem iść do banku a później z kolegą pojechałem wysłać, dwie wielkie paki. Dobrze że mnie zawiózł, nie wiem jak autobusem bym się z nimi tarabanił. Już w domu mi się trochę zluźniło, jeszcze mam dwie do wysłania ale odczekam ze dwa tygodnie, żeby mi jakiego cła nie dołożyli. Laptopa już syn dostał i dzwonił z niego dzisiaj, nic mi nie naliczyli za niego. W sobotę po wysłaniu paczek, zrobiłem sobie oczywiście polskie zakupy i kupiłem super chlebek, był tak smaczny, że zjadłem z miodem 1/3 po przyjściu do domu. Teraz pojadę to kupię ze 3 i zamrożę. Nie ma to jak polskie jedzenie, ten kanadyjski szuwaks nie ma szans. W tygodniu kupiłem ziemniaki i zrobiłem sobie placki ziemniaczane, jeszcze takie dobre mi tu nigdy nie wyszły, jak w domu i poleciałem kupić jeszcze dwie torby. Wczoraj zrobiłem sobie jeszcze raz i też były OK, więc chyba się miało to ziemniakami. Jutro jadę do Burlington po swój wymarzony mixer Kitchen Aid. Kupiłem go na tutejszym allegro, które się tu nazywa kijiji. Pisze że go wygrała rok temu i nie używała i postanowiła go sprzedać za 200$, w sklepie stoi za 500$, a w Polsce 900$ ładnie w Polsce ludzi rżną aż strach myśleć. Kupię sobie jeszcze przystawki różne do mixera, maszynkę do mielenia mięsa, wyciskarkę do soku i tarkę do warzyw. Znalazłem na kijiji za 100$ w sklepie 170$. Później będę czatował na malakser do kompletu. Mixer ma kolor srebrny metalik, przynajmniej tek wygląda na zdjęciu, kolorów jest chyba ze 30, więc może być podobny ale kolor mi pasuje. Najbardziej podoba mi się czarny onyx, czyli czarny połysk ze srebrnym pyłem. Za 200$ nie będę grymasił. Mixer świetnie miesza ciasta gęste i mięso na pasztet i mielone, ma układ planetarny, mieszadło wiruje i obraca się wokół własnej osi a dzieża na ciasto stoi w miejscu, ma 10 prędkości obrotów i miękki start. Może w środę zrobię sobie naleśniki maszyną . Lato niestety dobiegło końca, widać to po owockach różnej maści, dziś właśnie je pokażę na fotkach. Teraz one przekażą pałeczkę liściom, które do połowy listopada będą rządzić. Tu nazwa listopad jest adekwatna, bo w listopadzie powoli liście się sypią a w Polsce w listopadzie jest już pusto na drzewach.

Klamber 04:20, 23 wrz 2014

Janinko, dzięki za fotkę, chyba często go przesadzasz, bo taki mizerny ten miscant. Teraz go podziel i posadź tam gdzie trzeba a za dwa lata będzie już na co popatrzeć. Z ciepełka korzystam na maksa i w pracy i po jak się tylko da. Ptaki teraz przygotowują się do wylotu i dla tego ich nie widać. Wróbli jest tu zatrzęsienie, jak u nas 40 lat wstecz. Gdy chodziłem do podstawówki to pamiętam że było ich dosłownie wszędzie, tu latają całe hordy. Kłócą się i robią przy tym straszny harmider. Zimą, będę pracował w środku o ile będzie praca, bo robi się teraz cienko.
Haniu, ciesze się że udało Ci się zrobić trochę grzybowych zapasów, ja zawsze się cieszyłem gdy już miałem nazbierane choć niezbędne minimum, ale nigdy na tym nie przestawałem, lubiłem mieć porządny zapas a grzybobranie uwielbiam. Tu są warunki do grzybów idealne, jest lasu ogrom, miejscowi nie zbierają, jest ciepło a nie ma z kim jechać i kosić, masakra. U mnie aronii było tyle że lezały gałęzie na ziemi i szpaki zeżarły wszystko w jeden dzień, pierwszy raz się tak trafiło. W mojej orientacji bardzo pomaga mi telefon, mam w nim wszystko, gdy czegoś szukam to wpisuję w necie i już wiem gdzie szukać potem wpisuję na mapie i już wiem gdzie jechać. Pracuję w dużej firmie gdzie pracuje ponad 200 osób, to i tam się zawsze czegoś dowiem. Ale powiem że bez netu miałbym ciężko. Pozdrawiam

Borbetka 08:09, 23 wrz 2014

Ta rozplenica ... to na tapetę ... głosuję. Posadziłam w tym roku 2 sztuki duże i mam nadzieję, że przezimują.
Robert, a ten robot kuchenny to zawsze chciałam mieć, nawet do ozdoby, bo kuchni nie znoszę. Nigella Lawson w takim wszystko urabia od wielu lat. U nas ceny kosmiczne na niego.
janina_zawada 08:32, 23 wrz 2014

Robert już wszystkie trawy podzielone i posadzone na trawiastej rabacie , takiej pięknej rozplenicy jeszcze nie mam i muszę się na wiosnę za nią obejrzeć ślicznie teraz wygląda ..
U nas też nastały zimne dni ale dobrze że również pada bo susza była ogromna a na zimę kwiaty i drzewa muszą być dobrze podlane .. Wyobrażasz sobie abym mogła podlać wszystkie roślinki u mnie ???
Widzę że się zabierasz za porządne zakupy do swojej kuchni , zawsze lepsze jest robione jedzenie własnoręcznie niż nawet z pół produktów .. Może i z ich produktów można coś smacznego wyczarować ?
Trzymaj się ciepło bo teraz nadchodzi taki czas że nie wiadomo jak się ubrać aby się nie zaziębić ..
hanka_andrus 09:41, 23 wrz 2014

Gęsi się pasą, listki czerwienieją, a ty szykujesz sobie punkt obserwacyjny. Rozumiem, że ta stołówka wiewiórcza, to Twoja robota. Gratuluję pomysłu na zdjęcia.

Robot w kuchni, jak się ma chęć na domowe rzeczy - niezbędny. Trzymaj się ciepło.
Bogdzia 22:04, 01 paź 2014

Robert pozdrówka śle. Co u Ciebie?
monteverde 23:07, 01 paź 2014

Robert dawno u Ciebie nie byłam, a Ty u mnie to już w ogóle ale dzisiaj nadrobiłam fotki bardzo ładne a najładniejsze ptaki i kwiatki piszesz, że masz już zimno u nas nocami też nie najcieplej a dzisiaj ma być tylko + 5 st.C niestety jesień pozdrawiam