Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Lawendowy zawrót głowy 10:25, 13 sie 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Piękna rabatka Dopieszczona tak ,że hooo hooo
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:18, 13 sie 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)

A tuż obok jest kącik relaksacyjny i nowe widoki zupełnie mi się podobają.

dzień doberek u Ciebie)pieknie masz..fajne nasadzenia.Tak przy okazji spaceru u Ciebie nalazłam inspirę do siebie...jakże się cieszę,że tu weszłam.Rozsypałam żwirek też w prostokąt,postawiłam huśtawkę ogrodową i stanęłam w miejscu z wahaniem,czy jeden prostokąt nie zaburzy ogrodowego "porządku"..wstawię foty,jak to wygląda obecnie i zapraszam do mnie;może co dopowiesz.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:18, 13 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Asiu, rabata ma 18 x 2,5 metra, założyłam ją w całości z roślin z nasion w czerwcu ubiegłego roku.
Na zdjęciu, o którym mówisz, to tylko jej maleński fragment. Na zdjęciu tak jak piszesz: mikołajek, liatra, odętka biała i różowa, w tle cleome ciernista i werbena. Wzdłuż siatki rośnie rząd ketmii ogrodowej w kolorach: fioletowym i białym.
Na rabacie jest mnóstwo innych kwiatów: morze orlików, łubiny, pysznogłówka, malwy, kocimiętka, goździki białe , szałwia łąkowa, wielosił błękitny, jeżówki, tytoń ozdobny, ostróżki, goździk brodaty, irysy, przegorzan. Pewnie o paru zapomniałam
Tu inne zdjęcia tej rabaty.

Musiałem powtórzyć Zachwycające!!!
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 10:17, 13 sie 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Aluminiowy "ekobord" - made by eM

Zainspirowałaś mnie tym ekobordem. eMa już wtajemniczyłam, ucieszył się, że pozbędzie się "przydasi", skitranych od wielu lat w graciarni
Przyjazny ogród 10:09, 13 sie 2015

Do góry
Już są i zaraz je założę.
Bokkonia, weronia ... pancerne, takich szukam, choć z samymi pancernymi ogrodu tworzyć się nie da, będzie nudno, to też planuje wiercenie studni, bo obecnie oszczędnie podlewam z licznika, a tak nie lubię.
Trawa się nie przejmuję, bo i tak będzie na nowo zakładana po skończeniu prac na rabatach. Pozdrawiam

Nie mam nowych zdjęć z ogródka, tak więc lotosowo w ramkę ujęte. Wszystkim upał przeszkadza, a tym roślinom nie, czują się jak w naturalnej krainie.
Z mojej pracy w Arboretum

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:09, 13 sie 2015

Do góry
Makao_J napisał(a)
Wiesz Gosiu ja zawsze doradzam kupowanie borówek amerykańskich jak owocują. Widzisz jakie owoce kupujesz i czy wogóle owocują. Bo jeśli kupisz takie bez owoców to jest ryzyko że może to być krzaczek jeszcze nie owocujący. Ja tak kupiłam swoje pierwsze krzaczki i na owoc czekałam 4 lata. Kolejne kupowałam już z owocem i teraz co roku jest ich coraz więcej.

Aniu, to bardzo mądra rada A jakie masz odmiany? Która najlepiej owocuje?
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:00, 13 sie 2015

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Witaj Gosiu. Przejrzałam Twoje stronki i dwie rzeczy mnie urzekły: Franc Kafka i pejzaże.
Pięknie prezentujesz swoje bliskie widoki. To jak dzieło artysty malarza, choć natura jest tu twórcą a Ty "kopistą"
Łączy nas zainteresowanie nasionkami. Jestem maniaczką nasionkową, gdziekolwiek jestem, w kraju czy za granicą - wszędzie zbieram. A potem cieszę się jak dziecko gdy coś wyrośnie. Niejednokrotnie jest sporo kłopotu z aklimatyzacją roślin z innego klimatu, ale radości z oglądania "co z tego wyrośnie" jest co nie miara
Będziemy wymieniać się doświadczeniami?
Pozdrawiam.

Ala, bardzo dziękuję za niesamowicie miłe słowa. W wolnej chwili muszę przejrzeć cały twój wątek, bo tylko luknęłam na szybko. Czuję, że znajdę tam wiele ciekawostek
Oczywiście, że będziemy się wymienić Może nawet nie tylko doświadczeniem

Kosolkowa Pasja 10:00, 13 sie 2015

Do góry
kosolka napisał(a)

Wszystko różowe, to mi się podoba
Ogródek Niny 09:59, 13 sie 2015

Do góry
Ninka wypocznie dopiero u siebie w ogrodzie na
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 09:54, 13 sie 2015

Do góry
draglukasz napisał(a)
Zauważyłem że z przekwitniętego kwiatu tomocika wyrastają młode liście lilii, wytwarza się małe kłącze

Pierwszy raz się z czymś takim spotykam... czy już powinienem to wsadzić do podłoża?
skąd coś takiego się bierze?

Anna już odpowiedziała, edytuje, bo nie spostrzegłem i się powtarzam, jednak ja bym nie czekał i posadził do podłoża bądź wrzucił do słoika czy akwarium aby lepiej się ukorzeniła. . Taki sposób rozmnażania często występuje wśród odmian tropikalnych, nie tylko w kielichu, ale również na liściu. Rozmnóżki rzadziej pojawiają się u odmian zimotrwałych, choć są hybrydy, które produkują ich więcej np. 'Colonel'.
Upalna pogoda sprzyja grzybieniom, dzięki czemu obficie kwitną, a to warunkuje częstsze powstawanie takich zjawisk, ciekawych i rzadkich w naszych warunkach.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:53, 13 sie 2015

Do góry
Skoro zauważyłyście mój trawniczek (w zasadzie mojego M. bo to jego dzieło)to jeszcze jedna fotka Zdjęcie robione wczoraj, cała trawa tak wygląda, ale jest codziennie parę godzin podlewana. Całe szczęście mam swoją studnię , trochę tylko nabije za prąd
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:51, 13 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Bajeczne. Właśnie z tymi, jak to mówisz, "bladawcami".
Ogródek Iwony 09:47, 13 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Razem z nią przyplątało się jeszcze coś takiego, co ma szyszki z nasionkami

Pasażerem na gapę była datura jednoroczna Nasienniki po zaschnięciu mają bardzo ostre kolce.
Toszka napisała, że perowską z nasion tez można, na wszelki wypadek zbierzesz nasionka? Jak jej tu nie znajdę, to spróbowałabym wysiać...
Zakątek z fioletową ławeczką 09:33, 13 sie 2015

Do góry
Donia72 napisał(a)
A tu są moje niewyrośnięte zawilce trzeba je będzie przesadzić, tylko jeszcze nie wiem gdzie???

Donia z przesadzaniem bym się wstrzymała tym bardziej że to nie czas ten upał a ponadto to byliny póżnego lata i to ich najlepszy czas już nie wspominając o tym że one przesadzania za bardzo nie lubią.

Ja bym rozgarnęła korę wokół lekko bardzo wzruszyła ziemię bardzo uważając, dobrze podlała i podsypała ziemią kwiatową wymieszną z drobno zgniecionymi skorupkami od jaj lub podsypała dolomitem w celu odkwaszenia ziemi. W zasadzie to powinny być już wypuszczone łodygi z pączkami bo kwitnąć nie muszą ale u Twoich to nie widać łodyg chyba że dopiro we wrześniu się pokażą.
Masz je chyba w stanowisku słonecznym więc trzeba częściej podlewać bo to bylina półcienia /ale w słońcu też rośnie tylko wymaga bardziej wilgotnej ziemi/.
Na koniec zasiliłam bym jakimś płynnym nawozem.

Odpoczynek nad wodą uroczy

pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 09:31, 13 sie 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)

O może i stworzę, tylko kiedy??, ale na na razie działka ładniejsza

Przyjdzie w końcu czas na ogród
Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:30, 13 sie 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Trawki i kanna od Alinki

Naparstnice od Małej Mi ciągle kwitną

Ahh ten Red Baron, śliczny jest.
Moja działka na Dębowym Lesie 09:30, 13 sie 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)

No ja tez czytam o przeprowadzce ...wytrwalosci zycze a ten pomarancz jest wystawowy ))

Co to za kwiaty na drugim zdjeciu?
Moja działka na Dębowym Lesie 09:30, 13 sie 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)

No ja tez czytam o przeprowadzce ...wytrwalosci zycze a ten pomarancz jest wystawowy ))
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:51, 13 sie 2015

Do góry
mateuszmichn napisał(a)
Witaj wpadam z rewizytą. Widzę ładny typiarek wycięłaś, ja ze swoim zrobiłem to samo i jest o wiele lepiej niż taki krzak do d.... nie podobny
A prawie zapomniałem, werbena robi wrażenie, to jest to co będę musiał użyć u siebie

Jednoroczne zawsze dają szybki efekt Siejąc werbenę nawet nie myślałam, że będzie tak fajnie i że te kilka siewek dadzą taki efket mnogości

Juzia napisał(a)
Bukszpany lepiej z tyłu, a żurawki przed, bo żurawki będą cały czas tej samej wielkości, a bukszpan rooooośnie
No i nóżki czasami mu gołocieją, to żurawki akurat zasłonią

Pozdrawiam!

Celna uwaga
Zdecydowałam się na ujednolicenie hortensji w tym miejscu Żurawki sie już rozmnażają. Po upałach bedą zmiany.

babka napisał(a)
A no wodzisz Juzia a ja o tym nie pomyślałam. Kolejny dowód na to że nie należy ślepo naśladować innych. Kolejna lekcja zaliczona Ale ogólnie co myslisz, masz innego pomysła ? Ja już oczami wyobraźni widzę tę rabatkę u Reni

Moim zdaniem nie jest najgorzej, ale wiem, że może być lepiej Dlatego zanim rozgrzebie kojekne miejce wolę uporządkować to co mam

Tak wygląda moja Ostnica piórkowa (stipa pennata) wysiewana wiosną br. - nasiona kupione z firmy na R. Trzymam ją z ciekawości, bo mam gdzie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies