Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 10:00, 13 sie 2015

Alicja169 napisał(a)
Witaj Gosiu. Przejrzałam Twoje stronki i dwie rzeczy mnie urzekły: Franc Kafka i pejzaże.
Pięknie prezentujesz swoje bliskie widoki. To jak dzieło artysty malarza, choć natura jest tu twórcą a Ty "kopistą"
Łączy nas zainteresowanie nasionkami. Jestem maniaczką nasionkową, gdziekolwiek jestem, w kraju czy za granicą - wszędzie zbieram. A potem cieszę się jak dziecko gdy coś wyrośnie. Niejednokrotnie jest sporo kłopotu z aklimatyzacją roślin z innego klimatu, ale radości z oglądania "co z tego wyrośnie" jest co nie miara
Będziemy wymieniać się doświadczeniami?
Pozdrawiam.

Ala, bardzo dziękuję za niesamowicie miłe słowa. W wolnej chwili muszę przejrzeć cały twój wątek, bo tylko luknęłam na szybko. Czuję, że znajdę tam wiele ciekawostek
Oczywiście, że będziemy się wymienić Może nawet nie tylko doświadczeniem

margaretka3 10:02, 13 sie 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

Gosia nazwa nieważna zbieraj nasionka i siej, a jak się uda to zamawiam choć jedną hi hi Cudeńko

Sprawdziłam wczoraj nasienniki, coś puste są Ale korzonek sie znajdzie dla Ciebie
margaretka3 10:03, 13 sie 2015

renatamama3 napisał(a)
Gosiu ,tylko u sąsiada w sadzie ,na granicy ze mną, dzikie ostrężyny ,kosić to chyba piłą elektryczną chyba .
Jagody kupię jak wrócę z nad morza ,u mnie w szkółce po 12 zł chyba, już owocujące .

Ooo, to cieżko masz, ostrężyny rozłogami nie przechodzą na Waszą stronę?
Jak wrócisz znad morza, to się będziemy umawiać na przekazanie sadzonek
margaretka3 10:09, 13 sie 2015

Makao_J napisał(a)
Wiesz Gosiu ja zawsze doradzam kupowanie borówek amerykańskich jak owocują. Widzisz jakie owoce kupujesz i czy wogóle owocują. Bo jeśli kupisz takie bez owoców to jest ryzyko że może to być krzaczek jeszcze nie owocujący. Ja tak kupiłam swoje pierwsze krzaczki i na owoc czekałam 4 lata. Kolejne kupowałam już z owocem i teraz co roku jest ich coraz więcej.

Aniu, to bardzo mądra rada A jakie masz odmiany? Która najlepiej owocuje?
Sebek 10:18, 13 sie 2015

margaretka3 napisał(a)

Asiu, rabata ma 18 x 2,5 metra, założyłam ją w całości z roślin z nasion w czerwcu ubiegłego roku.
Na zdjęciu, o którym mówisz, to tylko jej maleński fragment. Na zdjęciu tak jak piszesz: mikołajek, liatra, odętka biała i różowa, w tle cleome ciernista i werbena. Wzdłuż siatki rośnie rząd ketmii ogrodowej w kolorach: fioletowym i białym.
Na rabacie jest mnóstwo innych kwiatów: morze orlików, łubiny, pysznogłówka, malwy, kocimiętka, goździki białe , szałwia łąkowa, wielosił błękitny, jeżówki, tytoń ozdobny, ostróżki, goździk brodaty, irysy, przegorzan. Pewnie o paru zapomniałam
Tu inne zdjęcia tej rabaty.

Musiałem powtórzyć Zachwycające!!!
margaretka3 10:39, 13 sie 2015

Jana napisał(a)

Wracam wciąż do tych zdjęć i stwierdzam, że ja jak też tak chcę. Czy to na pierwszym zdjęciu to ta odętka, bo podobne znalazłam u siebie

Jana, to dobrze, że utwierdzasz sie w swoim chceniu Na pierwszym zdjęciu to tytoń.
Odętka poniżej, biała, ale i różową też można dojrzeć.
margaretka3 10:44, 13 sie 2015

Sebek napisał(a)

Musiałem powtórzyć Zachwycające!!!

Dzięki, Sebku Dadajesz otuchy, bo po zobaczeniu bylinowej rabaty u żurawkowego Łukasza mam doła, moje roślinki takie rachityczne. Myślę, jak ulepszyć rabatę
To z innej rabaty.
sylwia_slomc... 11:04, 13 sie 2015

Gosia jakie rachityczne toś Ty moich nie widziała, u mnie poburzy kwiatów o kwietnia do połowy lipca teraz tylko floksy i dzwonki tam dają ciut koloru, ale za chwile zacznie znowu przycięty wiesiołek..... ta nowa rabata jest pomyślana właśnie na przeczekanie przestoju tej pierwszej - jeżówki i pysznogłówka- część roślin powtórzona z tych pierwszych dwóch rabatek. Ciekawa jestem co z tego wyjdzie całościowo ..... muszę na moje rabaty patrzeć jak na jedną bo cały ogród widać z daleka i całość ma dać efekt wizualny Daleko mi do Twojego
Mam jeszcze pytanie - odętka Ci ładnie zimowała? Bo ja w zeszłym sezonie dostałam różową - pisało, że ekspansywna kłączami, a u mnie jakoś zginęła i chyba nie ma wcale
Gardener27 22:57, 13 sie 2015

Gosiu piękne masz kompozycje na rabatach i artystyczny zmysł do robienia zdjęć

Co Ty dzisiaj tak kopałaś w tym upale Rewolucja czy sadzenie nowych nabytków ?
margaretka3 23:00, 13 sie 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia jakie rachityczne toś Ty moich nie widziała, u mnie poburzy kwiatów o kwietnia do połowy lipca teraz tylko floksy i dzwonki tam dają ciut koloru, ale za chwile zacznie znowu przycięty wiesiołek..... ta nowa rabata jest pomyślana właśnie na przeczekanie przestoju tej pierwszej - jeżówki i pysznogłówka- część roślin powtórzona z tych pierwszych dwóch rabatek. Ciekawa jestem co z tego wyjdzie całościowo ..... muszę na moje rabaty patrzeć jak na jedną bo cały ogród widać z daleka i całość ma dać efekt wizualny Daleko mi do Twojego
Mam jeszcze pytanie - odętka Ci ładnie zimowała? Bo ja w zeszłym sezonie dostałam różową - pisało, że ekspansywna kłączami, a u mnie jakoś zginęła i chyba nie ma wcale

Aż nie wierzę, że nie przezimowała. Bo u mnie bezproblemowo.
Nie martw się, siewki u mnie są