Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

mateuszmichn 23:38, 11 sie 2015

Witaj wpadam z rewizytą. Widzę ładny typiarek wycięłaś, ja ze swoim zrobiłem to samo i jest o wiele lepiej niż taki krzak do d.... nie podobny
A prawie zapomniałem, werbena robi wrażenie, to jest to co będę musiał użyć u siebie
Juzia 08:52, 12 sie 2015

Bukszpany lepiej z tyłu, a żurawki przed, bo żurawki będą cały czas tej samej wielkości, a bukszpan rooooośnie
No i nóżki czasami mu gołocieją, to żurawki akurat zasłonią

Pozdrawiam!
babka 11:18, 12 sie 2015

A no wodzisz Juzia a ja o tym nie pomyślałam. Kolejny dowód na to że nie należy ślepo naśladować innych. Kolejna lekcja zaliczona Ale ogólnie co myslisz, masz innego pomysła ? Ja już oczami wyobraźni widzę tę rabatkę u Reni
07_Rene 08:51, 13 sie 2015

mateuszmichn napisał(a)
Witaj wpadam z rewizytą. Widzę ładny typiarek wycięłaś, ja ze swoim zrobiłem to samo i jest o wiele lepiej niż taki krzak do d.... nie podobny
A prawie zapomniałem, werbena robi wrażenie, to jest to co będę musiał użyć u siebie

Jednoroczne zawsze dają szybki efekt Siejąc werbenę nawet nie myślałam, że będzie tak fajnie i że te kilka siewek dadzą taki efket mnogości

Juzia napisał(a)
Bukszpany lepiej z tyłu, a żurawki przed, bo żurawki będą cały czas tej samej wielkości, a bukszpan rooooośnie
No i nóżki czasami mu gołocieją, to żurawki akurat zasłonią

Pozdrawiam!

Celna uwaga
Zdecydowałam się na ujednolicenie hortensji w tym miejscu Żurawki sie już rozmnażają. Po upałach bedą zmiany.

babka napisał(a)
A no wodzisz Juzia a ja o tym nie pomyślałam. Kolejny dowód na to że nie należy ślepo naśladować innych. Kolejna lekcja zaliczona Ale ogólnie co myslisz, masz innego pomysła ? Ja już oczami wyobraźni widzę tę rabatkę u Reni

Moim zdaniem nie jest najgorzej, ale wiem, że może być lepiej Dlatego zanim rozgrzebie kojekne miejce wolę uporządkować to co mam

Tak wygląda moja Ostnica piórkowa (stipa pennata) wysiewana wiosną br. - nasiona kupione z firmy na R. Trzymam ją z ciekawości, bo mam gdzie

babka 09:19, 13 sie 2015

A wiesz, ze wlaśnie mialam pytc o tę Twoją stipe? ona jest zimująca ? może za rok pokaże na co ją stać
Zmiany na rabatach niekonieczne u Ciebie bo ladnie jest ale jak zmieniać to z głową, by za chwilę znó nie biegać z roślinami A hortrnsje jak posadzć chcesz ?
07_Rene 09:34, 13 sie 2015

babka napisał(a)
A wiesz, ze wlaśnie mialam pytc o tę Twoją stipe? ona jest zimująca ? może za rok pokaże na co ją stać
Zmiany na rabatach niekonieczne u Ciebie bo ladnie jest ale jak zmieniać to z głową, by za chwilę znó nie biegać z roślinami A hortrnsje jak posadzć chcesz ?

Czy stipa zimująca to sie okaże tej zimy Nie wiem co z niej będzie. Kiedyś widziałam podobną w Gardeners Word, ze niby rośnie wysoka, bardziej rozczochrana, sadzili ją razem z trytomą na suchym stanowisku.

Na rabacie z bukszpanami zostawie same limki, tak jak są teraz w szpalerze, a 3 vanilki przesiene na rabatę po warzywniku.
07_Rene 09:38, 13 sie 2015

By mi nie umknęło... Idę "łowić" skrzyp....

Wywar ze skrzypu polnego
Jak przygotować: 1 kg świeżych lub 200 g suszonych roślin zalać litrem wody i moczyć przez całą dobę, następnie zagotować i trzymać na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po przestygnięciu przecedzić i zastosować do oprysków w rozcieńczeniu z wodą 1:3.
Kiedy stosować: w okresie wegetacji przy słonecznej pogodzie, najlepiej w godzinach porannych. Rośliny opryskuje się przez 3 tygodnie w odstępach co 3 dni.
Miejsce zastosowania: na rośliny,
Działanie: wywar ze skrzypu polnego pomaga walczyć z mączniakiem prawdziwym, mączniakiem rzekomym, rdzą i kędzierzawością liści brzoskwini,
Juzia 09:47, 13 sie 2015

Wrotycz też ponoć ma pomagać na rdzę i mączniaka....ciekawe czy to prawda?
Pryskałam klona i róże....zobaczymy.
Tess 10:01, 13 sie 2015

A mnie się podoba takie połączenie kulek: brązowe trawki i bordowe żurawki.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3929-na-lowieckiej?page=151#post_6

Ren, masz swiadomość, że nutkajski będzie wielki?
Kulki bardziej rozłożone na całej rabacie najbardziej mi się podobają.
07_Rene 12:00, 13 sie 2015

Juzia napisał(a)
Wrotycz też ponoć ma pomagać na rdzę i mączniaka....ciekawe czy to prawda?
Pryskałam klona i róże....zobaczymy.

Mam cały worek skrzypu, ale nie mam odpowiedniega garnka na to
Idę jeszczy szukac bylicy piołunu. Wrotycz też mam za miedzą, ale boję się, że jak zrobie taki mix to mi zaszkodzi zamiast pomóc.