Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Karol99 10:05, 08 sie 2015

Mariusz napisał(a)

Dziękuję, to bardzo miłe . Perspektywy duże, bo ziemia jeszcze wolna, pomysły siedzą w głowie i na pewno będą zrealizowane. Na pierwszej fotce 'Cabaret', którym się chętnie podzielę, niech tylko upały miną.

Ale śliczne zdjęcia.
Mariusz 20:58, 11 sie 2015

Mala_Mi napisał(a)
Bokonia.. nazwa mi się obiła o uszy, ale pierwszy raz widziałam taką roślinę

Coś ciągnie mnie do takich monstrualnych roślin. Bokkonia zachowuje się jak chwast, ale wielkość imponuje.

Z siewki z czupryną.

Iggia 21:02, 11 sie 2015

Mariusz napisał(a)

Z siewki z czupryną.

Jaaakie fajne
Mariusz 21:02, 11 sie 2015

Wernonia powoli rozwija kwiaty, najpierw zakwitają te najniżej na kwiatostanie.

Bogdzia 21:08, 11 sie 2015

Mariusz napisał(a)

Pragnę odwiedzić rododendronowy w czasie kwitnienia , może kiedyś się uda, przy jakimś spotkaniu, jeśli zaproszenie nie przedawniło się
Tak osłoniłem różaneczniki na czas upałów. Są na torfiastym podłożu i wysychają przy wysokiej temperaturze w kilka godzin, tak więc zabezpieczenie ich było koniecznością. Obsadzone są hostami i trawami, tak więc jak te podrosną, to zacieniują podłoże i kłopot będzie z głowy.

Dobrze ze osłoniłes ale ja mam za dużo i nie mam czym osłonic.Zaproszenie zawsze aktualne o ile jeszcze bede miec ogród bo kto wie czy przetrzyma tegoroczne upały.Pozdrówka ślę .
Mariusz 21:17, 11 sie 2015

Sadźce podlewam każdego dnia, ale mimo wszystko liście w szczytowej porze dnia omdlewają, ale cóż się dziwić, przy tak wysokiej temperaturze, to nawet lotosom oklapły.

Języczka Przewalskiego, ciekaw ile jeszcze wytrzyma. Pomimo ciągłego podlewania, liście jej ostro omdlewają, ale rankiem już sztywne jak drut. Taka jej uroda.

Trawnik/deptak podarowałem, będzie okazja zasiać nowy, obecny trudno było nazwać trawnikiem.
Mariusz 21:26, 11 sie 2015

Bogdzia napisał(a)

Dobrze ze osłoniłes ale ja mam za dużo i nie mam czym osłonic.Zaproszenie zawsze aktualne o ile jeszcze bede miec ogród bo kto wie czy przetrzyma tegoroczne upały.Pozdrówka ślę .

Przetrzyma, przetrzyma, to dojrzały ogród i straty nawet jeśli będą, to na krótko zwrócą Twoją uwagę. Deszczu rychłego Ci życzę i wszystkim ogrodom również. Gdy spotkamy się na kwitnieniu różaneczników, to o suszy tegorocznej już dawno zapomnisz, zobaczysz . Pozdrawiam
Pszczelarnia 09:51, 12 sie 2015

Trawnik - deptak, fajne określenie, może odbije? Bokonia, wernonia - same fajne rośliny, pilnuj, będziemy się u Ciebie nimi zachwycać.
Wczoraj wysłałam zrazy, powinny być na dziś.
Mariusz 10:09, 13 sie 2015

Już są i zaraz je założę.
Bokkonia, weronia ... pancerne, takich szukam, choć z samymi pancernymi ogrodu tworzyć się nie da, będzie nudno, to też planuje wiercenie studni, bo obecnie oszczędnie podlewam z licznika, a tak nie lubię.
Trawa się nie przejmuję, bo i tak będzie na nowo zakładana po skończeniu prac na rabatach. Pozdrawiam

Nie mam nowych zdjęć z ogródka, tak więc lotosowo w ramkę ujęte. Wszystkim upał przeszkadza, a tym roślinom nie, czują się jak w naturalnej krainie.
Z mojej pracy w Arboretum

sylwia_slomc... 11:17, 13 sie 2015

Podziwiam i macham