Ogródek Iwony
13:50, 10 sie 2015
Zwykle Beatko drzewka są szczepione tak nisko. Nie wiem, dlaczego. Moje też tak nisko są szczepione. Średnio 140 -160, oglądałam w szkółce.
Faktycznie, koncepcja nasadzeń się zmieniła. Z racji tego, że tujki i tak są do wymiany, pomyślałam sobie, że posadzę po prawej stronie na tle zielonego żywopłotu klona, a z lewej strony 3 bordowe śliwy. Dopiero za śliwami będą szmaragdy.
No i koszta wzrosły, bo zamiast dwóch drzewek, kupiłam cztery.
Po lewej stronie:
Po prawej:
Po prawej stronie plan nasadzeń na drugi rok będę robić. Są tam dwa klony, trzy grusze, dwie śliwy, kompostowniki. Planuję rabatę warzywną. Muszę się poinspirować najpierw troszkę, aby coś planować dalej. I spokojnie przez zimę przemyśleć.
Początkowo chciałam tuje szmaragdy prowadzić na wysokość 1,80 wzdłuż całego ogrodzenia,a nad nimi aby wychodziły korony drzew. Jednak śliwy nie są szczepione tak wysoko, wystają jednak ładnie ponad płot. Szmaragdy będą więc obok. Na szerokość jest tam za mało miejsca, aby posadzić w dwóch rzędach szmaragdy i drzewa. Pod drzewami widzę jakieś trawy, aby zapełnić przestrzeń.
I nie wiem, co jeszcze. Będę szukała inspiracji z drzewami.
Te dwa, co rosną pod drzewami - jesienią przesadzę, a tam muszę inaczej zagospodarować przestrzeń.