Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

bozga 13:29, 10 sie 2015

A_gawa napisał(a)
Myślałam, żeby dać je w głębokich pojemnikach

Musisz znaleźć sposób, żeby do tych donic dostarczać cały czas wodę ( linia
kroplująca?). Jak rozwiążesz problem z nawadnianiem to nie masz już innego, pozostanie Ci tylko podziwianie pięknych kwiatów
Ewa777 13:35, 10 sie 2015

Bożenko, wróciłam z urlopu i jestem załamana. Moje 2 hortensje Magical Candle uschły całe - listki i kwiatostany. Sąsiadka mówiła, że je podlewała, ale pewnie za mało i za rzadko. Były sadzone na początku lipca. Co byś teraz z nimi zrobiła? Wykopać i kupić nowe? Ściąć nisko i czekać aż odbiją? Zostawić je takie jak są i podlewać uparcie?
EdytaB 13:44, 10 sie 2015

bozga napisał(a)

Mam, chociaż w tym roku wcale nie była taka early, ogólnie jakaś inna niż w zeszłym, na dodatek bardzo poprzypalały jej się liście, wiec jesienią jednak zmienię jej stanowisko, pełne słońce cały dzień nie dla niej. Część kwiatostanów jeszcze w pączkach, dlatego na krzewie będą już przebarwione jak i białe kwiaty. Najładniejsza jest jesienią bo ma ślicznie przebarwione właściwie na czerwono liście.

[img size=640x360]

Pytam bo kupiłam w tym roku i uroda nie zabija, jest już przebarwiona bo nie ma białych tylko takie brudnoróżowe kwiaty a liście kiepskie. Siedzi sobie w cienistym miejscu więc nie jest przypalona (chyba, ze w szkółce tak było) No nic czekam na przyszły sezon.
Filemon24 14:01, 10 sie 2015

Kochana u mnie to jeszcze nie ma co pokazywać w porównaniu do twoich cudności mi szczęka opada po każdych odwiedzinach u ciebie.Mam młody ogród ale hortensje tak mi w głowie zawróciły że szukam kolejnych odmian w pobliskich szkółkach
Moja hortensja phantom
bozga 14:06, 10 sie 2015

Ewa777 napisał(a)
Bożenko, wróciłam z urlopu i jestem załamana. Moje 2 hortensje Magical Candle uschły całe - listki i kwiatostany. Sąsiadka mówiła, że je podlewała, ale pewnie za mało i za rzadko. Były sadzone na początku lipca. Co byś teraz z nimi zrobiła? Wykopać i kupić nowe? Ściąć nisko i czekać aż odbiją? Zostawić je takie jak są i podlewać uparcie?

Ewciu, nic się nie martw, ja w zeszłym tygodniu obcięłam wprawdzie Vanilkę bo się połamała w dość idiotyczny sposób i proszę- zainspirowana Twoim zapytaniem pognałam do doniczki sprawdzić co się dzieje. Te wszystkie zielone punkciki to nowe pędy ! Do zimy spokojnie zdrewnieją a hortka ślicznie się zagęści. A jakie tempo !

Idąc za ciosem chyba tak dzisiaj zrobię w pozostałych 6 donicach ( na razie są mało reprezentatywne mając po 5-6 pędów), tylko muszę gdzieś znaleźć miejsce, żeby je usunąć z widoku
Pozdrawiam
bozga 14:09, 10 sie 2015

Filemon24 napisał(a)
Kochana u mnie to jeszcze nie ma co pokazywać w porównaniu do twoich cudności mi szczęka opada po każdych odwiedzinach u ciebie.Mam młody ogród ale hortensje tak mi w głowie zawróciły że szukam kolejnych odmian w pobliskich szkółkach
Moja hortensja phantom

Bardzo się cieszę, że wreszcie coś nam pokazałaś. Uwielbiam tak zagęszczone rośliny.
Ewa777 14:27, 10 sie 2015

bozga napisał(a)

Ewciu, nic się nie martw, ja w zeszłym tygodniu obcięłam wprawdzie Vanilkę bo się połamała w dość idiotyczny sposób i proszę- zainspirowana Twoim zapytaniem pognałam do doniczki sprawdzić co się dzieje. Te wszystkie zielone punkciki to nowe pędy ! Do zimy spokojnie zdrewnieją a hortka ślicznie się zagęści. A jakie tempo !

Idąc za ciosem chyba tak dzisiaj zrobię w pozostałych 6 donicach ( na razie są mało reprezentatywne mając po 5-6 pędów), tylko muszę gdzieś znaleźć miejsce, żeby je usunąć z widoku
Pozdrawiam

To radzisz mi przyciąć, czy zostawić takie suche i podlewać? Widzę po Twoich zdjęciach, że jest szansa dla moich hortensji
bozga 14:29, 10 sie 2015

Jestem zdecydowanie za przycięciem i oczywiście podlewaniem .Jeśli cokolwiek żywego w nich zostało to odbiją. Ja takie przypadki do czasu wyjaśnienia wykopuję i przenoszę w mniej eksponowane miejsce ( oczywiście teraz, nie czekam z tym do jesieni), rzadko się zdarza, żeby nie ozdrowiały
Filemon24 14:43, 10 sie 2015

Myślę że dobrze tnę swoje hortensje bo się bardzo ładnie zagęszczają. Jeszcze się muszę nauczyć od ciebie jak wyprowadzić hortensje na pniu
Iwk4 16:43, 10 sie 2015

Bożenko, czy potrafiłabyś zrobić listę hortensji o pełnych kwiatkach pod kątem kwitnięcia, od zakwitających najszybciej począwszy ?
Chociaż kilka znanych kandydatek