Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 12:33, 10 sie 2015

polinka napisał(a)
I kolejny podlany ogród! Coś Dolny Śląsk nie po drodze dla deszczowych chmur

Deszcz padał u nas z soboty na niedzielę. Teraz powietrze się zmieniło. Jest ciut chłodniej. Tylko 28 stopnie w cieniu. Już nie 42
Ale to jest złudne, bo wtedy trzeba pamiętać o roślinkach pod dachem, gdzie deszcz nie dochodzi.
Szkoda roślin, na Śląsku dalej sucho macie
Iwk4 12:36, 10 sie 2015

Toszka napisał(a)
Iwonko, dziś doczytałam, ze udało ci się rozgryźć zasadę trójkąta. Przepraszam, ze podrzuciłam hasło i zostawiłam forum z niewiadoma... nie ma mnie od jakiegoś czasu w domu, nie odpoczywam -bynajmniej- i do komputera mogę doskoczyć na chwile
na dokładkę mam kretyńska klawiaturę, na której szukanie liter i pisanie doprowadza mnie do białej gorączki... ale jutro wracam i nadrobię temat

Toszko, takie zagadki umysłowe najlepsze.
Praca niestety ma swoje priorytety.
Doczytałam, ze może założysz swój wątek. Byłoby fajnie. Zawsze pytanie można by było zostawić
Iwk4 12:47, 10 sie 2015

Napia napisał(a)
Fajny poradnik projektowania i doboru kolorów. Niby wiadomo, co do siebie pasuje, ale w praktyce bywa różnie.

margaretka3 12:55, 10 sie 2015

Oo, i łubin jeszcze kwitnie.

Iwonko, o wyborze klonu czytam z zainteresowaniem, bo ja u siebie też bym chciała klony, ale uświadomiłam sobie, że w pobliżu, gdzie chcę je dać, przebiega rura gazowa na głębokości ok. 2 m. Czy orientujesz się, jak głęboko Twój klon zapuszcza korzenie?
bacowa 13:05, 10 sie 2015

Iwona folię musisz założyć ,i to daleko poza kastę. Przy mojej ściance już istniejącej, tej co oglądałaś, jest folia jakieś 80cm.poza kastą .Poczytaj jak Sebek robił swoje ciurkadełko tam jest to dobrze wytłumaczone.
Iwk4 13:50, 10 sie 2015

szemusia napisał(a)

I zakupy dokonane. Doczytałam też, ze posadzone.
Początkowo klony miały być po obu stronach wjazdu? Dobrze pamiętam? Planowałaś tam dwie równoległe rabaty? Koncepcja się zmieniła, czy coś przegapiłam?
Fajnie, ze popadało, roślinkom łatwiej będzie się przyjąć w naturalnym deszczu.

U mnie problemem są drzewka szczepione. Trudno dostać coś wyższego niż 1,5 - 1,6 Mam nadzieję, że jesienią będzie większy wybór...

Zwykle Beatko drzewka są szczepione tak nisko. Nie wiem, dlaczego. Moje też tak nisko są szczepione. Średnio 140 -160, oglądałam w szkółce.
Faktycznie, koncepcja nasadzeń się zmieniła. Z racji tego, że tujki i tak są do wymiany, pomyślałam sobie, że posadzę po prawej stronie na tle zielonego żywopłotu klona, a z lewej strony 3 bordowe śliwy. Dopiero za śliwami będą szmaragdy.
No i koszta wzrosły, bo zamiast dwóch drzewek, kupiłam cztery.
Po lewej stronie:

Po prawej:

Po prawej stronie plan nasadzeń na drugi rok będę robić. Są tam dwa klony, trzy grusze, dwie śliwy, kompostowniki. Planuję rabatę warzywną. Muszę się poinspirować najpierw troszkę, aby coś planować dalej. I spokojnie przez zimę przemyśleć.

Początkowo chciałam tuje szmaragdy prowadzić na wysokość 1,80 wzdłuż całego ogrodzenia,a nad nimi aby wychodziły korony drzew. Jednak śliwy nie są szczepione tak wysoko, wystają jednak ładnie ponad płot. Szmaragdy będą więc obok. Na szerokość jest tam za mało miejsca, aby posadzić w dwóch rzędach szmaragdy i drzewa. Pod drzewami widzę jakieś trawy, aby zapełnić przestrzeń.
I nie wiem, co jeszcze. Będę szukała inspiracji z drzewami.

Te dwa, co rosną pod drzewami - jesienią przesadzę, a tam muszę inaczej zagospodarować przestrzeń.
Iwk4 13:54, 10 sie 2015

bacowa napisał(a)
Iwona folię musisz założyć ,i to daleko poza kastę. Przy mojej ściance już istniejącej, tej co oglądałaś, jest folia jakieś 80cm poza kastą .Poczytaj jak Sebek robił swoje ciurkadełko tam jest to dobrze wytłumaczone.

Ewa, to co Sebek pisał, znam na pamięć.
Dzięki za telefon. Umknęły mi wymiary twojej ścianki. Zapamiętałam jednak, by wylewkę zamontować 1m nad lustrem wody.
Fajnie, że już działacie
Viola 14:06, 10 sie 2015

Dobrze, że Toszka się pojawiła, może zdradzi nam sekret tajemniczych trójkątów, chociaż myślę Iwonko, że to co Ty przestudiowałaś to właśnie o to chodzi (ten film Alana)
Iwk4 14:08, 10 sie 2015

margaretka3 napisał(a)
Oo, i łubin jeszcze kwitnie.

Iwonko, o wyborze klonu czytam z zainteresowaniem, bo ja u siebie też bym chciała klony, ale uświadomiłam sobie, że w pobliżu, gdzie chcę je dać, przebiega rura gazowa na głębokości ok. 2 m. Czy orientujesz się, jak głęboko Twój klon zapuszcza korzenie?

Wyczytałam, że system korzeniowy ma płytki i rozległy, nie tworzy odrośli.
A tu znalazłam wypowiedź Finki na temat prowadzenia klona i jego systemu korzeniowego - post drugi:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/647-zielony-punkt-ogrod-finki?page=192
Iwk4 14:09, 10 sie 2015

Viola napisał(a)
Dobrze, że Toszka się pojawiła, może zdradzi nam sekret tajemniczych trójkątów, chociaż myślę Iwonko, że to co Ty przestudiowałaś to właśnie o to chodzi (ten film Alana)

Obejrzałaś Violu film? Myślę, że to to