Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Trudny teren - dużo pracy!

Trudny teren - dużo pracy!

KasiaW76 12:42, 10 sie 2015

Od największej dyni, choć ta mała chyba nie przeżyje bo robi się miękka...

KasiaW76 12:46, 10 sie 2015

A tutaj na tym nieużytku chcemy posadzić nutkajskiego tylko nie wiemy gdzie bo ten róg jest bez pomysłów
AnnaCh 12:59, 10 sie 2015

Kasia, ja tak sobie robię tą zupę "na oko"
Jakiś wywar, do tego dodaję dynię pokrojoną w kostkę, ziemniaczka lub dwa, trochę cebulki, przyprawy, jak się ugotuje, to blenduję, doprawiam do smaku i tyle. Mój M i Marysia jedzą z kleksem śmietany. Ja robię taką bardziej słodką z cukrem.

Co do zasłonięcia płotu, to myślę, że szmaragdy i serby to dobry pomysł.
Jeden brzeg obsadź np. szmaragdami, drugi serbami.
dajana 00:12, 15 sie 2015

Kasiu moje tuje zwą się Aurospikata nie wiem czy dobrze napisalam nie szyszkują,nie chorują, nie brązowieją i nadają się na wapienną glebę, podobnie jak Serby .Rosną 20 cm rocznie ,Przycinane pieknie się rozkrzewiają i mają takie złote przyrosty które czadowo sie prezentują.Nigdy nie lubiłam Tuji ,posadzilam je z konieczności aby osłonić się od wiatrow,pozniej sąsiadów jak się okazało.Dzisiaj je bardzo lubię i nie żałuję że je posadziłam.Jesli chodzi o hortensje to te na zdjęciu zwą się Limeliht Posiadam jeszcze kilka innych odmian ale są jeszcze małe ,te mają trzy lata..szukasz czegoś odpowiedniego aby zasłonić płot ?Nie mieszałabym Serbów z tujami Moim zdaniem (z ktorym nie musisz się zgadzać) Serby to cudne swierki a tuja to tylko tuja, jakoś nie idą mi w parze To tak jakbyś do sukni wieczorowej załozyła trampki Dobrze przemysl za nim cos posadzisz boja wiele głupot narobiłam
dajana 00:22, 15 sie 2015

W kąciku rosnie ci sosna ? ta leśna samosiejka? Ona ma ogromne rozłogi i wypije ci wszystką wodę z gleby ,a korzenie uniemożliwią sadzenie innych roślin.Wycięłam wszystkie sosny z mojej działki a miałam ich sporo Korzenie wykopywała koparka cała działka zryta, tyle ich było.
KasiaW76 00:35, 15 sie 2015

Sosna trzy sztuki to czarne austryjackie... w ten róg mają iść duuuze nasadzenia.... aby utworzyły cień....
KasiaW76 00:47, 15 sie 2015

Tutaj dość fajnie pokazane w przypadku właśnie takiego mieszania nasadzeń jako tła....

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2525-z-czym-posadzic-tuje-smaragd
KasiaW76 11:16, 15 sie 2015

W natchnieniu spontanicznym na szybko wymyśliłam sobie, co nie znaczy, że to zrealizuje ale takie 3 drzewka przy tarasie.

Pod płotem jest rabata, a zaraz na końcu agro mała skarpa, która kiedyś będzie zrobiona tzn zabezpieczona murkiem .

Efffa 14:45, 15 sie 2015

O jakich drzewach myślisz?
KasiaW76 14:56, 15 sie 2015

No właśnie nie wiem... Jestem ciekawa jakby wyglądały brzozy doorembos albo formowane buki lub grab....

Ciekawe co na to Enya73