Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 16:32, 07 kwi 2023

Do góry
Jedni pieką ciasta, a drudzy pikują papryki. Odkładałam to od jakiegoś czasu, bo były pilniejsze sprawy. Przygotowałam dziś doniczki samoróbki.

Na spodzie zrobiłam dziurki rozgrzanym, starym śrubokrętem. Wniosek na przyszły rok - zacząć zbieranie butelek wcześniej, bo mam za mało.
Papryczki moim zdaniem wytworzyły ładny system korzeniowy.

Tak się zaprezentowały po przesadzeniu.

P.S. Po pikowaniu udało mi się zrobić spód i masę do sernika. Jutro rano ogarnę polewę ze słonego karmelu na wierzch.
Mój ogrodowy pamiętnik 16:15, 07 kwi 2023

Do góry
Jeszcze jedno zamówienie wpadło przed świętami. Tylko kiedy ja to posadzę .
Tym razem ostróżki. Coś mnie ostatnio na nie wzięło .
I dorwałam jakieś dwie trawki w LM bo mi się juz chciało coś kupić stacjonarnie .

Jeszcze czekam na 3 zamówienia . Szalałam zimą.
Ogród Muszelki 15:25, 07 kwi 2023

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
..no po prostu się nie godzi żeby tyle czasu zaglądać do Twego cudnego ogrodu i się nie przywitać-wiele pożytecznych porad tu znalazłam.
Na bazie Twoich porad względem batata wstawiłam u siebie do wody i widzę że białe korzonki już wyłażą-jak się górą odezwie to się pochwalę.
Serdecznie pozdrawiam z Mazur.

No, nie godzi się Cieszę się, że zostawiłaś literki

Korzonki - niteczki, to dobry znak. Za kilka/kilkanaście dni wypatruj "oczek". Koniecznie daj znać, z ciekawością zajrzę do Ciebie

Wstawiam zdjęcie - dowód, jakie warunki uwielbiają bataty. Floryda, Hawaje to ich klimaty
Wczoraj wieczorem ścięłam im 6 pędów i posadziłam do kolejnej doniczki.

Serdecznie pozdrawiam z Wielkopolski.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:35, 07 kwi 2023

Do góry
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:06, 07 kwi 2023

Do góry
Dzień dobry,
Chciałbym się zapytać czy drzewa klony kuliste zielone będą dobrze wyglądać na tle tych iglaków i czy to dobry pomysł żeby drzewa liściaste łączyć z iglakami?
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:46, 07 kwi 2023

Do góry
Ogród bez roweru 13:23, 07 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)
Mary, super przegląd. Widać że z roku na rok są takie same, dorodne i fajnie kwitną. Ja też sadzę w takie doniczki, choć już mam tylko niedobitki tulipanów. U mnie się nie sprawdziły. Ale u ciebie miejscówka idealna

Masz na myśli, że tulipany się nie sprawdziły czy tulipany w doniczkach?
Dwa lata temu posadziłam w doniczkach dużo tulipanów White Liberstar. W zeszłym roku wyglądały jak poniżej. Zobaczymy czy te tulipany też potrafią kwitnąć kilka lat.
Wzgórze chaosu 12:30, 07 kwi 2023

Do góry
Muszelko dziękuję za miłe słowa Dlaczego ja nie znałam Twojego ogrodu...? Pora nadrobić zaległości, robisz obłędne zdjęcia. Moje to zwyklaki, z małpki na automacie.
Próbuję ogarnąć chaos nasadzeń. Najbardziej zależy mi teraz na wygodzie i poczuciu, że ogarniam temat

Od kilku dni odpoczywam od ogrodu, zimno bardzo a dziś taka sytuacja
Wyszłam jak połowa stopniała, a opady śniegu zamieniły się w deszcz.

Ogród Muszelki 12:28, 07 kwi 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Muszelko, wszystkie Wasze domki są śliczne ❤️

Domki dziękują

Wzgórze chaosu 12:17, 07 kwi 2023

Do góry
Kasiu, Dorotko ciemierniki są świetne na początek sezonu. Kwitną bardzo długo, nawet przekwitając zdobią. Szkoda, że tak późno je odkryłam. Najbardziej lubię odmianę HGC Ice N'Roses. Ja mam Red, ale widziałam też w LM: Bianco, White, Rose.
Ciemierniki Red dosyć ładnie mi przyrastają, kwiaty są duże, na wyprostowanych łodyżkach. Kolor niby ciemny, ale dobrze go widać na rabacie. Już na początku stycznia zaczęły się wychylać z ziemi i otwierać. A tutaj zdjęcia z 19 marca.

Ogród bez reguł 12:15, 07 kwi 2023

Do góry
Lampa to taka jest:

Zakupiona w Le...y M...n. Chyba skuteczna, bo rozsada jest mocna, nie wyciągnięta, ładnie wybarwiona. Okno jest południowo-zachodnie, ale przy takiej ilości deszczowych chmur byłoby kiepsko.
April podbija las... 12:03, 07 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)

Co to za ciemna trawa? Jednoroczna?

Edit: pytanie nieaktualne. Widziałam, że już napisałaś w kolejnych postach o odmianie i corocznym sadzeniu.
April podbija las... 11:49, 07 kwi 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
O matko jak przepięknie
Fajne masz te donice murowane pod domem, czy one stoją na jakimś fundamencie?

Mireczko, donice były murowane wraz z robieniem podjazdów. Mają solidne fundamenty. Takich donic w sumie mam trzy. Przy wejściu podwójna, o różnej wysokości. Wzdłuż tarasu przy podjeździe i ta z klonami na tyle domu.
Oprócz tego mam donicę murowaną granitową, przy głównym, granitowym tarasie Taki mini ogród donicowy

Tu jest ta granitowa donica która jest przyklejona do tarasu którego tu nie widać. Prawa strona, tej rabaty to właśnie klony palmowe, za tym niskim ogrodzeniem, które "zamyka" ogród leśny wraz z domem przed psami, jak są goście

April podbija las... 11:43, 07 kwi 2023

Do góry
Judith napisał(a)
No świetne te miejsca!
Twój ogród zawsze postrzegałam jako wspaniały, jednocześnie teraz - gdy widzę te słoneczne rabaty i za nimi przejście do lasku - no zachwycam się niewymownie!

Bardzo miłe słowa piszesz
Trudno opisać całość, trzeba zobaczyć, bo mam jakąś awersję do namalowania planu

widok ze ścieżki obok ławek, ponad rabatą z misą, która jest trochę wyżej niż reszta
April podbija las... 11:39, 07 kwi 2023

Do góry
cd tarasu od strony lasu
on składa się z części granitowej i dobudowanej drewnianej przedłużanej pomostami

pomost obniżając się o stopień, przechodzi w ścieżkę do lasu, prowadzącą do misy, czyli centralnego miejsca w leśnej części

potem jest rabata z misą, za którą stoją ławeczki, plecami do ostatniej rabaty tzw Rabaty pod górką

Tu widać w jaki sposób obniżony pomost łączy się ze ścieżką

Wszystkiego po trochu 11:37, 07 kwi 2023

Do góry

pustynniki

a to kompost z domowych resztek, aż się zdziwiłam gdy to rozgarnęłam, Jest ich mnóstwo

April podbija las... 11:34, 07 kwi 2023

Do góry
przy okazji znalazłam wiosenne klony
Połowa maja. One są na rogu przy tarasie od strony podjazdu

i drugi taras, ten od strony lasu - główny taras

Wszystkiego po trochu 11:33, 07 kwi 2023

Do góry
tu kasty osłonięte deskami, są tam sałata i szpinak

tu tymczasowo zebrane kasty głównie z truskawkami i poziomkami, wszystko do przesadzenia

samosiejki

szachownica
Wszystkiego po trochu 11:30, 07 kwi 2023

Do góry
u mnie tak, nareszcie trawnik zrobiony,

z prawej strony ścieżki będą warzywa
April podbija las... 11:26, 07 kwi 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Bardzo ciekawe masz te zdjęcia bliżej domu, pokaż rabatę z klonikami wiosną, to tam przed wejściem do domu?
Lykkefund piękna, moja też olbrzymka

Nie mogę znaleźć wiosennych klonów, muszę cyknąć nowe zdjęcia
Klony są z tyłu domu w podobnej donicy jak ta z przodu.
Ale z przodu rosną hortensje Polar Bear i co roku dosadzam do nich bordowe rozplenice słoniowe Vertigo

To jest w okolicy Lykkefunda

To zdjęcie jest robione stojąc pod różą Lykkefund

A to widok w drugą stronę, wiosną
Pod różą jest jedno z wejść do ogrodu leśnego. Drugie wejście do ogrodu jest z tyłu domu, właśnie przy klonach palmowych
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies