Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 18:20, 29 sie 2023

Wiaan napisał(a)

Agatka jak zdrówko?

Rozplenice masz śliczne, ta odmiana jest cudowna a pamiętasz jak się wkurzałyśmy na początku jak takie miernoty były Może w takim razie pod brzozą dałyby radę, hmm.

Byłam w Poczesnej obejrzeć judaszowce, jeszcze w życiu na raz nie widziałam tyle drzew jednego gatunku. Czy kupowałaś u niego Eternal Flame? Mam ma niego chrapkę

Ale ci zazdroszczę tej wizyty w Poczesnej . Taka niepozorna szkółka, ledwo ją znaleźliśmy a tyle pięknych judaszowców że głowa może rozboleć. Eternala kupowałam u nich w zeszłym roku. Przezimował bez okrycia ale na razie jest mały jeszcze. Mam więc już 4 sztuki judaszowców ale jakbym miała wybrać jednego to ja jestem zakochana w Rising Sun. To jest mój nr 1.
Hameln Goldy to naprawdę terminatorki.
A zdrówko tak sobie. Niestety dochodzenie do sprawności trwa i jeszcze myślę sporo potrwa. Nadal o kulach.
DariaB 12:05, 30 sie 2023

Nowa12 napisał(a)

Ja też uwielbiam sierpień i lipiec w ogrodzie. Inne miesiące mogą się schować .
Mont Blanc chwalę bo to u mnie sztywniejsza hortensja nawet od Limelight.
Choćby lało nie wiem jak - nie przewraca się. Tyle że u mnie ma około metra. Ale Little Lime niskie leżą u mnie pokotem drugi rok i nie wstaną już. Tych nie lubię.
Mont Blanc jest długo biała a potem różowieje jak wszystkie.
Też jestem ciekawa co się urodzi z moich siewek .
Rozanne to potwór ale ja uwielbiam tego potwora . A zawsze można go bezproblemowo skrócić. I nadal kwitnie jak szalony.

W takim razie przyjrzę się tej hortensji Mont Blanc bo szukam jakiegoś krzewu na moją nową rabatę pod ścianą garażu i wymyśliłam sobie, że będzie to właśnie hortensja. Sierpień i wrzesień to też moi ogrodowi ulubieńcy
Nowa12 16:06, 30 sie 2023

DariaB napisał(a)

W takim razie przyjrzę się tej hortensji Mont Blanc bo szukam jakiegoś krzewu na moją nową rabatę pod ścianą garażu i wymyśliłam sobie, że będzie to właśnie hortensja. Sierpień i wrzesień to też moi ogrodowi ulubieńcy

Ja tez planuję przesadzić 2 hortki piłkowane, które słabo kwitną i dać w ich miejsce bukietowe i będą to chyba właśnie Mont Blanc bo super rosną.
anabuko1 19:59, 30 sie 2023

Nowa12 napisał(a)
Mówi się, że rozplenice potrzebują wilgoci. Hameln Gold jest u mnie zaprzeczeniem tej tezy.
Ma mega sucho, słońce cały dzień i gorąc odbijany od ściany budynku. Wody tyle co z nieba więc w tym roku naprawdę mało i rośnie jak szalona. Zeżre mi chodnik niedługo . Część cisów już zeżarła.

Ale piękny ten szpaler rozplenic.
Ile sztuk masz jej tam posadzone?
wygląda cudnie
Monika83 21:03, 30 sie 2023

Nowa12 napisał(a)
Mówi się, że rozplenice potrzebują wilgoci. Hameln Gold jest u mnie zaprzeczeniem tej tezy.
Ma mega sucho, słońce cały dzień i gorąc odbijany od ściany budynku. Wody tyle co z nieba więc w tym roku naprawdę mało i rośnie jak szalona. Zeżre mi chodnik niedługo . Część cisów już zeżarła.

Piękne potwory rozplenic Zastanawiam się jak Ty później będziesz je wykopywać żeby odmłodzić je ,bo ja to się umordowałam wykopując 5letnią Lady U u mojej mamy że kolejne 4szt to siostrę wziełam do pomocy
Nowa12 21:24, 30 sie 2023

Monika83 napisał(a)
Piękne potwory rozplenic Zastanawiam się jak Ty później będziesz je wykopywać żeby odmłodzić je ,bo ja to się umordowałam wykopując 5letnią Lady U u mojej mamy że kolejne 4szt to siostrę wziełam do pomocy

Też o tym myślałam Monika ale na razie się nie martwię tym .
Lady U to ogromna rozplenica więc mam nadzieję że z Hameln Goldami pójdzie sprawniej.
Ale już rozplenice dzieliłam więc wiem jak to wygląda .
Nowa12 21:29, 30 sie 2023

anabuko1 napisał(a)

Ale piękny ten szpaler rozplenic.
Ile sztuk masz jej tam posadzone?
wygląda cudnie

Nie pamiętam ile ich tam jest ale chyba około 10. To jest trudna rabata bo sucha ale dodatkowo zimą spada na nią śnieg z dachu w dwóch miejscach.
Jak nóżka Ania?
Nowa12 20:41, 05 wrz 2023

Trochę września.
Memory na początek. Jezówki nadal kwitną. Sunseekers Rainbow to taka odmiana która cały czas tłoczy nowe kwiaty.

Nowa12 20:48, 05 wrz 2023

W tym roku już definitywnie postanowiłam usunąć sumaka Tigera.
On nie jest do ogarnięcia. Co roku daje tyle odrostów i w takich odległościach opanowując wszystko wokół że muszę zacząć z nim walczyć bo pewnie jak go usunę czeka mnie dalsza walka z odrostami. Piękny jest i bardzo go lubię i tylko dlatego tak zwlekałam.

Nowa12 21:01, 05 wrz 2023

Kilka jeżówek trafiło na rabaty. Może trochę zejdziemy z donic skoro pogoda pozwala. Czas też na porządki na rabatach. Wywaliłam hortkę ogrodową która od lat nie kwitła. Przy okazji kostrzewy sine bo nie pasowały do niczego.