Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 14:17, 30 sie 2023

DariaB napisał(a)
Cudna historia z dębem, ja podziwiam za posadzenie tak docelowo ogromnego drzewa. Dawniej sadzono dąb jak w rodzinie rodził się chłopiec, a jak dziewczynka to lipę
Szkółka piękna, ja też mam w swojej okolicy ulubioną szkółkę w pięknym otoczeniu.

U nas co prawda nic nowego się nie urodziło (i nie jest w planach już w tym wieku), ale mamy i lipę i dąb.
MagdaLenka 14:19, 30 sie 2023

Mary napisał(a)

Piękny dąb i jego historia.
Bardzo wartościowa uwaga o fotowoltaice. Mam szpaler wielkich klonów od południa. Jesienią fotowoltaika słabo by działała.
Dąb to nie jest dobry materiał na szybki kompost liściowy. Liście dębu muszą być długo kompostowane. Ich zbieranie jest utrudnione przez pomieszane z nimi żołędzie.

Myślałam, że tylko dąb czerwony długo się kompostuje. Trudno, pójdzie na zwykły kompost. A żołędzie do ogniska.
MagdaLenka 14:24, 30 sie 2023

Agatorek napisał(a)
Fajna ta historia o dębie . Nie myślałam, że sadziliście już takie duże drzewo, dobrze, że się przyjęło

Relacja ze szkółki robi wrażenie, sporo towaru w super jakości! Widać, że właściciele dbają o nie.

U Ciebie też widać fajne rabaty , bardzo lubię rozplenice. Uważaj tylko przy cięciu na "kotki", czepiają się wszystkiego

My też nie spodziewaliśmy się, że trafimy od razu na tak duże drzewo, ale żal było nie skorzystać z oferty. Dąb jest piękny i fajnie góruje nad ogrodem, bo jest posadzony w miejscu, gdzie teren podnosi się prawie o metr.

Co do przyjęcia, to sprawa jeszcze w pełni nie jest przesądzona, bo takie duże egzemplarze potrafią odmówić współpracy też w drugim i trzecim sezonie od posadzenia. Ale na razie wygląda to obiecująco i jestem dobrej myśli. Zwłaszcza, że rozmawiam z nim często i wspieram emocjonalnie w ukorzenianiu. On wie, że jest główną ozdobą i gwiazdą naszego ogrodu.
sylwia_slomc... 16:28, 30 sie 2023

Piękna historia z marzeniami i dębem z historią
Żołędzie zimą odbierają koła łowieckie i nadleśnictwa bo dokarmiają zimą zwierzynę dziką. U nas w szkole jak chłopcy jeszcze chodzili takie zbiórki były organizowane. Myślę, że i ogrody zoologiczne by nie pogardziły...
Gosialuk 18:01, 30 sie 2023

Fajna historia.
Teraz i my trzymamy kciuki za Wiktora.
MagdaLenka 23:12, 30 sie 2023

Pierwszy zbiór własnej lawendy.
MagdaLenka 18:29, 02 wrz 2023

Dąb aktualnie w niezłej formie.

MagdaLenka 18:32, 02 wrz 2023

Grujecznik rozpoczął jesienne przebarwianie.

Te drobne listki są z początku sezonu, a te większe z okresu, kiedy drzewko już się ukorzeniło. Przyrosty około półmetrowe to chyba niezły wynik.
MagdaLenka 18:33, 02 wrz 2023

Bardzo ładnie kwitnie sadziec. To jego pierwszy sezon w moim ogrodzie, a dorósł mniej więcej do metra wysokości.
MagdaLenka 18:40, 02 wrz 2023

A teraz przechodzę do części mniej przyjemnej, czyli zdjęć wstydu. Nie chciałam pokazywać części niezagospodarowanych, ale doszłam do wniosku, że może będą pocieszeniem dla tych osób, które tak jak ja są na początku drogi do ogrodu przez duże O.
Rabata wschodnia:

Nie zdążymlismy w tym sezonie że wszystkim i przegraliśmy zaciekły wyścig z chwastami. Także niestety jest bajzel.
Dalej rabata zachodnia: