Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:55, 26 sie 2021

Do góry
Miałam napisać przewrotnik a nie przytacznik.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:41, 26 sie 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Co się martwisz odrosną. Może jeszcze w tym sezonie. Przycięte w paczce lepiej się przechowują w podróży.
Gaura urośnie nie wiem jakie sadzonki dostałaś mimo wszystko z tych szkółek nieozna się nastawiać na kwitnienie.
Jak przysła Albamar wszystko kwitnie trawy aninjesfns nie przycięta. Wyobraź sobie że dostałam 1,5 wysokości paczkę a w niej trawy miskanty Rosi.

Czytałam odnośnie tych oczekiwanych paczek kobieto zasadzisz się na całego. Nie będziesz chciała patrzec Na rosliny. Przytaczniki moje już w pęku posadzone w donicy czekam na odetke ale już nie długo też przytnę. Może wyślę trawę Rosi ale trzeba wykopać, ja tez przytne.
Jak się wyrobisz czekam zielone światło.

Elu ja lubię sadzić tylko teraz mam taki trudny rodzinnie czas i pogoda nie gra, wolę sadzić niż plewić chwasty
Jutro jeszcze mam syna w domu to będzie koczował na paczki, a ja jade za cebulowymi...taki jest plan o ile życie go nie pozmieniaWiększość tych roślin co zmawiam to w łąkę sadzę
Sezon 2017 u Hanusi 20:39, 26 sie 2021

Do góry
Oj ale winogrona. Haniu ma 3 krzaki i w tym roku nie mam ani jednego grona na nich. Wszystko zmarzło tak jak róże.
Ogród pod pliszką 19:25, 26 sie 2021

Do góry
Ładna kompozycja krwawnica i hosta. Zamiast hosty co myślisz o bergenii też ładna i cały rok zielona. Bergenia to wspaniała roślina nie doceniałam jej. Kupiłam kiedyś 3 krzaki kwitła w pewnym czasie przestały i rozsadzilam miałam 30 sadzonek. Od 2 lat zawsze kwitnie.
Funkie zawsze się dziwiłam co ci ludzie widzą w tej funkii. Teraz mam ich dosyć sporo. Gusta się zmieniają.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:52, 26 sie 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Przyszła paczka i powiem Ci rozczarowałam się bo gaury przycieli, żadnego kwiatuszka, pewnie nie mieli jak inaczej spakować by się nie połamały Przycięte też szałwie, jedynie astry nie przycięte i driakwie.

Co się martwisz odrosną. Może jeszcze w tym sezonie. Przycięte w paczce lepiej się przechowują w podróży.
Gaura urośnie nie wiem jakie sadzonki dostałaś mimo wszystko z tych szkółek nieozna się nastawiać na kwitnienie.
Jak przysła Albamar wszystko kwitnie trawy aninjesfns nie przycięta. Wyobraź sobie że dostałam 1,5 wysokości paczkę a w niej trawy miskanty Rosi.

Czytałam odnośnie tych oczekiwanych paczek kobieto zasadzisz się na całego. Nie będziesz chciała patrzec Na rosliny. Przytaczniki moje już w pęku posadzone w donicy czekam na odetke ale już nie długo też przytnę. Może wyślę trawę Rosi ale trzeba wykopać, ja tez przytne.
Jak się wyrobisz czekam zielone światło.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:53, 26 sie 2021

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Dzisiaj u mnie podlewa ostatnie tetrisy też będę miała rdesty Golden Arrow,to już kolejne do kolekcji ostatnio bardzo mi się spodobały

Fajne są te Golden Arrow, tylko na słońcu je przypala.

Przeczytaj linka tam się dowiesz co powinnas zrobić. Bo można jeszcze drzewko uratować. Nie wiadomo czy topsin na tego grzyba podziała. Jeżeli to jest ta chorobą to ona jest wgłębna zainfekowana jest gleba. W tym linku pisza, że można ściągnąć ok 20 cm gleby i dodać nowej. Nawozic potasem i innymi mikroelementami tylko nie azotem.

Zresztą przeczytaj jak chcesz drzewko uratować.
Chętnie przeczytałam i się dużo dowiedziałam mam sporo klonów więc jest dobrze wiedzieć na przyszłość.

Czytałam zalinkowany artykuł. rozważam wybranie ziemi ale nie za bardzo wyobrażam sobie jak to zrobić spomiędzy korzeni???

malgol napisał(a)

Dzięki Kasia Sorry ,ze tak wpadam tylko w interesach,ale ostatnio życie pozaogrodowe mnie przytłoczyło. jak mam chwile wytchnienia to koszę trawnik i ...tyle. na forum czasu nie starcza choć czasem zerkam,żeby zupelnie nie byc w tyle.
Ten rdest mi sie podoba i za Twoja radą posadzę go pod sosną zamiast hortki Mam nadzieję,że on jakichś strasznych ilości wody nie potrzebuje? Bo z tego powodu rezygnuje z tej miejscówki dla hortensji. jednak wody miałaby za mało

No problem kochana .
Posadzenie tego rdesta zamiast horki to nie mój pomysł . Ale warto spróbować. On u mnie rośnie na starej części, w słabej ziemi i nigdy nie widziałam by podsychał czy wiądł z braku wody. Jedynie go przypalało w bardzo gorące i słoneczne dni.

Agatorek napisał(a)

Robisz świetne kompozycje

Dzięki .

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Kasiu, zastanawiałam się, co zacytować, bo mi mowę odebrało. Tak Ci wspaniale bujnął ten ogród w tym sezonie. I tyyyle ciężkiej pracy widać!
Te widoczki z altaną cudowne. Nowa rabata, na której robiłaś roszady wspaniała. Ten zakątek z limkami i trzcinnikami (?) bajkowy. nabrałaś wiatru w żagle, Kobieto. Tak Ci to teraz wspaniale i lekko wychodzi. I z klasą!
Współczuję kłopotów z ginnalem, ale mam podobnie z jednym klonem bezodmianowym na brzozowej z ciurkadełkiem. Po powrocie z urlopu połowa była zupełnie uschnięta, wycięliśmy tę część, ale chyba nie będę ryzykować i usunę całość, żeby mi się kolejne klony nie infekowały, a mam ich sporo.
Ściskam!!!

Agata, tyle pochwał, dziękuję!!!
Nie wiem co będzie z tym Ginnalkiem, próbuję go uratować ale jak czytam o tej chorobie i walce z nią to słabo to widzę. No chyba, że to nie W. tylko co innego...
Trzymam kciuki za Twoje klony. One tak bardzo pasują do Twojego ogrodu, byłoby ich ogromnie szkoda.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:29, 26 sie 2021

Do góry
Byłam w dwóch Bie i wszędzie były czosnki, ale ludzie szybko (widziałam) rozchwytywalu. Ja nie kupowałam bo już mam zresztą też czekam na paczkę z cebulami nawet nie wiem co zamawiałam.

Muszę zobaczyć te gaury jakie zamówiłaś. Może też swoje do paczki włożę.
U Mirki ładnie się przyjęły.

Pozdrawiam

Przyszła paczka i powiem Ci rozczarowałam się bo gaury przycieli, żadnego kwiatuszka, pewnie nie mieli jak inaczej spakować by się nie połamały Przycięte też szałwie, jedynie astry nie przycięte i driakwie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:28, 26 sie 2021

Do góry
Byłam w dwóch Bie i wszędzie były czosnki, ale ludzie szybko (widziałam) rozchwytywalu. Ja nie kupowałam bo już mam zresztą też czekam na paczkę z cebulami nawet nie wiem co zamawiałam.

Muszę zobaczyć te gaury jakie zamówiłaś. Może też swoje do paczki włożę.
U Mirki ładnie się przyjęły.

Pozdrawiam
Ogród z zegarem 12:15, 26 sie 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Właśnie zobaczyłam u Hani Gruszki zdjęcie hortensji na pniu, wyglądającej jak drzewko. I przypomniało mi się, że ostatnio robiłam zdjęcia hortensji w ogrodzie mojej mamy.
Hortensja gatunkowo bliżej nie określona, leciutko różowieje. Wysoka na ponad 2 metry, szerokość pewnie koło 3 m.
Na wszystkich zdjęciach jest JEDNA (i ta sama) hortensja.
Ma pewnie około 20 lat .
Nigdy wcześniej tak nie kwitła, ale podpowiedziałam mamie, żeby na wiosnę ją przycięła. Wcześniej miała dużo mniej mniejszych kwiatów.

Też myślałam nad takim doświadczeniem aby przynajmniej jedna z moich hortensji nie przycinać aby zobaczyć jak będzie rosła.

No nie wiem czy bym posłuchała i ja przycięłam sporo. Ona nabrała takiego kształtu, że będzie tak pięknie rosła. Jakieś tam kosmetyczne cięcie to tak.
To chyba limelinght
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:06, 26 sie 2021

Do góry
Wszędzie artystyczne fotki. Ja tak nie potrafię aby takie szczegóły dojrzeć.
Mowa o krwawnicach od samego początku ogrodu je miałam to fakt kwitną całe lato do późna. U mnie się rozsiewają. Po ścięciu zawsze krwawnice zostawiam w jednym miejscu na ziemi do wiosny, aby się rozsialy.
Pszczelarnia 00:23, 26 sie 2021

Do góry
Wszystkie dalie piękne, ale ile to miejsca trzeba mieć do przechowania.
Przycinanie, suszenie, opisywanie i później przechowanie to bardzo dużo roboty. Podziwiam.
Ale cóż pszczółki muszą coś jeść.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:27, 25 sie 2021

Do góry
Tak dzieciaczki takie małe to piękne, milusińskie.
Agatka robisz piękne foty artystyczne. Ja takich nie potrafię choćbym tydzień w ogrodzie siedziska. Ładnie pokaźny ogród.

Elu potrafisz, mnie gorzej tylko to wgrywanie wku...
Maleństwa wszystkie słodziaki
Pstrykanie lubię...tyle rudbekii mi się wysiało, ciemny kąt w ogro...
mi się rozjaśnił

Perukowiec to już jesienną ma peruczkę

Pszczelarnia 22:24, 25 sie 2021

Do góry

Pięknie jest i wszystko sterczy bez żadnych podpór. Floks nie samowoty co to za odmiana jeżeli pamiętasz bardzo chętnie zapisze.
Rdest duży ale jaki efektowny. Bardzo mi się podoba zaglądam co jakiś czas.
Będę częściej

Pozdrowiam

Ela,

taki busz

ale jest jakaś granica tego chaosu. Odmiany floksa nie znam.

Ogrodowe wariacje 20:56, 25 sie 2021

Do góry
O setunia szybko leci. Kupiłam dzisiaj lobelie, ale czy przezimuje? Trzeba będzie przykryć bo nie za bardzo zimuje.

Tak Elu setka jest Też okryję na zimę i zobaczymy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:40, 25 sie 2021

Do góry
Danusiu ciągle mylę twoje wątki.
Pokaż swoje pomidory masz ich dużo i pewnie już się zajadasz nimi.

Ty masz żywokost na działce?

Namiot pomidorowo-melonowy mam na medal wypielony Nie robię tam zdjęć. Najsmaczniejsze z pomidorów są tzw. sakiewki mega słodkie. Ale ciągle nie mam źródła na pomidory malinowe, jakie bym nie kupowała, nie są malinowe.

Mam żywokost w kilku miejscach i ścinam. Mam wanny i inne pojemniki i nastawiam.
Pszczelarnia 19:08, 25 sie 2021

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Konfiguracje i szczegóły

Pięknie jest i wszystko sterczy bez żadnych podpór. Floks nie samowoty co to za odmiana jeżeli pamiętasz bardzo chętnie zapisze.
Rdest duży ale jaki efektowny. Bardzo mi się podoba zaglądam co jakiś czas.
Będę częściej

Pozdrowiam
Ogrodowe wariacje 17:54, 25 sie 2021

Do góry
O setunia szybko leci. Kupiłam dzisiaj lobelie, ale czy przezimuje? Trzeba będzie przykryć bo nie za bardzo zimuje.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 17:45, 25 sie 2021

Do góry
Napalilas się z tymi winobluszczami. Dobrze ze swojego drewniaka nie obsadzilam wtedy zamiast 8 taczek badyli miałabym że 12 taczek.
Winobluszcz jest ładny, ale nie w takim nadmiarze jak u mnie.
Ten trojklapowy jest ładny tylko u mnie marznie. Mam 3 rodzaj jeden japoński, ten zwykły i chyba mandżurski.

Pomysł dobrze abyś była zadowolona jak na budynek to ten 5 klapowy. Jest w szkółkach.

U mnie łazienka w Wawie prostokącie 2,5x4,5. Druga z prysznicem mniejsza.
Pamiętam jakmmysmy robili łazienkę to był szał na drzewo tekowe. Wszyscy od podłogi aż po sufity kładli. Jednak tej to tylko na podłogę. Na ściany się nie nadaje. Pisze abyś się nie budziła na wyjeździe

Posadzę ze dwie sadzonki winobluszczu, nie więcej. Zastanawiam się tylko czy trójklapowy czy pięcio. Trój jest delikatniejszy ale ładniejszy. Piszesz, że piecioklapowy, to może rzeczywiście na niego się zdecyduję.

Teak jest ekstra, ale wiem że tylko na podłogę, jednak ściany pod prysznicem są ciągle mokre, bałabym się drewno położyć. Chociaż w sumie statki i balie kiedyś drewniane były
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:43, 25 sie 2021

Do góry
Napalilas się z tymi winobluszczami. Dobrze ze swojego drewniaka nie obsadzilam wtedy zamiast 8 taczek badyli miałabym że 12 taczek.
Winobluszcz jest ładny, ale nie w takim nadmiarze jak u mnie.
Ten trojklapowy jest ładny tylko u mnie marznie. Mam 3 rodzaj jeden japoński, ten zwykły i chyba mandżurski.

Pomysł dobrze abyś była zadowolona jak na budynek to ten 5 klapowy. Jest w szkółkach.

U mnie łazienka w Wawie prostokącie 2,5x4,5. Druga z prysznicem mniejsza.
Pamiętam jakmmysmy robili łazienkę to był szał na drzewo tekowe. Wszyscy od podłogi aż po sufity kładli. Jednak tej to tylko na podłogę. Na ściany się nie nadaje. Pisze abyś się nie budziła na wyjeździe
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:19, 25 sie 2021

Do góry
Też tak miałam nad morzem wiatr nie z tej ziemi i słońce świeciło. Dawno nie pamiętam abyśmy się pod wydmami rozkladali nad brzegiem nie dało rady. Głowy znad parawanu tylko wychylalismy.
I jak tu nie mieć nad polskim morzem parawanu.

Ładnie urządzona łazienka czy to drewno impregnowane czy kafle. Widać że to duży salon mój też duży.

Dzięki Ewa jak jeszcze wypoczywasz to miłego i słonecznego życzę.

Pozdrawiam

Elu, ja nie lubię naszego morza i wiem dlaczego, wcale nie dlatego że same morze jest brzydkie ale ta pogoda!!! Raz zimno, raz ciepło, słońce, deszcz, wiatr, do licha z takimi atrakcjami. Wolę dopłacić i mieć gwarancję pogody. To kolejny wyjazd wakacyjny, nasze główne wakacje były tropikalne z cudowną pogodą, to teraz możemy znieść gorszą pogodę

Łazienkę projektowałam dwa lata haha. Jest mała, 1.75x2.8 m ale dzięki lustrom optycznie się powiększyła. Na ścianie nad wanna tą długie na 1.75m płytki gresowe naprawdę doskonale imitujące drewno. Wiele osób się nabrało

Dzięki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies