Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Z motyką na słońce 20:33, 11 lis 2016

Do góry
tuja, trawy (jeszcze nie wiem która), hosty (jeszcze nie wiem które), juka, szałwia omszona, starzec, berberys, czosnek ozdobny, trzmielina i bukszpan (o dziwo, bo go nie lubiłam za bardzo)
Salvia - szałwia 15:34, 10 lis 2016

Do góry
W tym roku kupiłam taką szałwię - Szałwia Otwarta "Patio Dark Blue"

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 19:57, 06 lis 2016

Do góry
Szałwia Deep Blue i Stipa Tenuissima

Ogród Nety- moje marzenie 14:18, 06 lis 2016

Do góry
Byliśmy wczoraj u znajmoych, których córka jest po architekturze krajobrazu. Nie pracuje w zawodzie, ale chwilę pogadałyśmy i ona powiedziała fajną rzecz.
Powiedziałam, ze mordujemy się z ogrodem, ze z domem nie było problemu, a tu kombinujemy, kombinujemy i nic. To zapytała jak projektowałam dom i powiedziąłam, ze zdecydowałam, że wszystko biało czarne, bo później wszystko pasuje do tego, a jak powstały schody, do nich dobraliśmy wszystkie elementy drewniane. I ona zapytala dlaczego tak nie robie w ogrodzie. Dleczego od razu tyle kolorów i faktur próbuję łączyć i że jest to trudne. A poza tym powiedziała, że przecież chcieliśmy nowoczesny ogród więc dlaczego ide w tradycyjny. A mój mąż powiedział, że naoglądąłam się na forum i dlatego.
Usiedliśmy chwilę nad komputerem i podrzuciła nam kilka pomysłów. Jeszcze się z nimi oswajam, ale spróbję później wrzucić o co mniej więcej chodzi.

W sumie doszłyby trzy drzewa wielopniowe, mnóstwo trzcinnika, trochę miskantów i turzyc, a z kolorów tylko biale hortensje i trochę fioletu(werbena, szałwia, lawenda, perowskia).
Zobaczymy....
Ogródek Mirelli 13:36, 06 lis 2016

Do góry
szemusia napisał(a)
Widzę, że nadal działasz na dwa fronty

A ta "smutna" jak piszesz rabatka już w przyszłym roku Cię zaskoczy - miskanty się rozrosną i zrobią fajne tło po bokach, a róże latem bedą cieszyć

Beatko działam na dwa fronty tzn.na dwa ogrody, ale nie narzekam, daję radę. Sąsiedzi duże oczy robią ze zdziwienia, że chce mi się pracować w dwóch ogrodach. A ja to lubię

Smutna rabatka no jest smutna teraz, bo tak jak piszesz trawki małe jeszcze. Cała rabatka tegoroczna, więc na efekt wow nie ma co w tym roku liczyć. Od wiosny już będzie się działo, bo posadziłam tam ładne pomarańczowe tulipany, trochę mało tylko 30 sztuk, muszę w przyszłym roku dokupić. I jest posadzona moja ulubiona szałwia Deep Blue, następnie zakwitną piękne róże, a jesienią trawy, więc zawsze coś będzie
Mój ogród pod górkę... 14:51, 05 lis 2016

Do góry
Lawenda się nie poddaje

Szałwia z naparstnicą w tle

Salvia - szałwia 15:38, 04 lis 2016

Do góry
Szałwię mam posadzoną na obwódce. Stipa jest za nią. Stipa Tenuissima jest dużo wyższa niż szałwia Deep Bluu.
Salvia - szałwia 15:25, 04 lis 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Moja tegoroczna szałwia Deep Blue

Ja tez mam szałwię Deep blue i chciałabym wiosna posadzić ze stipą...Danusia radzi ,żeby falami albo na przemian,ale ta odmiana chyba niska jest i nie wiem czy stipa nie powinna być z tyłu? Jak ty Mirelko masz posadzone?
Do raju daleko - u Ewy 17:25, 02 lis 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Hortka rzeczywiscie ma cudny kolor
Nasionka szałwii zamawiałam przez internet ale słabo wzeszły , po wysadzeniu za to porosły ogromne , z 80 cm miały napewno , jak w poprzednim roku kupiłam sadzonki na ryneczku ( zresztą Pan wmówił mi, ze to wieloletnie jest) była ciemniejsza i niska napewno warto ją mieć

Szkoda, że nie znam nazwy tej hortensji Najważniejsze jednak, żeby dała sobie radę do wiosny Nie chciałabym jej stracić.

Jak nie uda mi się szałwia z nasionek, to na pewno kupię sobie sadzonki. Skoro były w tym roku, to liczę, że w przyszłym też będą
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 12:21, 02 lis 2016

Do góry
Nett napisał(a)

Miałaś na liście seslerię, więc o niej myślałam. A co do wyższych, wystających to albo stipa albo molinie mogłyby być.
Ten plan to tylko taki szkic. Można by jakoś jeszcze pofalowac linie, dodac szałwię. Myślełam też, czy w jakims miejscu nie dosypac ziemi i nie zrobić takiej wzniesionej rabaty, takiego jakby pagórka, gdzie mogłyby być rosliny zimozielone, które więcej trochę ziemi potrzebuja.
Nie wiem, jeszcze można dużo tu pokombinować.

W kombinacjach to my jesteśmy dobre hi hi!Szałwia jak najbardziej,stipa jednoroczna,wciąż trzeba dosadzać,wysiewać,pikować,zobaczę czy moja przezimuje,teraz zerknęłam że rudbekie są też w innych kolorach ale wpadka!a ja myślałam ze tylko w żółtym.Mam dużo jeżówek i ich nasion,szałwia jest,lawenda też,nie będzie żle,wiosną coś się dokupi może w bieli żeby rozjaśnić?o pagórku myślałam kiedyś i o małym wrzosowisku,ale chyba do geometrycznych rabat nie bardzo to pasuje.Poza tym brakuje mi tak dużo ziemi,że trzeba będzie kredyt wziąć
Jednym słowem ogólną koncepcje rabaty już mam!trzeba ją jeszcze połączyć z tą pod gospodarczym.Myślę tam o tych 3 trzmielinach i jakieś plecy trzeba im zrobić,może też bukszpan chociaż tam cis można by było ciąć w wąski prostopadłościan a bukszpan chyba nie jest tak elastyczny?bo co innego dać jako ścianę?
Berberysy czerwone także można tu wykorzystać tak jak sugerujesz.Ach moje piny chyba się nie wgrały,nie umiem
W Kruklandii 18:53, 31 paź 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
nie wiedziałam, że szałwia tak długo kwitnie
muszę nabyć

Ja już się zaszałwiowałam trochę. Mam 5 albo 6 odmian
W Kruklandii 12:21, 31 paź 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
muszę nabyć

Gosia a jaką szałwię chcesz?
u mnie będzie sporo więc jakby co to wołaj
W Kruklandii 09:47, 31 paź 2016

Do góry
muszę nabyć
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:46, 29 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, ja tylko złamałam schemat.
Ty narysowałaś fajne koło żwirowe.
Tylko Reniu, czy to nie jest podobne do kompozycji przy ściance?
Tak chcesz na pewno?
Rozplenice- fajny pomysł. Można by wkomponować. Tak, by dałoby radę. Niekoniecznie po całości.
Ja też planuję rozplenice przed hortkami. Tylko u mnie chcę sprawdzić takie połączenie: werbena, limki, rozplenica, szałwia, obwódka. Nie wiem, czy będzie ok... Zawsze można zmienić, jak nie wypali

Nie bardzo widzisz to powtórzone koło ... hmmm ... a ja myślałam, ze to będzie dobre A jeśli rozplenice przed hortensje to muszę poszerzyć rabatę ... trawnik wtedy stanie się jeszcze węższy i dysproporcja większa ... kurczę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:33, 29 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Myślałam o trawach ale za wysokich nie mogę tam dać ... rozplenice są niegłupie ale musiałabym poszeszyć rabatę hortensjową i wówczas ten wąski pas trawnikaza evergoldami będzie jeszcze węższy ...
I w którym miejscu dałabyś ten żwirek? tak jak na moim rysunku? czy według koncepcji Iwonki? tylko u mnie się ta "dupka" nie sprawdziła

Reniu, ja tylko złamałam schemat.
Ty narysowałaś fajne koło żwirowe.
Tylko Reniu, czy to nie jest podobne do kompozycji przy ściance?
Tak chcesz na pewno?
Rozplenice- fajny pomysł. Można by wkomponować. Tak, by dałoby radę. Niekoniecznie po całości.
Ja też planuję rozplenice przed hortkami. Tylko u mnie chcę sprawdzić takie połączenie: werbena, limki, rozplenica, szałwia, obwódka. Nie wiem, czy będzie ok... Zawsze można zmienić, jak nie wypali
Droga do spełnienia 21:29, 28 paź 2016

Do góry
Fama napisał(a)
Witaj Kawo Ładnie zmienia się Twój ogród. Jak się nazywają te czerwone kwiatki ze zdjęcia obok lawendy? Fajne połączenie kolorystyczne.

Witaj
Te czerwone kwiatki to begonia wiecznie kwitnąca jednoroczna a fioletowe to szałwia nie lawenda
Ale z lawenda też mogło by być
Mirkowy ogród (początki) 21:21, 28 paź 2016

Do góry
Super, że masz je. Ta rabata mi się śni po nocach
Mam od Ewy tą kocimiętkę.
Nie mam tyle miejsca, co Ewa, ale zrobiłam rabatę:
kocimiętka, szałwia, jeżówki, perovska. Z tyłu będzie werbena jeszcze
Sadzonki miałam wysiane swoje. Jeszcze nie kwitły. Mam nadzieję, że w przyszłym roku zakwitną
Nasadzenia robiłam w sierpniu. Ciekawa jestem efektu

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 18:48, 28 paź 2016

Do góry

Rabata na oczyszczalni kształt trapezu,najdłuzszy bok 11m obsadzony bukszpanem,reszta czeka na zaprojektowanie.Słońce przez cały dzień!Z roślin które tu widzę to sosny Winter Gold,lawenda,kostrzewa sina,perowskia Little Spirit,werbena,szałwia,trzmielina do zakrycia włazu/już posadzona/,wrzosy,inne trawy zimozielone.Przy krawężniku,gdzie wjazd do garażu-żywopłot bukszpanowy?a na jego tle 3 trzmieliny szczepione na pniu?
Doradżcie!jak to widzicie?
Sadzić plamami,rzędami,regularnie czy nieregularnie?
Zapomniałam dodać,że tak widzę siedząc na tarasie który jest dość wysoko
Salvia - szałwia 18:45, 28 paź 2016

Do góry
Moja tegoroczna szałwia Deep Blue
Tu ma być ogród :) 22:07, 27 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Less is more.super

ta szałwia jeszcze tam jest, sąsiadce ją obiecałam, ale ona jeszcze nie była gotowa na jej przyjęcie więc transakcja odłożona do wiosny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies