Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 22:45, 09 kwi 2017

Sima napisał(a)

Tak planuje - na całą szerokość przesmyku czterometrowego od ściany budynku do płotu wysypać kamieniem oraz posadzić roślinki i trawy a miedzy nimi zrobic ścieżkę z płyt. Niestety mieszczą mi sie tylko kwadratowe, a bardziej podobają się prostokątne (zgodnie ze stara zasadą )

Inna stara zasada podpowiada, ze trzeba lubić co sie da
Zagajanka 22:46, 09 kwi 2017

polinka napisał(a)
Janeczko, buziaki za wczoraj
Znów żałuję, że się nie skusiłam na pewien zakup

Buziakam również!
A coż to takiego wzbudziło Twój zachwyt, a czego nie kupiłaś?
Zagajanka 22:50, 09 kwi 2017

Wendy79 napisał(a)
Janeczko, a czy Ty masz Wedding Piano? Moja to takie drobniutkie te pędy ma, że wygląda jak okrywowa. Ładnie przezimowała, ale jakoś mi się nie chce wierzyć, że będzie z niej róża metrowa.

Mam Wedding Piano.
Już pod koniec pierwszego sezonu niektóre pedy miałą na 1,2 m, a w drugim wygladała tak i była jeszcze wyzsza (to jest jeden krzaczor):

Róże niemieckie dosyć szybko nabierają masy i kwitną, wiec myślę, ze też w krókim czsie sie zorientujesz, czy dostałaś właściwą różę.
Zagajanka 22:51, 09 kwi 2017

UrsaMaior napisał(a)
Ale u Ciebie kwitnąco, zazdroszczę. U mnie jak zwykle wszystko spóźnione ehhh... Kolista rabata świetna, od razu mi się ten pomysł spodobał

To u nas po prostu wszystko trochę za wcześnie
Zagajanka 23:01, 09 kwi 2017

kasia_w napisał(a)
Ślicznie u mnie tulipany jeszcze w pakach

Kasiu, u mnie już kwitna tylko wczesne odmiany: Exotic Emperor, chyba Spring Green i czerwony NN. Reszta w pąkach.
Zagajanka 23:02, 09 kwi 2017

KasiaWB napisał(a)
ale równiutko wyszło koło a ileż tam będzie dobra posadzonego to dopiero będzie pięknie
Pozdrawiam

wlasnie zacieram rączki na myśl o tym co tam wsadzę.
Szkoda że na efekty trza bedzie trochę poczekać - wybrałam na tę rabatę trochę angielek, a z nimi, wiadomo, trzeba być cierpliwym
Zagajanka 23:06, 09 kwi 2017

oliwka napisał(a)
Ładnie wygląda z ta obwódką. Wyszło idealnie

dzięki.
Może nie tyle idealnie, co "poprawnie politycznie": buksy - obwodki, kulki, stipa, róże, jest tam też szałwia, molinia i jeżówki... - wszystko co tygryski lubią tu najbardziej heheh
Zagajanka 23:11, 09 kwi 2017

asiak napisał(a)
Janeczko, ale u Ciebie wiosennie... u mnie to ze dwa tygodnie do tyłu

Wystarczyło kilka ciepłych dni i wszystko już rozkwita.
Dzisiaj widziałam pierwszego paczka na róży... U mnie w tym sezonie chyba to będzie Bouquet Parfait, a nie jak w zeszłym roku - Viridiflora.

Myślę, ze u was też jeszcze dosłownie za chwilę i będzie prawdziwa wiosna
Zagajanka 23:17, 09 kwi 2017

inka52 napisał(a)
Janeczko przeczytałam co będzie rosło na nowej rabacie , piękne róze wybrałaś , oraz tej co szukam ,w któej szkółce ja kupiłaś snovit
pozdrawiam Teresa

Nie wiem dlaczego, ale ta róza ma bardzo wiele nazw, więc szukać jej można pod wieloma imionami:
Snovit = White Muttertag = Witte Koster = Sneprinsesse = Snow White = White Morsdag

Moje brałam w tym roku w Lottum i Agel. Wcześniej miałam jeden egzemplarz z małej szkółki amatorskiej spod Oławy.
_Martini_ 23:17, 09 kwi 2017

Ta Wedding Piano ale czad! A z opisów niby tylko do metra.