Od frontu jest tutaj całkiem sporo trawnika, nie chciałam wysuwać donic w prawo bo tutaj jest sporo różnych wycinek i do kopania piłki też jest wygodnie kompromis
Pytałam ostatnio Danusi o te kocimiętki w różanym przy rzeźbie. Odpisała mi, że to Purssian Blue. U niej taka wysoka się wydaje i gęsta. Twoje pewnie są młodymi sadzonkami. Walker’s Low fajnie z seslerią wygląda u Ciebie. Jak myślisz, która kocimiętka by pasowała najlepiej do moich wąskich rabat przy wejściu - mam tam mieć kule żywotnik Hoseri, sesleria, kocimiętki, szałwie.
Dziewczyny cieszę się na finał ale nie wiem sama dlaczego mam stres. Może dlatego, że eM zostawił mnie samą na "budowie" do tego praca i inne obowiązki się skumulowały.
Nie narzekam jednak bo będzie nowy taras.
Zostawiłam trochę ziemi rodzimej do donic choć taka sobie, będę wzbogacać.
Rabata pod brzozami się zagęszcza. Przesadziłam ( już z miesiąc temu) horty Pink Diamond i Confetti, które rosły a w zasadzie próbowały się utrzymać , przy tych trzech t- hujach. .Jak je wykopałam to prawie nie miały swojego korzenia tylko oplecione były grubymi korzeniami tych zielonych pijawek
W ich miejsce powędrowały miskanty Kleine Silberspinne
Hortki pozostały w brzozowej - posadzone są bliżej grabowej - będzie istny hortensjowy buszszsz w całej rabacie brzozowej jest obecnie 21 hortek a w grabowej 12
Świetne, gęste kępy zawilców. Ja dostałam od Mrokasi w zeszłym roku, liczę że też się zagęszczą. Chociaż kwitły dość krótko, chyba za sucho jednak było, powinnam mocniej podlać przed kwitnieniem.
Bardzo ładna ta podpora na pnącza. Jakoś stacjonarnie koło siebie kupowałaś? Mogę prosić o namiary?
Bodziszek wspaniały dobrze ci kwitnie? Moje mają jakąś przerwę w tym roku, nie wiem o co chodzi. Na kilkanaście kępek, kwitnie jedna, reszta ma tylko pojedyncze kwiatki.
Piękne róże kupiłaś.
Oliwniki rosły bardzo krzywo i były spore (6-8 m). Miały kulistą rozłożystą koronę. Przy cieciu przy ziemi byłoby ryzyko, że spadną na ogrodzenie bądź zniszczą sąsiadujące drzewa. Pień przy ziemi miał 40 cm średnicy.
Polecam krzewuszki Purpurea Nana. Radzą sobie w półcieniu, mają piękną barwę liści. Zdobią do późnej jesieni. Brzozowa Agata ma też u siebie wplecione w rabaty ciemnolistne niskie krzewuszki. Można podczytać jakie.
Kalina Mariessi radzi sobie pod perukowcem w pobliżu brzóz.
Bodziszki też sobie radzą w trudnych warunkach. Rabat ozdobnych w ogóle nie podlewam.
Max Frei z choiną kanadyjską Jeddeloh. Na tej rabacie prawie nie ma słońca.
Cudnie . Niebieskie irysy na tle czerwonych klonów wyglądają cudnie.
Moje irysy rosną w pobliżu stawu i w tym roku dostały w kość.
Były mocno i długi zalane wodą. Myślałam już mi wygnija. Ale dały radę.
Ale są niższe w tym roku. I to dużo niższe.
Może na jesień je przesadze w inne miejsce.
Twoim ogrodem nieustannie się zachwycam