Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja "przyziemna" :) pasja 00:15, 16 lip 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Jezus! Boskie to ujęcie! Nie mogę się przestać gapić
Grembosiowo 00:11, 16 lip 2015

Do góry

Ogródek Iwony 00:01, 16 lip 2015

Do góry
Mira napisał(a)
Ta firletka to omszona lub jak kto woli kwiecista..chyba
Rewolucje kolejne się zapowiadają u Ciebie na rabatach,żółte róże już siedzą w donicach Czy ja dobrze doczytałam,że ciurkadełko będziesz przenosić do donicy? Ja już nie nadążam za Tobą
Te czerwone róże prawdziwie ogniste,niezwykły kolor a myślałaś by dokupić o takim kolorze na Twoją ognistą?
A donośnie róż doczytałam,że planujesz posadzić angielki.Masz już taką listę róż?Możesz mi doradzić czym kierujesz się przy zakupie róż? Nie wiem na co patrzeć właściwe,czym się kierować? Czy to,że róża jest zdrową różą,czy mniej podatną na choroby i złe warunki pogodowe (wiatr,deszcz,słońce),czy powtarza kwitnienie,czy przemarza,czy pachnie,czy jest różą samoczyszczącą.A do tego dodać jeszcze taki kolor jaki się podoba. Czy są takie idealne róże?

Jestem.
1. Jak dostałam maleńkie sadzonki, to pamiętałam, ze firletka i czekałam na kwitnienie. U wszystkich przekwita już, więc dziś już zwątpiłam. Ale listki takie srebrne też mi się podobają
Mam też chalcedońską na ognistej - fotki ognistej rabaty jutro. Za dużo by było dobra na jeden wieczór
2. Z rewolucji, to M zgodził się na prostowanie przedniej rabaty. Przy okazji mam kilka wątpliwości, nadal nie grają mi kolory miejscami.
Np. tutaj:
W maju powinny kwitnąć kosaćce - nawet nie zauważyłam, kiedy przekwitły, byłoza gorąco -one tego nie lubią.

w czerwcu pięknie zgrały się firletka smółka z żurawką bordową:

W lipcu jest szałwia, ale jej kwiatostany są w tym samym czasie, co kwiatki żurawek - troche mi się gryzie

Potem będzie hortensja, obok dwie maleńkie córeczki dopiero rosną. Smółka i hortka są w tym samym rzędzie - muszę to zmienić. Nie mogą konkurować o miejsce.
No i moja anabell na koniec robi sie limonkowa - odkryłam to w zeszłym roku i nie pasi do różowego - muszę ją jesienią przesadzić
Grembosiowo 23:56, 15 lip 2015

Do góry
Rzeczywiście ogród rozrasta się, miejscami aż za bardzo , w związku z tym niezbędne jest mocne cięcie i pożegnanie się z roślinami, które nie spełniają moich oczekiwań.

Chaos oswajany 23:53, 15 lip 2015

Do góry
Shemsi napisał(a)

Na szybko narysowałam kolejną wersję:

Polecimy od lewej:
- zostawiłabym dereń, jakoś mi się podoba rozświetlenie tego miejsca, przed dereniem przestrzeń dla pieseła
- pomysł z hortkami mi się spodobał, żeby nie wydłużać linii dałabym trzy sztuki, razem z ML (tam jeszcze jest słoneczko, więc powinien dać radę)
- prostokąt z tyłu obsadzony rodkami - mam już dwa fioletowe i chciałam je mieć na froncie, szkoda mi rezygnować z tego pomysłu
- przed rodkami zawijająca wzdłuż ścieżki linia średnio wysokich trawek (myślę tak max. 40 cm)
- w środku kwadrat - mix żurawkowy + albo konwalniki albo odwrotnie, jakaś rozjaśniająca trawa
- przy kostce zawijająca wzdłuż hortek linia kulek bukszpanowych przetykanych kępkami niskiej trawki

Lepiej? Mi się bardziej podoba

Mnie też
Tylko trzeba to jakoś z grusza zwymiarować, czyli ile na którą rabatę potrzeba miejsca.
Brawo, będą z Ciebie Ogrodowe Ludzie
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:52, 15 lip 2015

Do góry
Donicowo wyszło kiepsko w tym roku ale to jedynie mi się podoba zwłaszcza że trawka z odzysku

podobno drzewa do lasu się nie bierze ale jak ładne - ładna ta naparstnica?
mi się bardzo podoba - lubię wszystkie rośliny świece

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:48, 15 lip 2015

Do góry
Czas cięcia że też ta robota w ogrodzie się nie może skończyć

ja nie tnę ale muszę posprzątać brrr

zaświeciło słonko wieczoram

begonie co prawda nie takie kupowałam ale i te zaczynają podbijać moje serce

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:44, 15 lip 2015

Do góry
Dla Jasi moje oczko
woda czysta nie jest ale idzie wytrzymać

wsadziłam do zdjęć "nenufary"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:43, 15 lip 2015

Do góry
Do mnie fruczak przylatywał do wiciokrzewu, przy lawendzie go nie widziałam, popatrzę mocniej. Ale na kocimiętce mieszka zielony konik polny. Orientujesz się może Aniu, czy to szkodnik, czy jest ok? Pokażę dziś, a jutro usunę.

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:42, 15 lip 2015

Do góry
A teraz prywata

dla Doroty moja budleja

stale coś poprawiam tutaj, perowskie jakiś marne może mam już za długo

u mnie taka jesień popadało ale jest sucho

Ogródek Iwony 23:41, 15 lip 2015

Do góry
bacowa napisał(a)

Aż musiałam się zalogować, nie pamiętasz jak ci dawałam i mówiłam że to jest firletka. U wszystkich przekwitnie ,a u ciebie będzie kwitła

Ewa, pamiętam i liczyłam, ze potwierdzisz
Bo u wszystkich już kwitnie.
Ja rozumiem, ze u mnie dwa tygodnie opóźnienia, ale aż tak? Zwątpiłam
Mam ją w dwóch miejscach. Tu:

Jeszcze tu:
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:40, 15 lip 2015

Do góry
A to już M z synem zdjęli trawnik, a raczej trawę bo do trawnika to daleko temu pod nową rabatę bylinową, jeszcze całe nie przekopane, a ja już sadzę

Ta bylinówka będzie połączona z różanką koło kapliczki
Ogród Agi K. 23:39, 15 lip 2015

Do góry
Wkleję jeszcze fotki z ostatnio poprawianej rabaty. Może doradzicie czy te mocno różowe hortki tu pasuja? Niebieskie już rosną, wsadziłam też verbenę patagońską i spodobało mi się to połączenie żółtych berberysów Maria i Verbeny. Planowałam co prawda wsadzić ją w zupełnie innym miejscu, ale po przymiarkach wylądowała tutaj. Cały czas myślę z czego zrobic tu ekran ochronny (słonce spaliło mi hortki). Chę go pociągnąc od berberysów do forsycji, "po elce". Dać szmaragdy i przestać już zamęczać Was i siebie?

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:38, 15 lip 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ależ się musiałam cofnąć, rewelacja, a nie myślałaś o kąpieli w płatkach róż, ja bym sypała do wanny nie do taczek

No cholrcia że też nie pomyślałam oczywiście tak trzeba było zrobić achh poprawię się, dzięki za czujność

Ta pięknie pachnie ale to nie ten rodzaj płatka chyba
Frederik

Chaos oswajany 23:38, 15 lip 2015

Do góry
Ninka, w pierwszej chwili o tym pomyślałam Ale jakoś tego nie czuję, chyba zbyt geometryczne i regularne to by już było. Potem myślałam o puzzlach, tak jak sugeruje Tesska.

Tess, kompostownik będzie docelowo schowany za rogiem domu, więc ścieżka wzdłuż domu wydaje się najbardziej praktyczna. Całkiem mi się podoba Twój tok myślenia. Siedząc dziś 3 godziny w szpitalu na badaniach też myślałam właśnie jak to sprytnie wypuzzlować i też łamane linie mi grały.

Na szybko narysowałam kolejną wersję:

Polecimy od lewej:
- zostawiłabym dereń, jakoś mi się podoba rozświetlenie tego miejsca, przed dereniem przestrzeń dla pieseła
- pomysł z hortkami mi się spodobał, żeby nie wydłużać linii dałabym trzy sztuki, razem z ML (tam jeszcze jest słoneczko, więc powinien dać radę)
- prostokąt z tyłu obsadzony rodkami - mam już dwa fioletowe i chciałam je mieć na froncie, szkoda mi rezygnować z tego pomysłu
- przed rodkami zawijająca wzdłuż ścieżki linia średnio wysokich trawek (myślę tak max. 40 cm)
- w środku kwadrat - mix żurawkowy + albo konwalniki albo odwrotnie, jakaś rozjaśniająca trawa
- przy kostce zawijająca wzdłuż hortek linia kulek bukszpanowych przetykanych kępkami niskiej trawki

Lepiej? Mi się bardziej podoba
Moja "przyziemna" :) pasja 23:36, 15 lip 2015

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:35, 15 lip 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)
Wszelkie kwiecie masz piękne, nie narzekaj.
Podczytałam o czarnym goździku, bo też szukałam, mam nadzieję na obfitość nasion u Ciebie.
Też mam tytoń, ciekawe jaki kolor będzie. Ja mam w tym roku taki zielonkawy, oryginalny bardzo, innego nie siałam, więc nasiona będą najprawdopodobniej takie jak trzeba.
Fuksja ma się świetnie, nawet wywalenie jej przez zeszłotygodniową zawieruchę, która u nas przeszła, nie nadwyrężyło jej, złamała się tylko jedna mała gałązka - bez znaczenia. Wszyscy ją podziwiają.

Wróciłaś? to chyba coś ciekawego pokażesz, fuksję też proszę.

Nasionka gożdzików pozbieram co do jednego to pewne jak mi slimaki nie zjedzą bo strasznie tam grasuję, muszę zabezpieczyć

taką mam dalię za 4 zł

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:32, 15 lip 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Bardzo podoba mi się ten kolorek liliowców.

To moje nowe, dostałam i mam pierwszy sezon i mają małe jeszcze kwiatki a mogą mieć większe - trza dać jeść.
Dziś kupiłam nowgo małego/niskiego o ciekawym kolorze
metka z nazwą w doniczce za to doniczka już stoi tam gdzie trzeba i to jest sukces

Moja "przyziemna" :) pasja 23:30, 15 lip 2015

Do góry

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:30, 15 lip 2015

Do góry
I jegomość z trąbką.. jakiś furczak..

Na budlejach też szaleństwo

Dobranoc. reszta jutro..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies