witam,
A ja trochę z innej beczki i w nieco inny sposób o klonach palmowych ... przedstawiam parę fotek listków aby posiadać jakiąś podstawową wiedzę do odróżniania poszczególnych odmian. Zdjęcia są raczej poglądowe i wykonano je w pierwszej dekadzie lipca - to ważna informacja, bo jesienią te same odmiany liści klonów mogą zupełnie inaczej wygladać kolorystycznie.
Oto one: jest ich na razie w mej kolekci ogrodowej siedem odmian ( jak siedmiu samurajów

) pokusiłem się też o dodanie podziałki aby można było łatwiej określić ich wielkość.

ogólne zestawienie mojej kolekcji.

pierwszy jaki był od lewej - Acer palmatum ' Areum'
drugi to - Acer palmatum 'Hoshi kuzu' ( Niebo usiane gwiazdami )
następnie trzeci - Acer palmatum 'Dissectum Garnet'
czwarty z kolei - Acer palmatum 'Orange Dream' ( Pomarańczowy sen )
piątym jest - Acer palmatum 'Red Leafed' (Atropurpureum)

szóstym w kolejności jest - Acer palmatum 'Dissectum Van der Maat'

no i ostatni - Acer palmatum 'Butterfly'

i na koniec wszystkie razem.
Wykonując to zestawianie - dodam tylko, że po liściach jak się dobrze przypatrzyć to widać które tolerują pełne słońce a które półcień.
Otóż trzeba zwrócić uwagę, na dwa listki tj: klon 'Areum' oraz klon 'Dissectum Van de Maat', które w odróznieniu od pozostałych posiadją na końcach liści brązowe plamki. To oznaka "przypalenia" przez promienie słoneczne i one powinny unikać miejsc w ogrodzie gdzie panuje pełne nasłonecznienie. Zaś pozostałe jak widać są Ok i bez jakich kolwiek przebarwień - co oznacza że słońce im nie straszne, wręcz przeciwnie i mają się w dobrej kondycji (to ważne spostrzeżenie bo żadnego oczka wodnego nie posiadam, które by powodowało podwyższenia czynniku sprzyjającego warunkom wilotnośći powietrza).
To tyle moich prywatnych spostrzeżeń którymi chciałem się podzielić, po dokonanej sesji zdjęciowej listki nie zostały wyrzucone - tylko schowane miedzy kartki w książce

.
pozdrawiam
Jan