Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

ola12 09:16, 03 sie 2015

Pomyślałam też o trzmielinie na pniu obok ostrokrzew razy 2 w wolne miejsca hosta a na brzegu tuje Amber Gold Tylko jak to ustawić
Izolda 20:39, 03 sie 2015

Ola12, widzę, że plany masz sprecyzowane. Najlepiej rozrysuj sobie na kartce warianty ustawienia roślin, wtedy będzie łatwiej podjąć decyzję.
ola12 21:33, 03 sie 2015

Izolda dziękuję za poświęcony czas Witaj Jak można spójrz na stronę 342 zobaczysz jak dużo mam do ogarnięcia Muszę to wszystko połączyć w całość im dłużej myślę tym jest większy chaos w głowie jeśli pozwolisz jutro spróbuję wypisać krzewy jakie chciałabym mieć w tym małym ogródku Jeszcze raz dzięki
Betka 12:35, 04 sie 2015

Witam!
Rzadko proszę o pomoc ale w tym przypadku muszę bo jakoś nie wiem co posadzić tutaj na rabacie .
Rabata ma być ze żwirkiem, wystawa północna.
Nie chcę zasłonić okna !! jest to miejsce przy "tarasie". Zastanawiam się nad połączeniem tej rabaty z tą która już istnieje . Za domem jeszcze nic konkretnego nie rośnie. Zaczynam obsadzanie w okół domu
Wymiary 1,10m X 6m
Jeśli ktoś coś na ten temat to ja chętnie poczytam

ola12 12:59, 04 sie 2015

Witam Pasują tutaj 2 cisy Mecenas w środku trzmielina na pniu ? Przy pniu nie wiem co? może karłowe cisy i zakończyć berberysem albo żurawki czerwone Puste miejsca wypełnić hostami Czy może tak być? Rabata od lewej strony od sosny na pniu do małych jeszcze tuj Kulki będą przesadzone usuchnięta do wyrzucenia Dalej na prawo chcę 3 hortensje limielith między nimi trawy a najniżej karłowe berberysy lub tawułka cytrynowa
Izolda 12:31, 05 sie 2015

Ola, wyobraź sobie te rabaty za parę lat. Dwie tuje i świerk dominują nad wszystkim i tak będzie ciągle. Po prawej stronie podkrzesane tuje też nie wyglądają dobrze. Zacznij od tła, masz posadzone tuje, to bardzo dobry wybór, tylko nie wiem w jakich odległościach rosną, czy w przyszłości dadzą szczelną ścianę? To pierwsze piętro nasadzeń, potem chcesz hortensje, świetnie, dodaj im miskanty i rozchodniki, bergenie czy żurawki w nóżki. Sadź grupami po kilka szt krzewów i kilkanaście szt bylin, to da wrażenie porządku. Czy zielone cisy będą widoczne na tle zielonych tuj, chyba nie. Pomyśl o kolorach, nie kupuj pod wpływem emocji, tylko planuj i potem realizuj plan. To na początek, co o tym sądzisz?
ola12 13:20, 05 sie 2015

Oki cisy to zły pomysł to może wierzba haruko albo buk o zwisających pędach czerwony pod nim tawułka razy 3 a z przodu karłowe berberysy te podciosane tuje muszą zostać może między nie dać cisy i ciąć do wysokości piesków Małe były sadzone co 80 cm Wyobraźni u mnie zero największy problem mam właśnie z tą rabaty Pozdrawiam
Izolda 14:59, 05 sie 2015

A co to jest Małe? Berberysy przy pieskach to nie jest dobry pomysł.
ola12 21:09, 05 sie 2015

Małe to 4 tuje przy ogrodzeniu a co do piesków to powinno być pieńków. Przepraszam
Ilonaogrodni... 12:15, 06 sie 2015

Oto miejsce w ogrodzie na które brak mi pomysłu .
Są posadzone dwie róże pnące .Róża która kwitnie na czerwono zostanie przesądzona na jesień.
Zakątek zrobił się cienisty.
Co mam posadzić pod różami?
Bukszpan w niskim szpalerze?