Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Basi 20:38, 06 kwi 2023

Do góry
basia3012 napisał(a)

Kolejny agrest.

[

Podziwiam twoje agresty, stoją na baczność. Mój kolejny znowu chyli się ku ziemi.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 20:25, 06 kwi 2023

Do góry
Z braku słońca, przy niskich temperaturach moje ulubione rabaty leśne wyglądają smutno.

Pozazdrościłam Sylwii wawrzynków, mam i ja! Trzy z pięciu kupionych przyjęły się. Czekam aż się rozrosną.

Wycinanki wiosenne Na pierwszym planie świdośliwa, ciekawe czy zobaczę w tym roku miedziane listki? Na pewno zobaczę kwiaty obieli, obeszłam dzisiaj ogród pomimo przeciwności pogodowych.

Ptasi gaj 19:25, 06 kwi 2023

Do góry
Dzisiaj pogoda przeszła samą siebie wiatr, śnieg, deszcz i na zmiane.
Trudne czasy, jednak jest nadzieja że to się zmieni.

Dzisiaj otrzymałam paczkę z paprociami i roślinami wodnymi.
Zaskoczona jestem paprociami (narecznica mocna) bardzo ladne

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:16, 06 kwi 2023

Do góry
Kolejne roślinki przyszły

3 x jeżówka Pretty parasols
7 x kalaminta mniejsza
'Marvalette Blue'

Po Świętach w końcu ocieplenie i będę sadzić a nie latać z tymi doniczkami

Jeszcze taki wąż sobie kupiłam w L....u ,żeby nie mordować się z tym zwykłym.
Dziewczyny na IG chwaliły, zobaczymy

Ptasi gaj 19:14, 06 kwi 2023

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Paskudna pogoda nawałnice jedna za druga. Prac ogrodowych nie było może jutro.

Zrobiłam fotki dla Wiktorii z rozdrabniania drewna sosnowego z igliwiem.
Moim zdaniem bardzo dobrze rozdrobnione gałęzie.

Dzięki Elu, bardzo, bardzo dobrze rozdrobnione gałęzie, a miskanty, to...ach!
Widzę masz wcześniejszą wiosnę, chociaż o czym mówimy? Przylaszczki otworzą się, a na mróz nad ranem zamykają kwiaty. Chyba trzeba się przyzwyczaić, wiosna u nas dopiero w maju.
Swoim bergeniom też powinnam się przyjrzeć, Mirka twierdzi, że są siedliskiem opuchlaków.
Człowiek ciągle się uczy

W ogródku Martki 18:51, 06 kwi 2023

Do góry
Martka napisał(a)
...

Marysiu, wrzuć swoje EE, proszę.

Justyno, nie usuwaj. Właśnie takie miałam rok temu i tu nie wiem, czy tak wyglądają prawdziwe EE? U Johanki mi wyglądały inaczej.
U mnie takie żółtki były:

Wrzuciłam u mnie EE.
Tulipany powyżej przypomninają odmianę Verona.
Ogród bez roweru 18:48, 06 kwi 2023

Do góry
2022
Nie mam niestety zdjęć z kwietnia. Tylko kilka z początku maja.

Ogród bez roweru 18:43, 06 kwi 2023

Do góry
Latem 2020 EE zostały wykopane i jesienią posadzone ponownie w donicach wkopanych w ziemię.

2021

Pod czujnym okiem wiewióry

Ogród bez roweru 18:28, 06 kwi 2023

Do góry
2020
Ogród bez roweru 18:22, 06 kwi 2023

Do góry
2019
Grzebiuszka ziemna 18:19, 06 kwi 2023

Do góry
Podziękuję zbiorczo za zachwyt na zachodem a w podziękowaniu następny piękny:

a to jest przy tym punkcie, a raczej było, byłam rozczarowana jak tydzień temu zobaczyłam, ze drzewa wycięte z grobli:

Uprzejmie donoszę, że wszystkie roślinki, o które się lękałam mają się dobrze, zabezpieczone w pomieszczeniu, bo nawet -7°C było w nocy, czasami nawet takie "jęzory" przechodzą znacznie chłodniejsze i myślę, ze na takie zjawisko trafiły moje zmaltretowane krokusy (a przecież one takie zahartowane są...)
Obserwowałam to kilka lat temu, jak szedł "jęzor" mrozu i u nas i sąsiadów z obu stron zamroził krzewy o szerokości pasa ok 2-1,5 m a krzewy obok nie ucierpiały. Myślę, że to jest podobnie jak z mgłą, jeśli ktoś obserwował o świcie.

a tak teraz wygląda moje okno po pikowaniu, jeszcze jest jedno pięterko wyżej i drugie okno również zajęte, ale już tylko parapet:

Ogród bez roweru 18:16, 06 kwi 2023

Do góry
W wątku Martki obiecałam, że zrobię prezentację moich EE.

2017 - Zakupy w LM

2018
Przerwa na kawę... 17:40, 06 kwi 2023

Do góry
anpi napisał(a)
Własnie się zastanawiałam czy masz w tej rabacie tulipanowej jakieś byliny czy tylko róże,bo wygląda, że te tulipany tak gęsto.
Lubię te kwiatostany seslerii.
Hiacynty po latach u mnie też marniejsze i jakby ich mniej, ale to akurat może być wina nornic?
ja mam tam całe mnóstwo bylin
Tu jest widok na rabatę w bodajże sierpniu i wrześniu po czyszczeniu
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:53, 06 kwi 2023

Do góry
Nie chciałam wierzyć prognozom i po ogarnianiu domu miało być sadzenie irgi…

Druga rzecz… pomidory.
Dosiewałam w późniejszym terminie, bo warunki świetlne miały być lepsze…
A tu te wysiane na końcu bidoki zmarznięte, tzn. listki od spodu zrobiły im się sine i takie ciut zwinięte. Propagator poszedł w ruch, bo podobno przy zbyt niskiej temperaturze nie przyswajają z podłoża fosforu..

Ta zima za oknem nie pomaga…
PROJEKT OGRODU-PROŚBA O POMOC 16:23, 06 kwi 2023

Do góry
Nasze ostatnie prace poniżej jest i tak zbyt zimno,by coś więcej podziałać..czekamy na wyższe temperatury dokończone murowanie donic wokół domu, oblepione styropianem. W sobotę będziemy kleić siatkę na styropian i potem tynk

No i działka doczekała się glebogryzarki, zaoraliśmy cały tył,gdzie będzie sąd i ogródek warzywny oraz przy domu,gdzie na jesień posadzimy winogron. Ziemia dostała sporą dawkę obornika i mączki bazaltowej.

Z bardziej przyjemnych-dokupiłam 17 rododendronów naokoło parkingu oraz pozostałe drzewka owocowe. Stare rododendrony wyniosłam z donic przy domu do gruntu.
Zieleń, drewno i antracyt 15:40, 06 kwi 2023

Do góry
U mnie zapowiadany w nocy śnieg z deszczem, a jutro opady deszczu ciągłe
Wybrałam pielenie różanki, idzie jak po grudzie... na szczęście efekty widać, więc motywacji nie tracę. Mężaty w końcu kosi trawnik, to dodatkowo potęguje wrażenie, że jest lepiej i czyściej, prawie świątecznie
Po przymrozku właściwie śladu nie widać, cebulowe się podniosły, ciemierniki też. Mam wrażenie, że taka fala zimna przeszła tylko przez jedną część ogrodu.

A to sobie zostawiam na potem

ps. Sąsiedzi kończą elewację, wyrównują teren wokół domu, zrobili skrzynie pod warzywa - prawdziwa wiosna
W ogródku Martki 14:34, 06 kwi 2023

Do góry
Tu masz na jednej fotce i na jednej rabacie prawdziwe i pomylone EE
W ogródku Martki 14:22, 06 kwi 2023

Do góry
U mnie EE wyglądają tak (kwiecień 2022):

Rosną i kwitną od lat na tym samym miejscu.
W ogródku Martki 13:54, 06 kwi 2023

Do góry
Dziś miałam dziką radość podczas pielenia w szklarni. Głównie dlatego, że wiało lodem i padał śnieg a tam cieplutko, milutko, pierwsze rzodkiewki zostały skonsumowane. Radość jak niegdyś z otwarcia sezonu w mojej ulubionej lodziarni.

W ogródku Martki 13:52, 06 kwi 2023

Do góry
Elu, nie będę w pobliżu O., plan ciemiernikowy zostawiam na jesień, mam źródło, teraz mam na głowie inne zakupy

Dziewczyny, EE - jednym się udało, innym nie, niestety tulipany sprzedawane w B. w roku 2021 były pomyłką wszędzie. To nie jednorazowy przypadek. Jeśli kupuję kilka tulipanów, trafi się kilka pomyłek - nie ma sprawy, zawsze znajdzie się zakątek na upchnięcie. Masowe „pomyłki” przybierające postać normy są dla mnie nie do zaakceptowania. Nie kupowałam mieszkanki, nadmienię. Dlatego tam już nie kupuję. W poprzednich latach było lepiej

Edytko, dostałaś instrukcję i możesz pogrubiać do woli

Marysiu, wrzuć swoje EE, proszę.

Justyno, nie usuwaj. Właśnie takie miałam rok temu i tu nie wiem, czy tak wyglądają prawdziwe EE? U Johanki mi wyglądały inaczej.
U mnie takie żółtki były:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies