Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Mary 17:43, 29 cze 2023

Moja cukinia w ubiegłym roku też nie chciała zawiązywać owoców. Nie wiem o co jej chodziło bo rosła prawie w tym samym miejscu co rok wcześniej. Dopiero pod koniec sezonu się ogarnęła i zaczęła owocować.
Zastanawiałam się czy mogło to mieć związek z bardzo późnym wysiewem nasion.
Roocika 09:19, 30 cze 2023

jolanka napisał(a)
Kasiu, przeczytałam gdzieś, że cukinia wytwarza kwiaty męskie jeśli ma za mało słońca albo jest wciśnięta pomiędzy inne rośliny.
Nie sprawdziłam więc nie wiem czy to ten powód. Kobietki lubią słońce więc może i u cukinii to też tak działa

No u mnie w takim razie coś mogło by być w ten deseń, bo moje warzywa ogólnie mają za mało słońca (to niestety wiem) ale warzywnik może uda się w przyszłym sezonie przenieść w lepsze miejsce

Zajrzałam wczoraj do tej bidy i coś tam się zaczyna pojawiać... więc może się ogarnęła jednak ta sadzonka.
Kokesz 10:18, 30 cze 2023

Są bardzo fajne przepisy w necie na wykorzystanie kwiatów cukinii.
Np faszerowanie
Patrycja_KG_Lu 12:00, 30 cze 2023

Pytałaś kiedyś o dżem (kolor). Testuje rożne proporcje i konsystencje.

Pojedyncza kanapka - truskawki krojone na pół/ćwiartki i sok z połowy cytryny na 2 kg truskawek.
Podwójna kanapka rozdrobnione w urządzeniu plus sok z połowy cytryny na 1 kg truskawek.
Gruszka_na_w... 21:26, 30 cze 2023

ryska napisał(a)

Jak na ziarenka to ta moja się nie nadaje. Ale na świeżo do pochrupania po 2 minutowym przesmażeniu na maśle są rewelacyjne. Taką kolację wczoraj miałam. Plus truskawki pod kruszonką
Ładunek emocjonalny jaki pozostawiła u mnie lektura "Chamstwa" do dziś we mnie buzuje. Strona 123 mną wstrząsnęła. Zapłakałam też nad losem moich wszystkich przodków chłopów.
Wysłuchałam sobie wywiad z autorką książki "Chłopki" i ta beznadzieja i patriarchat rozbrzmiewa tu równie głośno.

U mnie dziś był podgotowany młody bób z jajeczkiem, koperkiem, szczypiorkiem, ziarenkami groszku i odrobiną majonezu. Też pyszne.

Rozmowy z autorką Chłopek słuchałam w radiu "Nowy Świat". Potem był też z nią wywiad gazetowy Nogasia. Bardzo sensowna kobieta.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:30, 30 cze 2023

Czytam, że problem kwiecia na cukinii został już rozwiązany.

Sylwia, łupinek groszku raczej nie zjadam. Czasem ten młodziutki kroiłam do zupy jarzynowej, ale zdecydowanie bardziej preferuję same ziarenka. O smażonym groszku nie słyszałam. Z bułeczką tartą i masełkiem to ja wolę fasolkę szparagową.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:33, 30 cze 2023

Kokesz napisał(a)
Są bardzo fajne przepisy w necie na wykorzystanie kwiatów cukinii.
Np faszerowanie

O matulu, jak ja nie lubię takich "babranych" potraw. Tak samo podchodzę do przepisów z nadziewaniem rurek makaronu. To sprzeczne z moją naturą (ADHD).
Gruszka_na_w... 21:35, 30 cze 2023

Patrycja, dziękuję raz jeszcze za pamięć i zdjęcia. Ciekawe, czy kolorystyka dżemu zachowa się do zimy. Wygląda to teraz nad wyraz smakowicie.
Gruszka_na_w... 21:37, 30 cze 2023

U mnie znowu pada. Na szczęście wcześniej udało mi się skosić trawę, poczyścić róże i ściąć kocimiętki na zapłociu. Może jutro uda się podłubać coś na rabatach?
Basieksp 21:51, 30 cze 2023

U nas też padało, jest fajnie mokro jutro chcę coś porobić w ogrodzie, ale jak się nie da trudno, niech pada, nie będę narzekać na deszcz może grzyby się pokarzą?