Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 12:06, 30 cze 2023

Marcin89 napisał(a)
Poplony w miejscu przyszłych rabat już podrosły. Planujesz je skosić z funkcją mulczu, czy przekopać z glebą jako zielony nawóz?

A może dasz im zakwitnąć? Nawet nie wiem co wysiałaś? Ja mam łubin i facelię kupione póki co.

Jeszcze nie wiem co zrobić. Obecnie zakwitły. Nie wiem czy kosiarka da radę mimo funkcji mulczowania, raczej jest za wysoko już.
Patrycja_KG_Lu 12:09, 30 cze 2023

Jeden krzaczek poziomki przeżył zimę i nornicę.

Swoje dżemy z truskawek. Testuje rożne proporcje i konsystencje. Sprawdza się na razie sok z połowy cytryny na 1 kg owoców.

Papryki jakieś biedne w tym roku, ale coś z nich może będzie.

Porzeczki tuż tuż.
Patrycja_KG_Lu 12:10, 30 cze 2023

Na spacerze znalazłam to:

Czy to wierzbówka kiprzyca? Myślicie, że da radę zrobić z niej Iwan czaj?

Link do przepisu na zrobienie własnej herbaty wg. przepisu śp. Adolfa Kudlińskiego:
https://youtu.be/W82oQ3v1f7w
Patrycja_KG_Lu 12:16, 30 cze 2023

Moje nowe kocimiętki wyglądają tak:

Czy w pierwszym roku też je mam ściąć niemal po ziemi?
Patrycja_KG_Lu 15:12, 30 cze 2023

Przeklejam poradę TAR, żeby mi nie zaginęła, bo mam klona z Lidla do ogarnięcia.
TAR napisał(a)
Jesli moge cos doradzic, to sadz klona od razu do gruntu, nie cacaj sie z nim. Jakiego masz?
Im szybciej sie zahartuje tym lepiej potem bedzie rosl. Klon lubi wilgoc ale nie lubi zastoin wody w korzeniu, trzeba zrobic warstwe przepuszczalnego zwiry lub keramzytu. zrobic dolek z kompostowanej kory, jak masz igliwia i wymerdac to z ziemia jak ciezka to troche zwirowego piachu dac. Stanowisko bez pełnej lampy i mniej wietrzne i nie ma bata bedzie rosl jak ta lalka.
Marcin89 16:16, 30 cze 2023

Ten poplon wygląda jak facelia, nawet ładne ma kwiaty. Dla kosiarki już za wysoko to fakt.

Tak, to wierzbówka kiprzyca.

W kwestii kocimiętki pewnie można nisko albo skrócić tylko przekwitnięte kwiatostany. Ale nie podpowiem, bo nigdy nie miałem kocimiętki.

edi75 16:49, 30 cze 2023

Patrycja Twoja działka kształtem przypomina moja
Gruszka_na_w... 20:46, 30 cze 2023

Kocimiętki tnie się czasem i trzy razy w sezonie. Nie trzeba przycinać do samej ziemi. Jeśli zauważysz, że kłoski z kwiatami nieco wyblakły, to je zetnij. Ona bardzo szybko wypuści nowe. Rada dotyczy tych miniaturowych kocimiętek. Te średnie i duże można przyciąć w niską półkulę.

Dziękuję za sesję fotograficzną dżemu truskawkowego. Sok z cytryny rzeczywiście sprzyja zachowaniu koloru.

Facelia tak pięknie kwitnie i przyciąga tyle pszczół, że zawsze żal było mi ją ścinać.

Najlepiej byłoby ją pociąć na kawałki (10-20 cm) i te zielone resztki przekopać z ziemią. Zaczekać aż się rozłoży.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
NowaKiKi 22:28, 30 cze 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Przeklejam poradę TAR, żeby mi nie zaginęła, bo mam klona z Lidla do ogarnięcia.

Dzieki za poradę, również skorzystam, choć mój klon palmowy z biedronki jakis taki marny strasznie
Patrycja_KG_Lu 22:32, 30 cze 2023

Dziękuję za porady dot. kocimiętki, facelii, rozpoznanie wierzbówki.

Wreszcie otoczenie domu nie przypomina placu budowy, a facelia rzeczywiście pięknie kwitnie. Pierwsze panele ogrodzeniowe założone.