Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

W miniformacie 10:08, 12 lis 2011

Do góry
No to i to
Ogrody Hortulus w Dobrzycy 10:05, 12 lis 2011

Do góry
W miniformacie 10:05, 12 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Na ten murek może daj hortensje - a jakbyś puściła bluszcz??

Chodzi mi o coś wyższego, dlatego myślałam o hortensji lub o cisie. W opcji z hortensjami i tak muszę dać bluszcz lub jakieś liściaste pnącze bo chcę zakryć siatkę ogrodzeniową.
Nasadzenia przed domem 10:00, 12 lis 2011

Do góry
Widać - choćby kolorystyka roślin
Cały rok w ogrodzie 10:00, 12 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
A to nie goździki?

U mnie było -5...

U mnie też ........

Misiaczek - pierwszy ogród i pierwsze wyzwania 09:57, 12 lis 2011

Do góry
Do tego jeśli jeszcze będziesz mieć nawadnianie musi iść pod włókniną, bo zauważyłem, że nie przepuszcza całkowicie wody. Jeśli kiedyś będziesz chciała coś wykopać, a będzie rozrośnięte to wtedy możesz uszkodzić linię.

U mnie żwirek też jest na ziemi - ubiła się z czasem i żwirek nie idzie wgłąb niej.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 09:50, 12 lis 2011

Do góry
Fajne
Cały rok w ogrodzie 09:47, 12 lis 2011

Do góry
A to nie goździki?

U mnie było -5...
W miniformacie 09:45, 12 lis 2011

Do góry
Na ten murek może daj hortensje - a jakbyś puściła bluszcz??
Misiaczek - pierwszy ogród i pierwsze wyzwania 23:43, 11 lis 2011

Do góry
Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi Nie spodziewałam się takiego wielkiego odzewu.
Z góry przepraszam, jeśli nie odniosę się do wszystkich postów - rady zapisuję a każdą proponowaną roślinę będę analizować.

Jeśli chodzi o pracochłonność - to mam nadzieję, że ten ogród taki nie będzie
Wbrew pozorom mam bardzo mało miejsca na rośliny - nie ma się gdzie rozpędzić Większość działki niestety zajmuje dom - dziś bym to zmieniła, ale niestety nie da rady cofnąć czasu.

hanka_andrus napisał(a)
Moje pierwsze odczucie:Ład i porządek na działce- za płotem sterta piachu i bałagan.Żeby się czuć komfortowo,należałoby tę hałdę ziemi rozplantować.Jak wyrośnie na tym łąka,od razu będzie milej.Planujesz nasadzenia za płotem......dobry pomysł.

Niestety ten kawałek ziemi jest własnością sąsiada. Hałda ziemi co prawda zniknie, ale chwastowisko zostanie aż ktoś się wybuduje. Jedyna ingerencja na jaką sobie pozwalamy, to koszenie metrowego pasa za ogrodzeniem. Zdjęcie jest robione jesienią więc wygląda to paskudnie - latem jest zielono - nie wygląda aż tak źle.

MarekW napisał(a)
Plan jest już dość konkretny, tylko zastanawiam się czy dobrze myślisz, że planujesz owocowe krzaczki od północy, a od południa rododendrony - raczej odwrotnie trzeba planować. Pozdrawiam i życzę sukcesów.

To wynika z posadowienia domu na działce. Salon i taras są od południa więc tam planuje krzewy ozdobne.

Sebek napisał(a)
Witaj
Czy na podwyższeniach jest tylko czarnoziem czy też ziemia rodzina.

Po za tym nie pisz, że mało żyznej ziemi i coś nie będzie rosnąć.
Na czarnej jeśli będzie miała odczyn zasadowy rh i magnolie też Ci nie urosną - będziesz musiała ją wymienić jeśli będziesz je sadzić A jak nie ma podwyższenia to też trzeba dać żyznej ziemi do dołków - wtedy będzie dobrze rosnąć

Tam nie ma ziemi rodzimej. Coś takiego nie istnieje. Był piasek - żółciutki, tylko przepłukać i rozwieźć po piaskownicach . Wszędzie (trawnik też) został nawieziony czarnoziem - różni się jedynie głębokością do której sięga.

Sebek napisał(a)

I polecam tą serię artykułów do przeczytania - pierwszą część już masz za sobą

Dawno wszystkie przeczytane. Ja generalnie już podczytywałam i forum i portal od dłuższego czasu. Do zarejestrowania skusiliście mnie wątkami o ogrodach pokazowych. Mam słabość do zwiedzania takowych

Sebek napisał(a)

Zobacz co agrowłóknina robi z roślinami - nie twierdzę, że u Ciebie będzie tak samo - ale co jeśli tak?
Oglądnij tu zdjęcia
https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

I jeśli dobrze rozpoznałem linię kroplującą to już w ogóle

Nie upieram się. Choć mata kupiona stoi w garażu. Po prostu w znanych mi ogrodach występuje i właściciele są zadowoleni. Mam jednak kilka pytań:
a) jeśli mam nawadnianie kroplujące to tej maty położyć nie mogę?
b) to jak kłaść żwirek - na grunt? Nie śmiejcie się - zawsze byłam przekonana, że trzeba położyć matę bo inaczej kamienie wymieszają się z ziemią i za kilka lat zrobi się "gleba kamienista". Nie będzie z tym problemów?

gardenarium napisał(a)

Pozwoliłam sobie wkleić zdjęcia normalnie, inaczej bardzo trudno będzie doradzać posiłkując się tylko linkami, bo nie da się ich otworzyć wszystkich naraz, a tak można porównywać i obserwować wszystkie s

Nie wklejałam zdjęć, bo w regulaminie jest duże obostrzenie dotyczące ich rozmiaru. A ja w nocy nie miałam siły na skalowanie Ale dobrze wiedzieć, ze za większy rozmiar nikt mi głowy nie urwie (nie jakiś ogromny - mówię o 600x800)
Dziękuję za wklejenie.
Za propozycję roślin tez bardzo dziękuję - poczytam sobie o nich, pooglądam odezwę się z pomysłami

W miniformacie 23:12, 11 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)
Faaajnie

Koło czeka na ciurkadełko?

A w koło wysypiesz korą?

Ciurkadełka tam nie będzie. Tam jest studzienka kanalizacyjna .

Docelowo będzie wysypane korą, ale dopiero na wiosnę.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:01, 11 lis 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Kasiu, rozumiem już skąda taka decyzja. Macie z Danusią rację, to prawda - drewno wymaga sporo pracy, ale najważniejsze jest to JAKI efekt chcesz osiągnąć i mur jest do tego rewelacyjny!
Będzie pieknie, już to widzę oczami wyobraźni
i te róże....bluszcze...... ach!

Mogę się pod tym podpisać?

Jak kiedyś będę mieć drugi ogród zbuduję sobie mur

urocze

W miniformacie 23:01, 11 lis 2011

Do góry
Coraz ładniej - wszystko się rozrasta, żurawek przybyło
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:57, 11 lis 2011

Do góry
No właśnie....

Kapiasów można odłożyć - ale kwitnienie rh na pewno nie
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:47, 11 lis 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Kasiu, rozumiem już skąda taka decyzja. Macie z Danusią rację, to prawda - drewno wymaga sporo pracy, ale najważniejsze jest to JAKI efekt chcesz osiągnąć i mur jest do tego rewelacyjny!
Będzie pieknie, już to widzę oczami wyobraźni
i te róże....bluszcze...... ach!

Mogę się pod tym podpisać?

Jak kiedyś będę mieć drugi ogród zbuduję sobie mur

urocze
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:45, 11 lis 2011

Do góry
bajo
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:39, 11 lis 2011

Do góry
siaaska napisał(a)
Tak narzekałeś że przez dwa dni cisza a ja widzę że w kilka minut to nadrabiasz Ruch się zrobił u Ciebie jak w ulu To chyba te świąteczne fotki tak przyciągają Dobry pomysł miałeś

Lekcje marketingu na coś się przydają
Klon jesionolistny - Acer negundo 22:32, 11 lis 2011

Do góry
Posadź nad nim te brzozy co masz wykopać i będą go cieniować
W miniformacie 22:29, 11 lis 2011

Do góry
Danusiu - a mój już się zaczął sypać - to źle??
Nasz mały raj na ziemi :) 22:28, 11 lis 2011

Do góry
aha
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies