Witam się po krótkiej przerwie urlopowej takim widokiem.
Przyjemne mordki, prawda ?
A w moim ogrodzie...kwitną Groszki i Róże
Winogrona wreszcie owocują, to zasługa Zbyszka który poradził mi jak przyciąć winorośle, zrobiłam wg.instrukcji i widać efekty cięcia w postaci owoców
Pomidorowa będzie
Zwykle Beatko drzewka są szczepione tak nisko. Nie wiem, dlaczego. Moje też tak nisko są szczepione. Średnio 140 -160, oglądałam w szkółce.
Faktycznie, koncepcja nasadzeń się zmieniła. Z racji tego, że tujki i tak są do wymiany, pomyślałam sobie, że posadzę po prawej stronie na tle zielonego żywopłotu klona, a z lewej strony 3 bordowe śliwy. Dopiero za śliwami będą szmaragdy.
No i koszta wzrosły, bo zamiast dwóch drzewek, kupiłam cztery.
Po lewej stronie:
Po prawej:
Po prawej stronie plan nasadzeń na drugi rok będę robić. Są tam dwa klony, trzy grusze, dwie śliwy, kompostowniki. Planuję rabatę warzywną. Muszę się poinspirować najpierw troszkę, aby coś planować dalej. I spokojnie przez zimę przemyśleć.
Początkowo chciałam tuje szmaragdy prowadzić na wysokość 1,80 wzdłuż całego ogrodzenia,a nad nimi aby wychodziły korony drzew. Jednak śliwy nie są szczepione tak wysoko, wystają jednak ładnie ponad płot. Szmaragdy będą więc obok. Na szerokość jest tam za mało miejsca, aby posadzić w dwóch rzędach szmaragdy i drzewa. Pod drzewami widzę jakieś trawy, aby zapełnić przestrzeń.
I nie wiem, co jeszcze. Będę szukała inspiracji z drzewami.
Te dwa, co rosną pod drzewami - jesienią przesadzę, a tam muszę inaczej zagospodarować przestrzeń.
Pytam bo kupiłam w tym roku i uroda nie zabija, jest już przebarwiona bo nie ma białych tylko takie brudnoróżowe kwiaty a liście kiepskie. Siedzi sobie w cienistym miejscu więc nie jest przypalona (chyba, ze w szkółce tak było) No nic czekam na przyszły sezon.
Kupione w doniczce możesz sadzić gdzie chcesz i kiedy chcesz, będą ci wdzięczne za więcej miejsca, w małej donicy nie dostarczysz im też odpowiedniej ilości wody
Jesieni to ja jeszcze nie chcę .Ale coraz mniej tego lata pozostało
Ja nawet chciałabym,żeby lato trwało 7 miesięcy lub 8 .Tyle kolorów miałybyśmy więcej i dłużej
Pomimo tych upałów kolorki w ogrodzie są
Witam po dłuższej przerwie.Niestety lato to dość intensywny okres w rolnictwie więc na ogród zostaje niewiele czasu.Mimo wszystko ile się da to staram się ogarnąć ten mój grajdołek.Niestety w walce z chwastami dopóki nie wykoruję wszystkich rabat jestem na straconej pozycji.Drugie czasochłonne zajęcie to podlewanie a żeby było jeszcze śmieszniej zepsuła mi się kosiarka więc trawnik mam do połowy skoszony.Mimo to jeszcze całkowicie nie zarosłam chwastami i nie wyschłam na pieprz więc jakieś fotki mogę wkleić.