Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:32, 15 paź 2016

Do góry
Szałwia biała wyschnięta - byłam dziś szamanką
Doświadczalnia bylinowo-różana 22:39, 14 paź 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Zmartwiło mnie rozsiewanie i pokładanie kocimiętki.
Właściwie bardziej to drugie, bo mam już szałwię, która mnie przyprawia o szczękościsk.

Nie mam pewności czy jeden z moich cisów przeżyje, bo okazało się, że miał w doniczce pełno białego badziewia - to pewnie słynne opuchlaki - do tej pory poznałam tylko ich wersję naziemną, więc to tylko podejrzenia.
Wytrzepałam wszystko i biedak nie miał w ogóle białych, młodych korzonków....zostało połowę tego co u pozostałych.....i teraz zastanawiam się co z nim dalej żeby zimę przetrwał....przykryć....jak myślisz?

Ta niska sie nie pokłada. Może gdzies dostaniesz. Szałwia się pokłada jak się wyciąga do światła albo jak ma za mokro.
Co do cisów to ekspert ze mnie żaden ale na zimę przykrylabym podłoże korą piniową i osłoniłabym je jakoś od wiatru.
Acha, i czytałam też, że takie osłabione egzemplarze warto podlać korzonkiem
Z miłości do brzozy ... 22:37, 14 paź 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
No to ja dodam coś od siebie
A choina kanadyjska 'Jeddeloh'? Stipa i szałwia

Dzięki Aniu za pomysł, ale już zostaną te kuleczki tujki ... byłam nawet dzisiaj w szkółce i znalazłam i danici i miriam w różnych wysokościach
Z miłości do brzozy ... 22:29, 14 paź 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Mam Miriam ale na razie rosną solo w żwirku
Różowa szałwia by pasowała

No i właśnie będzie różowa. TO już postanowione
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:02, 14 paź 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Mi tez kocimietka najbardzie pasuje, bo bylaby przedluzeniem z rabaty obok. Moze Toszka cos podpowie Miskany u mnie sie nie zmieszcza. Myslalam, zeby zaraz prze plocie za cisami posadzic rutewke Delavayi? Tylko czy to nie bedzie za blisko do cisow. Same dylematy

O nie wiem, czy ta rutewka przy płocie to dobry pomysł. Obawiam się że słabo ją będzie widać. Ona lubi lite tło, b. ciemne albo b. jasne jak zauważyłam. Albo przestrzeń.Jest taka delikatna, musi wybrzmieć

Kocimiętka ma wielu wrogów ze względu na rozsiewanie i "niechlujny" wygląd. Nie mam, ale na zdjęciach mi się podoba. Ew. szałwia
Z miłości do brzozy ... 08:37, 14 paź 2016

Do góry
Popieram Juzię, różowa szałwia fajniejsza
Z miłości do brzozy ... 07:42, 14 paź 2016

Do góry
Mam Miriam ale na razie rosną solo w żwirku
Różowa szałwia by pasowała
Z miłości do brzozy ... 19:54, 13 paź 2016

Do góry
No to ja dodam coś od siebie
A choina kanadyjska 'Jeddeloh'? Stipa i szałwia
Z miłości do brzozy ... 13:22, 13 paź 2016

Do góry
Aggaa napisał(a)
Renia, znów nie będę mogła spać
Tyle smakołyków przed oczami
Ale tarasowa raczej ustalona ... na pewno danica, szałwia i trawka stipa ....lub .....sesleria, coraz bardziej się do niej przekonuję
warunki glebowe i silne nasłonecznienie podpowiadają raczej seslerie

Zajrzyj sobie tu, Beatka ma szałwię z seslerią jesienną.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=355

Ja taka zakochana w stipie byłam, ale jak po zimie zdechła to stwierdziłam, że nie uśmiecha mi sie co rok siać, pielęgnować i sadzić.
A tak było

Malutki pod lasem 23:20, 12 paź 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Tulucy dobrze doradziła z niższymi trawkami - do bukszpanów będą lepsze niż miskanty.

Można by tam dać jeszcze mix szałwia i sesleria/stipa (wersję z seslerią ma Nawigatorka, wersję ze stipą widziałam na necie - obie są cudne)

opcja: wiosną tulipany, jesienią stipa też brzmi apetycznie

Ja i trawy - no way, w tym temacie to ja się nie wypowiadałam i nie zanosi się, żebym to robiła kiedyś
Aniu też mam zestaw tuje na pniu (okrzesane, nie szczepione) plus lawenda - tylko u mnie 3 tujki, lawenda na obwódce, a między tujkami wiadomo, róże
Lawendowy zawrót głowy 14:21, 12 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
brazowe trawy to wiekszosc bronze form i szałwia ))
wysokie brozowe to buhanana )) zawilce )
a to na drugiej fotce z lewej strony trawkowe to ?? zawilce jakies konkretne ?
Lawendowy zawrót głowy 14:15, 12 paź 2016

Do góry
brazowe trawy to wiekszosc bronze form i szałwia ))
wysokie brozowe to buhanana )) zawilce )
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 23:56, 11 paź 2016

Do góry
Hej Sylwio, fajnie, że wpadłaś Na skarpie, tej koło tujek Danica jest geokrata i z dodatkowym tarasowaniem będzie kłopot, dlatego zaplanowałam tam miniwinnicę, 2 rzędy po 10 szt., rozstawa co 1 m. Dom stoi w osi północ (front) - południe (taras i ogród). Skarpa z kulkami ma wystawę południowo - zachodnią, lubię kwiaty, trawy, ale w związku z tym, że ja raczej nie mam wyczucia przestrzennego łatwiej mi planować, gdy rośliny tworzą symetryczne, geometryczne plamy. Dlatego w klombach mam rośliny pogrupowane (np. Brzozy, a pod nimi szałwia omszona posadzona pod linijkę, za nią bordowe róże, za nimi rozplenice, albo tylko lawenda i jedna biała róża angielska itp.) Wszystkie klomby wysypane są łupkiem szarogłazowym, dosypuję teraz kory łupkowej, idzie mi jak po grudzie, bo muszę ok. 2 bigbagów wydłubać z gruntu, przepłukać i wysypać na nowo. Trawnik na razie zostaje, bo mamy trójkę dzieci, jak wpadają ich koledzy i koleżanki to mają się gdzie wybiegać Regularnie biega też u nas uwielbiany przez nas wszystkich pies sąsiadów, biszkoptowy labrador Jest jeszcze jeden argument pustego trawnika - widok. W tym widoku zakochałam się, gdy się przeprowadziliśmy do Konina. Po tylu latach nadal mnie cieszy Druga skarpa jest wytarasowana i porobione są murki oporowe z łupka.

P.S. Trzmielina pozostała po chwastowisku, mam jej dużo i chyba zostanie wykorzystana wiosną do przedogródka, może tak jak sugerujesz na obwódkę

sylwia_slomczewska napisał(a)
Witaj pierwsza firma poległa totalnie
Ja bym się zastanowiła, czy na tej skarpie na której teraz te tujki kulki rosną nie zrobić dwóch poziomów z murkami oporowymi skoro masz kamień do dyspozycji
Piszesz, że ogród chcesz nowoczesny, to dobrze bo pasuje do tej bryły i architektury domu
Ale nic nie wiem czy rośliny wolisz "zielone" czy kwitnące, jaka jest wystawa na słońce.
Zastanów się też czy chcesz mieć tak jak do tej pory kawał trawnika na środku, czy może lepiej jakoś zaaranżować rabaty. Jeśli na skarpie jest teraz kamień to i na reszcie ogrodu wykorzystałabym ten sam materiał
Ja bym tę przestrzeń podzieliła na bank, ale nie każdy tak lubi
Berberysy masz sliczne, a z trzmieliny można zrobić obwódki, ale to wymaga pracy. Widać, że wam zależy więc trzymam kciuki będzie tylko lepiej
Z miłości do brzozy ... 22:10, 11 paź 2016

Do góry
Renia, znów nie będę mogła spać
Tyle smakołyków przed oczami
Ale tarasowa raczej ustalona ... na pewno danica, szałwia i trawka stipa ....lub .....sesleria, coraz bardziej się do niej przekonuję
warunki glebowe i silne nasłonecznienie podpowiadają raczej seslerie

Raczkujący ogród Iwony 08:25, 11 paź 2016

Do góry
Dobrze, że jestem chora i mam trochę czasu dla siebie, bo mogłabym przegapić Twój post To jest szałwia, ale na każdym zdjęciu inna odmiana. Ta obok basenu ma ciemniejsze kwiaty i kwitnie trochę wcześniej. Ale nie wiem jak się nazywa.
A myślisz, że ze mnie wytrawny ogrodnik, hi hi Też ciągle przesadzam i szukam. Fajnie jest mieć króliczka, ale jeszcze lepiej jest go łapać. Mój ogród prawie skończony, mamy też. Na wiosnę robimy ogród mojej siostry a potem brata. Uwielbiam grzebać w ziemi.
Raczkujący ogród Iwony 22:05, 10 paź 2016

Do góry
trafiłam tu z wątku o rododendronach, pięknie u Ciebie, tak klimatycznie

ja ciągle na etapie przesadzania, szukania pomysłów

powiedz mi proszę, co to jest to niebieskie - szałwia czy przetacznik, slaby jeszcze ze mnie ogrodnik

dziękuję z góry odpowiedź
Tu narazie jest ściernisko... 21:40, 10 paź 2016

Do góry
Jesienna odsłona ogrodu w fioletach czyli marcinki i szałwia. Niestety strzaskane przez deszcz ale jakoś dają radę.

Mały ogród Kasi 19:08, 10 paź 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
Aga, nie ma za co. Długo myślałam nad otoczeniem dla mojej dostanej od Asi Nawigatorki Nolvaiski. W końcu posadziłam ją w towarzystwie Rosengarten Zweibrucken, Prosa rózgowatego(zielonego) i fioletowo granatowych ostrózek. W nogach przywrotnik.

Myślę, że mogłaby także wyglądać pięknie w innym zestawieniu: z pomarańczowo- żółtą różą, trawą bronze form, przywrotnikiem i jakąś mocno fioletową byliną jeszcze (ostróżka?szałwia?czosnek główkowaty?).

W mojej głowie na razie ułożyłam to sobie tak, że Lavender Flower i Novalis połączę z ciemnymi różami i białymi. A bladawce z różowymi. Zrobiłam sobie takie połączenia na pulpicie i najbardziej mi się podobają. Kwestię dodatków jeszcze przemyślę.
Mały ogród Kasi 18:49, 10 paź 2016

Do góry
Aga, nie ma za co. Długo myślałam nad otoczeniem dla mojej dostanej od Asi Nawigatorki Nolvaiski. W końcu posadziłam ją w towarzystwie Rosengarten Zweibrucken, Prosa rózgowatego(zielonego) i fioletowo granatowych ostrózek. W nogach przywrotnik.

Myślę, że mogłaby także wyglądać pięknie w innym zestawieniu: z pomarańczowo- żółtą różą, trawą bronze form, przywrotnikiem i jakąś mocno fioletową byliną jeszcze (ostróżka?szałwia?czosnek główkowaty?).
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies