Jak widać prawa część ogrodu będzie dopiero obsadzana. Pod wisniami kiku-shidare zasiądą strzyżone kule bukszpanowe, lawendy, piwonie, róże , perowskie i kosodrzewiny. Z tyłu przed płotem będą budleje, muszę poszukać w necie (wszystkie nietypowe odmiany tak zamawiam) te najciemniejsze i z najdłuższymi kłosami. Będę wabić motyle z całej wsi
Żywopłot z grabu czeka wiosną:
a) dosadzanie gdyż 6 szt umarło ....
b) ostre cięcie jeszcze przed wegetacją, bo mi go w sierpniu żal było i kosmetycznie go tylko przycięłam. Teraz w górnej części jest za rzadki.
W przyszlości liczę, że to będzie piekny ekran stanowiący zaporę dla wiatrów, strzyżony jak w stylowych ogrodach angielskich.
Muszę się zaopatrzyć w nożyce elektryczne do żywopłotu, czas przeszukać net w poszukiwaniu najlepszej ceny
Wiosną czeka mnie dosadzanie bukszpanów, w miejsce tych które uschły.
Pod magnolią Susan powstanie kwadrat ze strzyżonych bukszpanów. Jest też trawa red baron ale na razie na tle kory jej nie widać. W tym miejscu będzie eksplozja fioletowych tulipanów na wiosnę.
Młode wiśnie amanagawa i kiku-shidare zostały opatulone trawą kalifornijską. Nie cierpię agrowłókniny, ale takie młode roslinki narażone na wiatry, niczym nieosłonięte nie przetrwałyby tegorocznych mrozów. Dlatego najpierw otrzymały sweterki z agrowłókniy a potem płaszczyki z trawy.
Ja juz też zostałam porażona wirusem ogrodowiskowym
Na razie mój młody ogród wygląda smutno bez śniegu Trawy uschnięte, młode roślinki przysypane korą lub przykryte gałązkami jodły bożonarodzeniowej Właściwie widać tylko korę
Przepraszam ale czy to nie jest jakaś na nachalna ankieta marketingowców, którzy za chwilę bez zgody ogrodowiska będą nam zachwalać swoje produkty i zachęcać do zakupów przez internet?
Przemku, cudeńko a nie ogród. Błagam o dalsze instrukcje dotyczące klonu. Mam dwulatka przy tarasie i nie chcę aby sobie rósł samopas.
Rewelacyjne zdjęcia przy art. o bonsai. Czekam z niecierpliwością na nowe teksty o bonsai.
Specjalistką od ukorzeniania buksanów jest moja mama. Ukorzeniła w czerwcu wielkanocny stroik mojej ciotki wykonany z bukszpanu sukces jest wprost proporcjonalny do poziomu zdewnienia gałązki i wilgotności podłoża. A jaka jest Twoja metoda?
Systematycznie będę wklejać zdjęcia również z ogrodu zimowego. Jak na razie mój sprzęt jest niekompatibilny z ogrodowiskiem i muszę robić na nowo zdjęcia. A na razie dni krótkie i naświetlenie nieodpowiednie
Asia finanse mają to do siebie, że zawsze są niewystarczające Ogród zimowy zawsze można dobudować do domu, np zabudować taras lub przytulić do ściany. Trzeba marzyć a wówczas marzenia się spełniają.
Wybudowanie ogrodu zimowego na fundamentach domu jest zawsze tańsze, ale nie wszystkie marzenia realizuje się od razu. Poza tym to nie byłyby wówczas marzenia tylko plany
Ja uwielbiam marzyć
Jola, na studnię zawsze można postawić kompozycję z donic o różnych rozmiarach z kompozycjami sezonowymi, wystarczy podglądać jak to robi Danusia wbrew pozorom na takiej powierzchni przedogródka można zdziałać cuda. Danusiowe bukszpany na pewno się tu udadzą i lawenda. Oba gatunki lubią słońce. Na dodatek lawendę można przycinać w piękne półkule i nawet zimą mogą pięknie wyglądać. Do tego trawy i róże i wyjdzie przedogródek cudeńko. W Danusiowym ogródku mnóstwo jest inspiracji, które możesz skopiować. Ze względu na nasłonecznienie rododendrony i hortensje mogłyby nie wytrzymać takiej patelni
Ja już po feriach, wyjeździłam się na nartach, dlatego przebierać nóżkami zaczynam i wiosny się doczekać nie mogę. Sebek, zazdroszczę Ci tych nadchodzących ferii.
Ojej Pola mnie przegoniła w czytaniu forum, poczytałam mnóstwo innych wątków o ogrodach a tu czytanie "ogrodu nietylko bukszpanowego" zalega. Niedługo nadejdzie wiosna, muszę się spieszyć z czytaniem bo Danusia rozpędu w działaniu nabiera
Danusiu, będę czytała uważnie instrukcję i zacznę zasilać dolistnie moje bukszpany na wiosnę. Skrzyneczki ślicznie, jedną już zakupilam nie mogę się już doczekać zdjęć twojego ogrodu wiosną
Aniu, dziękuję za wsparcie. Nie mogę doczekać się wiosny aby znów zacząć pracę w ogrodzie. Całe szczęście , że jest ogrodowisko, w przeciwnym razie uschnęłabym z tęsknoty do ogrodu w oczekiwaniu na wiosnę
Jeśli człowieka opanuje wirus ogrodowy to nie może się doczekać wiosny. Dlatego tak źle Ci tej zimy
Ale aż się nie mogę doczekać wybuchu zdjęć na wiosnę na ogrodowisku