Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bawarka 21:54, 31 mar 2023

Do góry
eda napisał(a)
To ciekawostka ? nie mów że od razu z ziemi pączek piwonia wychodzi rób fotki urodzenia

Edys Tak, te piwonie wychodza odrazu pakami. Kiedys sie tym martwilam, szukalam powodu, odpowiedzi; nikt nie potrafil mi pomoc. Ani znani hodowcy ani znani ogrodnicy. Dzisiaj juz wiem, znalazlam odpowiedz i jestem z tego powodu bardzo z siebie dumnna
Napisze o tym osobny post
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 21:42, 31 mar 2023

Do góry
vita napisał(a)
Początek sezonu jest dla mnie fatalny. Wykorzystując okienka ciepła wycinam odkształcone zimowymi opadami śniegu wierzchołki tui, którymi mam obsadzone granice ogrodu. Będzie tego ze dwa kontenery do odebrania. 2x650 pln, nie ma innej możliwości, chyba że rozpalę ognisko. Pogoda leci sobie w przysłowiowe kulki, same wiecie, a do ogrodu zwabiłam czymś chomika europejskiego. Może same przyszły po budowie lotniska w okolicy i trafiły do mnie?
Osiem krzewów borówki amerykańskiej wyjęłam z ziemi, ot tak!
Co drugi dzień nowe odkrycia.

Czuję się zmęczona, albo kuna po dachem, albo lis, teraz chomik. Chroniony.

Z prawej położone śniegiem tuje, z lewej po przecince, jeszcze dużo metrów, bardzo dużo.
Z lewej Constance Spry przed cięciem. Ktoś ostatnio kupił, może jeszcze nie posadził?
Nie sadźcie tej róży w amatorskich ogrodach, potrzebuje specjalistycznego cięcia, na pewno po piętnastu latach uprawy.
Pora się ogarnąć i ciąć planowo tuje, skoro się już je posadziło, przynajmniej raz w roku, wyrzucić z ogrodu bluszcz i dławisz, oraz wszystkie inne ekspansywne rośliny.

Wiktorio twoje prace to też moje prace to samo mam do zrobienia jeszcze.
Co bym ci poradziła z tymi tujami jak przytniesz zepnij je góra.
W obi czy sklepach elektrycznych są opaski zaciskowe, bierzesz razem przewodniki i spinasz. Nie ma prawa się coś odgiąć. To się szybko robi z drabiny.
Tak zrobiłam latem. Tej zimy mimo mokrego śniegu tuje nie ucierpiały.
Mam szmaragdy i brabanty. Szmaragdy są bardziej giętkie.

Też przycinam co 2 lata czubki Tui. Ostatnio pan który mi przycinał poradził mi abym każdego roku przycinalam bo wtedy przycinam młode gałązki. Na następny rok zielone drewnieja i już cięcie jest cięższe do zrobienia

Kun ani innych zwierząt nie mam u mnie 3 koty sąsiadów chodzą. Za to krety ryja ale teraz będziemy stosować petardy.

A gdzie ty masz to lotnisko. Chomiczki są fajne. Miałam w domu rozmnażały się jak króliki.
Moje miejsce na ziemi -początek 21:37, 31 mar 2023

Do góry
Ja mam pissardi pod świerkami , do tego miałam hortki- niestety po trzech sezonach je musiałam zabrać bo nie dawały rady. Rosły mikro, całe swoje korzenie miały oplecione tymi cholernymi świerkowymi korzeniami . Teraz będą tylko pissardi i hamelny - tylko trawom iglaki nie przeszkadzają hortki niestety

Tu fota sprzed dwóch lat
To ho hortki Magical Mont Blanc - przy platanach są prawie dwa razy wyższe - te w pissardi były mikro

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:31, 31 mar 2023

Do góry
Trochę mojej wiosny

Ruszyły bodziszki Rozanne

Rozchodniki Thunderhead:

Turzycą Raureif kwitnie:

Bez Black Lace nie jest pomyłką - ma tak ciemne młode liście, że nie widać ich na tle kory
Moje miejsce na ziemi -początek 21:06, 31 mar 2023

Do góry
Edytka zrób jak piszesz. Ja mam w przedpgródku tuje jako tło, potem miscant red chief i limelighty na zmiane. Pomiędzy tulipany w kępach.

Miscanty od tuj mam 90 cm .
I mi tu ciągle brakuje wyższego piętra. Ale na pissardi mam za wąskie rabatki. Mówie o tych zakorowanych.

Ty masz tuje sasiada na tło już dorodne. Ile od płota rosną te coniki?

Fote zabiorę żeby Ci nie śmiecić.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:02, 31 mar 2023

Do góry
A to moja szkółka cisowa po zimie.

Wczoraj lekko je przycięłam.
Wymarzyłam sobie wrzosowisko 21:00, 31 mar 2023

Do góry
Chwalę się sukcesem w ukorzenianiu laurowiśni. Zdecydowanie lepiej jest pobierać gałązki latem. Z wiosennego ukorzeniania pozyskałam tylko 4 sadzonki na ponad 50 patyków:

Latem (nie pamiętam dokładnie kiedy) ponownie posadziłam 12 gałązek.
Nie sprawdziłam dzisiaj wszystkich doniczek, ale co najmniej połowa ma widoczne od spodu korzonki

Małymi krokami-Ogród Wioli 20:48, 31 mar 2023

Do góry
Fajna promka jest teraz na te donice w J...k ,więc zakupiłam ,cudne są
Świetnie pasują do tych mniejszych

Teraz muszę pomyśleć ,co w nich posadzić
Moje miejsce na ziemi -początek 20:45, 31 mar 2023

Do góry
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 20:44, 31 mar 2023

Do góry
Mała pociecha Po prawie dwóch miesiącach dotarły nasiona z NL. Nie ogarniam metod wysyłki, dotarła do Lublina z adresem PL i kodem mojej poczty, bez nazwiska i adresu (inspekcja sanitarna), przesyłka wróciła do NL, po interwencji w końcu dotarła do mnie.

0,5 metra powierzchni naklejek foliowanych to paszporty tych nasion. Następnym razem pojadę sobie kupić nasiona w NL, będzie prościej
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 20:30, 31 mar 2023

Do góry
Początek sezonu jest dla mnie fatalny. Wykorzystując okienka ciepła wycinam odkształcone zimowymi opadami śniegu wierzchołki tui, którymi mam obsadzone granice ogrodu. Będzie tego ze dwa kontenery do odebrania. 2x650 pln, nie ma innej możliwości, chyba że rozpalę ognisko. Pogoda leci sobie w przysłowiowe kulki, same wiecie, a do ogrodu zwabiłam czymś chomika europejskiego. Może same przyszły po budowie lotniska w okolicy i trafiły do mnie?
Osiem krzewów borówki amerykańskiej wyjęłam z ziemi, ot tak!
Co drugi dzień nowe odkrycia.

Czuję się zmęczona, albo kuna po dachem, albo lis, teraz chomik. Chroniony.

Z prawej położone śniegiem tuje, z lewej po przecince, jeszcze dużo metrów, bardzo dużo.
Z lewej Constance Spry przed cięciem. Ktoś ostatnio kupił, może jeszcze nie posadził?
Nie sadźcie tej róży w amatorskich ogrodach, potrzebuje specjalistycznego cięcia, na pewno po piętnastu latach uprawy.
Pora się ogarnąć i ciąć planowo tuje, skoro się już je posadziło, przynajmniej raz w roku, wyrzucić z ogrodu bluszcz i dławisz, oraz wszystkie inne ekspansywne rośliny.

Zieleń, drewno i antracyt 20:03, 31 mar 2023

Do góry
antracyt napisał(a)

Dla ułatwienia lista możliwości:
miesięcznica, tytoń leśny, naparstnica, kocanki, zatrwian tatarski, saponaria, bupleurum i lepnica...

U mnie bardzo podobnie wygląda zatrwian tytoniu leśnego tu nie widzę, bo też mam i nie przypomina żadnej z Twoich roślinek. Naparstnica u mnie też inaczej wygląda, ma wyraźne unerwienie i ząbki na brzegu liści, więc też wykluczam chyba, że jakaś inna odmiana i moze wyglądać inaczej.
Bawarka 19:55, 31 mar 2023

Do góry
Kasiek napisał(a)
Wiosna. Tylko dlaczego tak zimno.

Umarłam! To chyba Niebo!
Ogród w malinówkach 19:35, 31 mar 2023

Do góry
Dziś coś, co Tygryski lubią najbardziej, czyli planowanie Jeszcze nie roślin, ale...

Chodzi o kształt wjazdu z kostki brukowej i tym samym początek żywopłotu koło bramy przesuwnej.

Światło bramy 3 m, a podjazd przed domem szeroki na 5 m. Czemu tak? Bo brama dwuskrzydłowa uniemożliwiała by swobodny wjazd otwierając się na krótki dość podjazd (a mimo to projektanci tak zaplanowali), a dłuższa brama przesuwna nie zmieściła by się przy otwieraniu, bo jest tylko 13 m (a w tym skrzynki od mediów).

Najgorsze to, że brama i furtka będą metalowe z poprzeczkami poziomymi, a pozostałe ogrodzenie z paneli (czyli ażurowe). Więc chciał bym ten żywopłot jak najbliżej słupów bramy poprowadzić.

Może rysunek to rozjaśni.

Jeśli mam być szczery to głupio to wygląda, nigdzie tak nie widziałem. Ale jak zrobię podjazd z kostki szeroki na 5 m na prosto to 1 m z lewej i z prawej będą bez żywopłotu, czyli prześwit. No chyba, że tak też można?

Idealnie było by mieć bramę 5 m i taki sam podjazd. Ale tu zawsze coś jest nie tak, standard
Bawarka 19:32, 31 mar 2023

Do góry
Bzy pokazaly paki kwiatowe.
Bawarka 19:31, 31 mar 2023

Do góry
Wiosna. Tylko dlaczego tak zimno.

Ogród z zegarem 18:25, 31 mar 2023

Do góry
Już niedługo tulipany, niezawodne EE

A wczoraj przyjechały ambrowce: 2 gumballe i 3 kolumnowe slender silhouette .
Gumballe posadzę na rogach domu na froncie (będę musiała zrobić mały bałagan na rabatach), a kolumnowe nad rowem, na odcinku w trakcie kopania .

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:28, 31 mar 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Przymiarka. Nie jest najgorzej bez kratki, jak myślicie?
.

Dla porównania - tak było dotychczas:

Podobają mi takie trzy klony. Tylko, że my na tym obrazku nadal widzimy za nimi leszczynę, której nie ma. Nie bardzo widać na jakim tle one będą.
Na granicy paneli jest jakiś słup czy drzewo? To brzoza?
Zieleń, drewno i antracyt 17:07, 31 mar 2023

Do góry
Moje zimowe wysiewy rosną sobie i coraz bardziej przypominają (mam nadzieję) docelowe rośliny. Może ktoś coś rozpoznaje?
Na pierwszym planie maczki, cała ich plantacja

A tutaj zaczynają się schody

Dla ułatwienia lista możliwości:
miesięcznica, tytoń leśny, naparstnica, kocanki, zatrwian tatarski, saponaria, bupleurum i lepnica...
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 16:58, 31 mar 2023

Do góry
Przymiarka. Nie jest najgorzej bez kratki, jak myślicie?
.

Dla porównania - tak było dotychczas:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies