Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

MartaCho 13:29, 18 sie 2023

Śliczna Ballerina z niej! Prima!
Anda 13:30, 18 sie 2023

Dobre miejsce
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anuska2507 13:33, 18 sie 2023

W związku z tą małą zmianą planów, muszę przemyśleć kilka rzeczy i ewentualnie porobić tetrisy

Na nowej rabacie wciąż mam wolne miejsce na nieduże drzewko lub krzew. To strona południowa, słońce do ok. 16 godziny, później w cieniu domu.

Może przenieść tutaj kalinę japońską? Teraz różnie na patelni i może przyda jej się trochę cienia? Za płotem rosną 3 świerki, więc to miejsce kiedyś będzie jeszcze bardziej cieniste.

A w miejsce kaliny trafiłby oczar Arnold Promise, który czeka w przechowalniku. Zainspirowana zdjęciem z Pinteresta chciałam posadzić go przy brzozach, ale może to nie jest dobry pomysł, żeby do brzozowego zagajnika dokładać taki duży krzew.

Jeśli macie jakieś uwagi, to piszcie
anuska2507 09:53, 19 sie 2023

MartaCho napisał(a)
Śliczna Ballerina z niej! Prima!
Mam nadzieję, że będzie gwiazdą

Anda napisał(a)
Dobre miejsce
Masz duży udział w jego wyborze
Polon 13:09, 20 sie 2023

Na moją niewielką wiedzę, kalina w takim słońcu/półcieniu będzie się miała dobrze. Oczar - nie mam pojęcia, ale skoro i tak go już masz, to posadź i zobaczysz, co będzie. Jak mu będzie źle, to najwyżej przesadzisz
anuska2507 18:42, 20 sie 2023

Przesadzić niby można, ale mam tyle dobra w doniczkach do posadzenia, że wolałabym ograniczyć przesadzanki

A tak serio to zastanawiam się też, czy oczar i klon będą dobrze razem wyglądać, ponieważ oba kwitną na żółto i nie mam pewności, czy ich terminy kwitnienia nie nałożą się na siebie.

Aktualnie wygląda to tak: Kalina rośnie po lewej stronie rabaty pod pstrokatym klonem
anuska2507 18:53, 20 sie 2023

Pomyślałam też, że w to puste miejsce, które mi zostało, można po prostu przesunąć świerka Acroconę, a resztę wypełnić bylinami. Przy takim rozwiązaniu miałabym mniej przesadzania
Polon 19:09, 20 sie 2023

Przeczytałam ogólnie o kalinie i ona jednak dość szeroko rośnie, więc koło klona będzie chyba ciasnawo. To nowe miejsce wydaje się być lepsze.
Koło klona wydaje mi się, że coś dorastające do 1,5 m i do tego chyba kwitnące latem byłoby ciekawie. Miejsce na widoku, koło drzewa, więc już wysokości nie musi robić.
Oczar chyba najlepszy efekt daje jak kwitnie, więc dobre miejsce to takie do podziwiania wczesną wiosną (z okien domu) i zielonej ściany latem.
anuska2507 20:57, 20 sie 2023

Może na zdjęciu tego nie widać, ale część rabaty z klonem ma 5m. Kalina ma przewidziane ok. 2 m. szerokości, może nawet więcej. Ale korzystając z Twojego pomysłu mogłabym zamienić miejscami kalinę i ketmię syryjską (widać ją po prawej stronie wśród żółtych rudbekii). Nie znam tylko koloru kwiatów ketmii, bo to siewka.
Dzisiaj nie udało mi się zrobić zdjęć tych rabat z innej perspektywy. Może jutro dam radę.

Muszę też pomierzyć planowane rabaty po przeciwnej stronie działki. Za 2-3 tygodnie będziemy wstawiać zbiornik na deszczówkę. Tak myślę, że dobrze byłoby umieścić go tak, żeby dekiel ukryć w rabacie, a nie w trawniku.
anuska2507 21:18, 20 sie 2023

Wypielony warzywnik wczoraj w końcu wykopałam cebulę i posiałam koper i szpinak na jesienny zbiór.