Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 17:51, 07 wrz 2021

Do góry
Byłam dzisiaj w Li... Jest mnóstwo różnych cebul. Jak nigdy nie mogłam trafić na cebulki krokusów takie jakie chciałam to teraz były wszelkiego gatunku.

Wczoraj przyszła paczka z cebulami krokusów. Dzisiaj krokusow nie kupiłam, ale skusiłam się na hiacynty i tulipany.

Ptasi gaj 09:25, 07 wrz 2021

Do góry
Zielona (rzechotka) zabka na dyni wygrzewając się w słońcu

Ogród pod pliszką 00:54, 07 wrz 2021

Do góry
Pliszka5 napisał(a)

Berberysy jak i trawy praktycznie rosną same. Trzeba sadzić zamienniki by ogród nie był wymagający . Dzisiaj zamówiłem 40 sztuk tawuły gęstokwiatowej na żywopłot niski pięknie się wybarwia na jesień i kwitnie. Jeszcze muszę kupić derenia midwinter fire by dać jakiś akcent na jesień

Tawułki nie zastąpione też mam tylko o kolorze bursztynu jakies tam golden.
Przycinam 2 razy w roku, ale nic ich nie gryzie

Trawy tak samo oprócz wiosennego cięcia i jesiennego wiązania nie ma z nimi kłopotu. Gracilimusy dzieliłam wiosna I znowu duże kępy są.
Mentalność i drwal przy wykopywaniu traw potrzebny

Ukorzenione się bez przycinania to silne korzenie
Ptasi gaj 19:11, 06 wrz 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Dopiero początek września w zeszłym roku sądziłam pod koniec października. I tulipany kwitły bardzo ladnie
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:25, 06 wrz 2021

Do góry
Oj widzę Joasiu, że u ciebie też zastój.
Żywopłotki cisowe. 13:16, 06 wrz 2021

Do góry
Hania daj znak, że wszystko w porządku. Jak z nogą.
Ptasi gaj 13:13, 06 wrz 2021

Do góry
gobasia napisał(a)
Też tak pomyślłam ,sporo sadzenia.. ale jaka radość wiosną ,przeciez to pierwsze kwiatki

Ja pierwsze to czekam na ciemierniki ciekawe czy zakwitną. Białe pewnie tak, ale kolorowe dostałam od Hani Żywopłotu cisowe.
Hania przepadła nie odzywa się.
Ptasi gaj 13:08, 06 wrz 2021

Do góry
gobasia napisał(a)
Też tak pomyślłam ,sporo sadzenia.. ale jaka radość wiosną ,przeciez to pierwsze kwiatki

Tulipanów mam sporo może jeszcze kupię w Li...lu, czekam na pąki po 50 szt zawsze tańsze van eyki.
Jak widzę wszędzie w ogroda tyle krokusów nie mogę być gorsza

Mialam sporo tulipanow na wrzosowej, ale wszystko nornice czy myszy wyjadły wiosna tylko zielone jest co ebuli nie ma.
Najładniejsze tulipany jednak te zwykłe. Te podwójne jeszcze jakieś inne okazy to jeden rok dobrze kwitną później to przypadek jak kwitnie.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 12:05, 06 wrz 2021

Do góry
Kim napisał(a)

Elu
Dzielżany są piękne ,jak tylko znajdziesz to kupuj ,ja moje zamawiałam w Alb....e ,przyszły ładne sadzonki
Ten basen to bym chętnie już nie rozkładał no ale moja młodsza dziecina jeszcze dużo z niego korzysta i tak trochę mi go żal pozbawić letniej radości a ja też chętnie zamoczę cztery litery

U mnie basen do złożenia trzeba wodę wypompować a tu nie ma gdzie wody po dziurki w nosie. Jeszcze czekam może susza nastąpi u mnie

Nie maczalam się we swoim bo przyszły deszcze potem wyjazd później też deszcze i to takie lato. Może w przyszłym roku się wytaplam.

Dzielzany już zaglądałam kupię. Ja też kupuje w alb... Można na nich polegać nawet jak się mniejsza się trafi to się wszystko dobrze przyjmuje.
W zeszłym tygodniu paczka przyszła że skalnymi, Bergenie o bordowych liściach i astry od nich. Lubię u nich kupować.

Jak krawcowa kroisz ten trawnik.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 11:53, 06 wrz 2021

Do góry
Kim napisał(a)
Elu nieustannie zachwycam się Twoim ogrodem chciałabym mieć już taki busz jak u Ciebie

I w dodatku masz wszystko pięknie ogarnięte i uporządkowane

U nas w końcu jest jakaś znośna pogoda ,może uda mi się ogarnąć rozkopaną rabatę ,choć opadły mi siły i chęć do działania a to dlatego że pomysłu brak
Pozdrawiam ❤

Kim
Jako tako mam ogarnięte jednak jak eM wkracza z kosiarkami to od razu widać porządek. Mam tego duzo do oprzatku więc trzeba się narobić.
Dobrze, że już nie pada to najważniejsze. Na deszcz nie mogę patrzeć wody mam po dziurki w nosie. Oby znowu nie poszło w odwrotną skrajność - suszy.
Ptasi gaj 11:46, 06 wrz 2021

Do góry
gobasia napisał(a)
Ela trawy to masz giganty i jakie piękne do tego jeszcze

bardzo mi się podoba u ciebie

5 kilo arbuza to już coś ...gigant
smaczny był?

To miskanty wysokie albo obszerne. Od zeszłego roku rzuciłam się na niższe palczatki. Bardzo dziękuję Gobasiu że się podoba mnie też. eM moeil wczoraj, że teraz jest tutaj najładniej.

Basiu to jałowiec suecica mam ich kilka jeden ma już ok 3 metrów. Bardzo dekoracyjny nie zabiera dużo miejsca wiosna wygląda tak jest bardzo jasny.

Dzisiaj przyszła paczka z cebulami 250 zł chciałam abyn wreszcie krokusów trochę posadziła. Ciągle się spóźniam z zakupami i później zostaje byle co.

Ptasi gaj 07:12, 06 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
/

Elu ten strzelisty iglaczek to jałowiec ? strzyżony czy tak sam z siebie?
Ptasi gaj 23:36, 05 wrz 2021

Do góry
CD

Górka łączka skoszoną. Sianko się suszy dla sarenek

Po prawej osobiście wychodowany arbuz

Ptasi gaj 23:27, 05 wrz 2021

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Elu też oglądałam ten odcinek Mai tydzień temu. Muszę wypróbować. Na razie tak mokro, że w ramach prac sobotnich przerzuciłam kompost i przesypałam trocinami.
Ciekawe masz te trawy, szczególnie palczatka mnie zainteresowała. Wszyscy piszą, że wyrosła bardzo duża, a ten rok mokry, to chyba lubi wilgoć.
U ciebie trzmielina oskrzydlona jeszcze mocno zielona, a u mnie zaczyna łapać kolorek.
Fajnie wygląda ten zakątek z hostami. Ja swoje będę do tyłu przesadzać, bo z przodu straszą, takie są pogryzione przez ślimaki.

Gosiu pod hosty sypalam niebieskie granulki 2x też mi zaatakowały, ale w porę podsypalam i wyzdychaly na szczęście.
W przyszłym roku jak tylko zauwaze od razu będę pod rośliny sypała. U mnie te slimaki gole nie są takie duże, ale mogą urosnąć jak ich nie wytruje. Tak narzekałam na bażanty, że mi kupisz robią na działce a to zbawienie wiosna i w czasie lżejszej zimy. Spacerują grzebią w zięli i wyjadają robactwo.

Gosiu jak chcesz kupić niskie trawy to polecam palczatki.
Wszystko rośnie. Nigdy traw nie podlewalam sobie rosły. W tym roku wody mają pod dostatkiem ąi specjalnie nie widzę różnicy we wzroście.

Za to hortensje owszem te mają radoche.

To jest mój zbiornik na zrzucanie różnych ściętych krzaków do spalenia

Ptasi gaj 21:22, 05 wrz 2021

Do góry
Klon zmienia kolor drugi jeszcze zielony.

Trzmielina oskrzydlona jeszcze bardzo zielona

Ptasi gaj 21:13, 05 wrz 2021

Do góry

Ptasi gaj 21:06, 05 wrz 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Elu pięknie Ci wszystko kwitnie - pełen rozkwit. Trawy piękne, a Menory cudnie przebarwiony. Miejsce z brzozami dla mnie bajeczne. Bardzo lubię brzozy, a nigdy ich nie miałam w ogrodzie.

Dzięki Milunia. Przez te deszcze mam przyspieszone żółknięcie liści. Hortensje też liście zmieniają. Może ta piękna pogoda która ma być zachaluje jesień.
Brzozom teznieja pnie zrobiły się takie obszerne liści worki wiszą na nich. Mam blisko oczko i trzeba siatka nakryć liście lecą do wody.
Ptasi gaj 20:59, 05 wrz 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

A ta najzwyklejsza to jaka?Mam bosha i moje trawy nie sieka.Chyba ze naprawde sa suche, takie po zimie.Ale tez niezbyt dokladnie.Szukam czegos innego.Te z nozem chyba trawy lepiej siekaja`?

Kasiu wszystkie tnę po zimie suche miskanty one dosyć twarde. Musiałabym zobaczyć to jest rozdrabniarka do gałęzi do 4 cm mogę ciąć.
Np rozplenice nie da rady rozdrobnić bo to wiotka trawa. Więc albo palenie albo gilotyna do papieru. Można jeszcze dać na dno kompostownika w ciągu 2 lat się rozlozy. Kompostownik mam dosyć duzy to może leżeć.

Dzisiaj u Maji w ogrodzie mówili, że bardzo dobrze na kompostowanie robią rozcieńczone drożdże i trzeba kompost polać.

Boss miskanty powinien dobrze rozdrobnić.
Ptasi gaj 19:44, 05 wrz 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Moj tez nie

Kasiu bo on jest z tych poźnych koniec września cały październik dalej zależy od pogody. Mój to z zeszłego roku takie pycie kupiłam. Ładnie się rozrosl
Ptasi gaj 18:02, 05 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Danusiu mam najzwyklejszą rozdrabniarke do gałęzi i przepuściła poraz pierwszy w tym roku grube trawy miskanty i dobrze się rozdrobniły.
Zawsze paliłam a tyle dobrego puściłam z dymem
Gorzej z rozplenicami one miękkie a szkoda palic. Można by było jeszcze na dół kompostu wrzucić aby przegniły. W tym roku rozplenicami przykrywałam kompost nie zadaszony. Dzisiaj te rozplenice zakopałam do dołka po wyciągnięciu rzyznej ziemi z kompostownika. Przesyłam ozalitem z oczka (kamyki które są w filtrze) miałam 2 wiadra i skoszoną trawa więc będzie doskonały kompost w przyszłym roku jesienią.

Tak molinie bardzo ładne. Zresztą wszystkie trawki które kupiłam w zeszłym roku ładnie u mnie rosną.

A ta najzwyklejsza to jaka?Mam bosha i moje trawy nie sieka.Chyba ze naprawde sa suche, takie po zimie.Ale tez niezbyt dokladnie.Szukam czegos innego.Te z nozem chyba trawy lepiej siekaja`?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies