Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród z fortepianem 22:25, 17 sie 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Agata pudlo ładne nasadzenia. Jednak pod pianinem bym tylko zostawiła trzmieliny. Albo w ogóle zasypalabym szarym żwirkiem bez roślin.

No właśnie tak miało być ale wykopałam kilka dni wcześniej liliowce stella d oro bo mi próbują przejąć ogrod i tak jak 5 lat temu kupiłam 5 sztuk tak teraz rozdałam ze 40 - wściekłe sie rozrastają - mini została jedna kępa wykopana i marnieją to sie zlitowałam i wykopałam pod fortepianem

A co do cukinii - to właśnie to w ręku to zwykły ogórek jest a nie cukinia - tylko ze ta odmiana wściekłe rośnie jak sie o nim zapomni aż do rozmiarów cukinii czy kabaczka ale to tylko „ogoreczek”

Pomidory uwielbiam - ma tez krzaczki które dały takie idealnie okrągłe sklepowo-wyglądające pomidory ale oczywiście okazały sie średnie. Te powyginane paskudy najlepsze!
Ogród z fortepianem 21:16, 17 sie 2021

Do góry
Jakie plony olbrzymie. Cukinię też mam, ale nie dopuszczam do takiej wielkości pestki wtedy są i wyrzucam ten miąższ. Szkoda obciążenia dla krzaka i zrywam mniejsze. Wtedy i skórką miększa.
Mam taki urodzaj, że już mi cukinia dziurkami wychodzi.
Pomidory dziwaczne tak jak i u mnie. W sklepie takich nie ma ale zawsze to swoje maja lepszy smak.
Ogród z fortepianem 21:09, 17 sie 2021

Do góry
AgaCzek napisał(a)

Cynkownie nie przyjęła fortepianu do ocenkiwania, wiec zrobiliśmy po Twojemu - kupiliśmy jakąś niby dobrą farbę podkładowa antykorozyjna w sprayu na to emalia i jeszcze klawiaturę popryskam bezbarwnym lakierem, by mi rdza spod klawiszy nie wychodziła. Mąż wymyślić że zamiast folii do oczek z która się umęczymu- zastosujemy folię w płynie

No właśnie dawałam rady bo myślałam, że z drewna.

Farba antykorozyjna i folia w płynie też bardzo dobry pomysł.
Wszystko co metalowe to trzeba co jakiś czas malować aby rdza nie zagryzła. Mnie jeszcze czeka malowanie bramy.

Agata pudlo ładne nasadzenia. Jednak pod pianinem bym tylko zostawiła trzmieliny. Albo w ogóle zasypalabym szarym żwirkiem bez roślin.

Ptasi gaj 20:52, 17 sie 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Elu piękne masz jeżówki takie mają wyraźny kolor. Hortensje też piękne. Trawy podziwiam. Maluch na basenie normalna sprawa.

Dziękuję Milunia
Ogrodowe wariacje 20:39, 17 sie 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)

Koniec

Wiaan pięknie wszystko wygląda. Wszystko robione z niezwykłym wyczuciem doboru roślin. Hortki piękne. Brawo.

Chciałam się zapytać, to lobelia nad stipa. Bardzo ładnie się wkomponowała ożywia rabatę ładny akcent.
Ogrodowe wariacje 20:27, 17 sie 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Zrobiłam fotkę rabaty miejskiej z rozplenicami rubrum i zastanawiam się czy obe tam zimują, nie bardzo chce mi się wierzyć,że są sadzone co sezon

A dlaczego nie są sadzone. Te trawy pewnie już będą siane w zieleni miejskiej mają szklarnie w październiku aby były na wiosnę do wyssdzenia.
Jeżdżę przez Konstancin tam dopiero klomby jak fontanny i każdego roku sądzą. EM nie chce się zatrzymać, ale pojadę kiedyś do parku to zrobię.
Np rondo główne przy starej papierni przy samej lampie oświetleniowej dokoła Gaura biała, następny schodek hortensje, później trawy rozplenice, szałwię, itd aż do bardzo niskich.

Wiosna WAWA obsadzona bratkami sądzą już jesienią wiosna tylko dosadzaja.
Ogród z uśmiechem 18:36, 17 sie 2021

Do góry
Witam Jolu

Byłam kiedyś pod wrażeniem twojej róży Minerwa więc ja kupiłam. Bałam się, że ciemna i zacznie mi ją słońce prażyć i posadziłam do półcienia. Tam nie za bardzo rośnie.
U ciebie gdzie rosła czy mogę ją wystawić na słońce.

Gospel też ciemna i bardzo ładna,ale już chwilowo, nic nie kupuje.

Jeżówki czas zacząć pokazywać. U mnie białe już zaczynają kwitnąć nie pamiętam nazwy skleroza

Minerwa może być na słońcu, ważne, żeby miała wilgoć. U mnie dwa lata rosły w donicach na zupełnej patelni, teraz rzeczywiście mają więcej cienia i nie rosną za dobrze.
Ja już nie zapamiętuję nazw jeżówek, za dużo tego, a poza tym zmieniają swój wygląd w drugim, trzecim roku.
Ptasi gaj 15:38, 17 sie 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Sprostuję, cis, jako jedyny z igiełkami nie potrzebuje kwaśnej ziemi, może być obojętna lub lekko zasadowa. Dlatego nie sadzimy cisów przy hortkach i rodkach.

Przepraszam, Elu, za wtręt w rozmowę.

Haniu dziękuję za wtręt.

Przeczytałam sprawdziłam rzeczywiście zasadowa. Moje rosną obok rodkow, i z tujami nie narzekają rosną ładnie. Może z przyzwyczajenia od kilku lat rosna i tuje.
Muszę zmienić odpowiedz do Wiaan
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:05, 17 sie 2021

Do góry
Basiu Kalina Kilimandżaro ma bardzo długie liście też jestem ciekawa czy zakwitnie u Was
Klon bardzo ładny już posądzony. Będzie się ładnie przebarwial. Jak będziecie kupować kolumnowe zwróćcie uwagę aby jesienią się ładnie przebarwiały. Może te dęby co u mnie rosną kolumnowe pokaż córce jak będziesz zainteresowana to wstawię. Buki kolumnowe też ładne.

Zresztą u Szmitow tych kolumnowych dużo to doradza.

Reszta zakupow też ładna oni mają towar dosyć drogi, ale za to zawsze wypasiony.
Ja od nich ściągałem dęba monument. To jest ich wychodowany dąb. Kupowałam go miał pół metra teraz to kolos.

Z tą baron spróbuj je wysadzić do bardzo halowej ziemi zobaczysz jakie będą niskie. Pewnie u ciebie za dużo dobroci w ziemi.

Ten rok to rok hortensji nie trzeba ich podlewać, mają mokro co lubią najbardziej, jeszcze jak dobra ziemia rosną jak oszalałe.

no u nas to nie za bardzo mokro.dziś rano lałam 2 godz.wczoraj nic nie popadało troszaczkę w nocy pokropiło a dziś zimno pochmurno ale bez deszczu

Baronowi może sprobuje jakieś ograniczniki dać ,cholercia bardzo go lubię

Masz rację Elu ,te większe już nieco drzewka to strasznie drogie,kurcze ale takie 50 cm kiedy nam urosną.Trzeba kupić większe
Kupię małych i zrobię szkółkę ,zanim skończa elewację , taras to mi podrosną i będzie jak znalazł.dwa lata temu tak kupiłam daniki i trzmieliny po 2 zł, już sa całkiem spore
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:39, 17 sie 2021

Do góry
Basiu Kalina Kilimandżaro ma bardzo długie liście też jestem ciekawa czy zakwitnie u Was
Klon bardzo ładny już posądzony. Będzie się ładnie przebarwial. Jak będziecie kupować kolumnowe zwróćcie uwagę aby jesienią się ładnie przebarwiały. Może te dęby co u mnie rosną kolumnowe pokaż córce jak będziesz zainteresowana to wstawię. Buki kolumnowe też ładne.

Zresztą u Szmitow tych kolumnowych dużo to doradza.

Reszta zakupow też ładna oni mają towar dosyć drogi, ale za to zawsze wypasiony.
Ja od nich ściągałem dęba monument. To jest ich wychodowany dąb. Kupowałam go miał pół metra teraz to kolos.

Z tą baron spróbuj je wysadzić do bardzo halowej ziemi zobaczysz jakie będą niskie. Pewnie u ciebie za dużo dobroci w ziemi.

Ten rok to rok hortensji nie trzeba ich podlewać, mają mokro co lubią najbardziej, jeszcze jak dobra ziemia rosną jak oszalałe.
Ptasi gaj 13:26, 17 sie 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu podpowiedz proszę, czy w miejsce po chorującej róży można posadzić, np. cisy czy to miejsce jest zagrożone chorobami? Danusia opisywała kiedyś angielską metodę sadzenia w gruby karton, aby odciąć patogeny, ale czy to dotyczy tylko róż, czy
w ogóle innych roślin i tutaj mam zagwozdkę

Możesz zrobić jak Danusia zalecała albo kup Previcur lub Magnivur to jest jedno i to samo rozcieńczyć i wlać do dołka pomieszać ziemię. Możesz włożyć przed posadzeniem ciss do rozcieńczonego płynu.

A skąd wiesz, że róża chorowała od ziemi bo ziemia porażona. Może róża sama w sobie była zagrzybiona.
Czytałam, że każda roślina choruje na inne patogeny. Np patogen mączniaka na liściach dębu nie jest taki sam jak na liściach róży. Więc się na wzajem nie zarażają.
Ptasi gaj 12:02, 17 sie 2021

Do góry

Roxwar długo stał w miejscu nie rosł. Jest posądzony na skalniaku od dwóch lat kępę poszerza i ładnie kwitnie. Pewnie się już wcześniej rozsiewał tylko ja nie rozróżniałem sadzonek.bwvtym roku wiosna patrzę jakieś dziwne sadzonki i zostawiłam je a to rozwar. Jest dużo takich bardzo bardzo małych.

Na skalniaku mam taki bałagan jakiego świat nie widział. Wszystko mi się wysiewa wszędzie od brzóz po małe roślinki. Robię porządki i nie widać. Kamienie przerośnięte za dużo tego wszystkiego.

Czasami tak bywa ,U mnie Red Baron prawie wcale nie przyrastał ,a na nowej rabacie nie mogę dać rady rośnie jak szalony nie jestem w stanie utrzymać go w ryzach

Wstawiłam nowe zakupy
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:29, 17 sie 2021

Do góry
Jestem bardzo ciekawa jak będzie rósł ten Kilimandżaro na pniu. Jak widziałaś też mam ale taki zwykły i szału nie ma. Może w złym miejscu posądzony. Najpierw przez kilka lat rósł w donicy. W zeszłym roku posadziłam do gruntu jeszcze poczekam jak będzie rósł w przyszłym roku.
Tego klona zobaczę, dereń pagodowy wiem jak wygląda.
Derenia posadz w ustronnym miejscu od wiatru aby nie zmarzł on dosyć wcześnie kwitnie. Ja go nie mam bo u mnie wydmuchow i wiosenne przymrozki po co mam się denerwować.

Tawuły nigdy nie za dużo. Miałam koreksy zimozielone i wyrzuciłam nie podobają mi się.

Znowu upał idę dalej skalniak obrabiać tam trochę cienia teraz.

Elu To zakupy córki ,jak będzie rosło zobaczymy
następny wypad to bedą drzewa kolumnowe i berberysy

kalina Klimandżaro

klon Paldiski
basen ostatni sezon ,bo to miejsce na fontannę

dereń pagodowy jeszcze stoi w donicy ,żurawki też czekają

Ogród w remoncie 10:17, 17 sie 2021

Do góry
Asiu bardzo ładnie wszystko wyszło obejrzałam kawał wątku i chwale.

Co to za bodziszki które pod chortensjami tak pieknie na niebiesko kwitną bardzo ładny zestaw.

To bodziszek Rozanne Elu, u mnie sporo go bo wszędzie mi pasuje i pod względem długości kwitnienia nie ma sobie równych.
Dzięki za pochwały, jakoś to zaczyna wyglądać
Sezon 2017 u Hanusi 07:57, 17 sie 2021

Do góry
O mój Boże, ale tego i takie piękne. Borówka i jabłka to papierówki?

Haniu te suszonki z jarzębiny czy borówki. Wysypujesz na papier i się susza czy inna metodą.
Ptasi gaj 07:45, 17 sie 2021

Do góry
AniazUroczyska napisał(a)
Elu, wspomniałaś ,że sadząc rośliny dajesz dużo kompostu i mieszasz z ziemią. Macierzystą , czy taką kupioną w workach? A co z obornikiem? dodajesz przy sadzeniu czy nie?
Wyrzuciłaś monardy , tak w ogóle , czy po prostu ścięłaś, bo już przekwitły?
U Ciebie rozwar się rozsiewa, a u mnie był i zniknął

Aniu kupuje bardzo mało ziemi. Kompost mieszam z gleba która jest na działce. Jak robiŁam rabatę (rondel) to wrzucilam całe siaNO po wertykulacja było tego sporo, następnie kompost taki jaki jest jedną warstwę ok 10 cm. Na kompost warstwę ZieLonej trawy po koszeniu ok 10 cm a potem przysypuje ziemia. Czekam OK 2 tygodni aż się ulezy.

Kupiłam ziemi jedna łyżkę od koparki. Wszystkie rabaty mam podwyższone, gdyż mam glinę pół metra pod powierzchnią i woda tak łatwo nie przechodzi. Robią się zastoiny wodne.

Np ten trawnik przed domem na ostatniej focie jest ze spadkiem ok 30 cm aby nadmiar wody mógł ewentualnie popłynąć do żwiru. W żwirze jest zakopana rura melioracyjna dziurkowana (przy hortensjach i z lewej strony w trawach) która zbiera nadmiar wody i odprowadza do suchego oczka tam gdzie rośnie modrzew.

Obornika używam do róż, Dalii mieszam z rodziną ziemia. Wiosna kompost rozsypuje pod hortensje, róże i różne inne krzaki nawet pod trzeba liściaste.

Monardy przycięłam już przekwitły i siadał mączniak na nie.

Roxwar długo stał w miejscu nie rosł. Jest posądzony na skalniaku od dwóch lat kępę poszerza i ładnie kwitnie. Pewnie się już wcześniej rozsiewał tylko ja nie rozróżniałem sadzonek.bwvtym roku wiosna patrzę jakieś dziwne sadzonki i zostawiłam je a to rozwar. Jest dużo takich bardzo bardzo małych.

Na skalniaku mam taki bałagan jakiego świat nie widział. Wszystko mi się wysiewa wszędzie od brzóz po małe roślinki. Robię porządki i nie widać. Kamienie przerośnięte za dużo tego wszystkiego.

Ogród w remoncie 00:06, 17 sie 2021

Do góry
Asiu bardzo ładnie wszystko wyszło obejrzałam kawał wątku i chwale.

Co to za bodziszki które pod chortensjami tak pieknie na niebiesko kwitną bardzo ładny zestaw.
Zacisze Alicji 23:49, 16 sie 2021

Do góry
Alicja i ja się dołączam do zachwytów nad twoimi floksami.
Miałam bardzo długo jednego białego floksa obecnie duża Kępa. Trzeba wiosna rozsadzić. Każdego roku dokupuje po jednym floksie i już co nieco się uzbierało. Nie pokazuje bo moje łapią mączniaka mają omaczone liście.
W sobotę je opryskalam citroseptem, cynamonem z mydłem potasowym i woda. Ciekawe czy zadzisła i mam trochę mieszane uczucia do nich.

Ten rok jest wyjątkowy odnośnie różnej zarazy bo ciepło i deszczowo więc grzyby się rozsiewają na potęgę. Komary też.

Odnośnie hortensji są piękne zawsze mi się podobały. Od kiedy weszły na rynek bukietowe które są nie kłopotliwe królują w każdym ogrodzie.
Ogrodowe jednak nie wszędzie kwitną np u mnie. Musi być wiosna bez przymrozków aby pąki nie zmarzły i wtedy zakwitną.
Myślę, że nie zostały zapomniane tylko to niezakwitanie ludzi zniechęciło do kupowania ogrodowych. Trzeba mieć w ogrodzie nadzwyczajne warunki aby ogrodowe pięknie kwitły. ja się cieszę że moje bukietowe tak ładnie kwitną, ogrodowa nie ma ani jednego kwiatu. W przyszłym roku obsadze więcej terenu bo są piękne i nie angażujące oprócz przycięcia wiosna.

Pozdrawiam
Bylinowa łąka 20:48, 16 sie 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Gosia! Poszalałaś z tą krwawnicą, poszalałaś. Jak będzie miała mokro, to powinna się przyjąć.

Rzeczywiście, ogród już zmienił swoje oblicze, wygląda zupełnie inaczej niż na zdjęciach Sylwii i Anitki. Pięknie wszystko rozkwitło.
Dużo koloru dają floksy, jeżówki i rudbekie. No i róże przepięknie Ci kwitną.

Mam nadzieję, że się przyjmie.
Na róże nie mogłam się doczekać, bo u mnie i tak jakieś 2 tygodnie opóźnienia ze wszystkim.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Niesamowite jak w krótkim czasie zmieniają się rośliny Jak będziesz dzielić tego rdesta jest szansa na maleńką sadzonkę dla mnie? Może i u mnie by mu odpowiadało.... śliczny jest i wysoki, u mnie tylko wysokie rośliny mają rację bytu w łące tych niskich nie widać wcale, że są

Ok czyli rdest, kłosowiec, coś jeszcze chcesz? A jeszcze kiedyś chciałaś floksa, ale on kwitnie identycznym kolorem jak ten od ciebie. Może jakiś inny?
Jeszcze mogę się podzielić szałwią muszkatołową i chabrem wielkogłówkowym. Właśnie dziś zapikowałam po 20 siewek przywiezionych od mamy. Jak się udadzą oczywiście.
antracyt napisał(a)
Dla mnie to chyba najładniejszy czas w Twoim ogrodzie.

Zuza też lubię ten czas w ogrodzie. I tak powinno być, w końcu w lipcu i sierpniu spędzam tam najwięcej czasu.

Jestem bardzo ciekawa jak reagujesz na te przyrosty roślin po tygodniu nie obecności.
Ja kładę torbę na schodach i idę na obchod. Chodzę ponad godzinę i oglądam pierwszy jest trawnik i oczko. Potem albo w prawo albo w lewo i tak oglądam każdą roślinę

Gosiu rośnie co tu dużo pisać.

Elu ja też robię obchód, tylko najpierw wypakowujemy zakupy, bo inaczej mąż niekontent. Chodzę i cieszę się każdym kwiatkiem i znalezioną sieweczką.
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:14, 16 sie 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)

To fakt tam gdzie roślin dużo nie ma pielenia najgorzej jest przy obwódkach i gdzie rośliny mają luz. Monia jeszcze przeglądam twój ogród,ale napisz mi co to za trawka na fotce ta jasno zielona.
Chciałabym kupić trawkę jasno zielona niska, ale aby miała nie obwisajace źdźbła.
Na str 569 ogólny widoczek też masz takie kępy traw. Może to sesliery ale jak się nazywają.

Napisz mi jeszcze jak nazywa się twoja gaura.
Może ją jest taka wysoka a chciałabym niższą.

Ogród piękny masz tyle już zagospodarowane a jeszcze są puste miejsca do zagospodarowania ile ty tego masz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies