Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Co się stało kwiatom ... 12:00, 02 kwi 2014

Do góry

Floksy, serduszka
Ogród w cieniu brzozy 10:21, 02 kwi 2014

Do góry
Floksy i piwonie w niektórych miejscach bardzo wyrosły.

W cieniu - zacieniona 20:46, 01 kwi 2014

Do góry
Floksy - mam dwa...
niebieski nn -śliczny kolor

i...różowy Jefs Pink

Małe skarpy 09:59, 31 mar 2014

Do góry
Ja mam też małą skarpę przed domem. A dokładnie przed płotem(możesz sobie obejrzeć na moim wątku)
Najpierw miałam tam po prostu trawnik, ale ze względu na nachylenie terenu kosiło się fatalnie. Zatem powoli zamieniałam ten pochyły niby-trawnik w rabatę bylinowo-krzaczastą.
Na skarpę polecam : lawendę, kosodrzewinę, świerk biały, tulipany, pierwiosnki, trawy, orliki, floksy, wrzosy. Właściwie wszystko co nie rośnie zbyt wysokie. Na skarpie nie da się posypać rabat korą sosnową ( bo deszcz wszystko spłucze ) zatem lepiej wypełnić najniższe piętro roślinami płożącymi , np: tojeść rozesłana, barwinek, runianka, floks szydlasty , dąbrówka, rogownica, etc.

Przy tarasie posadź coś kwitnącego latem, żeby miło było posiedzieć w otoczeniu kwiatów.
Przy wejściu posadź coś zimozielonego + coś kwitnącego , żeby było ładnie cały rok.
Pozdrawiam
Ogród na skraju sadu 22:20, 30 mar 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Aleś mi bobu zadała. Zupełnie nie rozpoznaję co to jest? Czy na wierzchołku pączek kwiatowy jest zawiązany? Jeśli tak, to trzeba poczekać aż zakwitnie. Łatwiej będzie rozpoznać. Na chwast mi to nie wygląda, za ładne ma liście. Trzeba czekać, może sama coś posadziłaś i zapomniałaś? Czasem tak się zdarza

Cieszę się, że 'moje' rośliny dobrze się u Ciebie zadomowiły. Ostatnio wywaliłam kolejne, irysy i floksy na przykład

Ach! To może być miesięcznica dwuletnia! Inaczej srebrnikami Judaszowymi zwana Kwitnie na fioletowo a potem ma takie zielone, a po dojrzeniu pergaminowe krążki Poszukaj w wątku roślin dwuletnich

Roślinka przerosła przez siatkę. Za płotem u sąsiadki zarasta rabatkę. Ja ją tu przesadziłam tydzień temu. Zadomowiła się łatwo. Na wierzchołku jest listek. Zrobię jeszcze kilka zdjęć i wrzucę.
Zapach ziemi 22:08, 30 mar 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Mogą być floksy bo u mnie też jest pełno siewek tylko są większe.

A zatem wyczekam az podrosną trochę i je poprzenoszę do małych doniczek. Jest tego cała masa. Ostrózki też się pięknie wysiały , ale już w mniejszej ilości.
Zapach ziemi 21:57, 30 mar 2014

Do góry
Mogą być floksy bo u mnie też jest pełno siewek tylko są większe.
Zapach ziemi 21:54, 30 mar 2014

Do góry
I jeszcze mam pytanie czy ktoś potrafi rozpoznać czy te malutkie siewki to mogą być floksy? Wokół dorosłych floksów jest dużo własnie takich maluchów , nie wiem czy to chwasty czy małe floksiki.
Jurajski Ogród 20:40, 29 mar 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Alinko, floksy wczesną wiosną brzydkie do czasu fazy pączka i kwiatu, ale jesienią ładnie się przebarwiają, mimo to wolę żagwin...

Vivo, Janinko, Polinko, Mirello - dziękuję za odwiedziny i miłe słowa

Aniu Mi - . Żagwin trochę przycinam. Jak chcę rozmnożyć, to w deszczową pogodę biorę trochę całych gałązek, rozkładam na płasko i przykrywam tę część dolną ziemią, ukorzenia się sam, często sam mi się rozsiewa, szczególnie jak nasionka spadają z murka na dół, gdzie np jest rabatka.

Pięknie Nawet nie wiedziałam, że żagwin tak pięknie wygląda. W ubiegłym roku kupiłam, wysiałam a jesienią sadzonki poszły do gruntu. Pozostało m więc czekać na efekt.
Bajkowy ogród Weroniki 19:33, 29 mar 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

Weroniko piękne zdjęcie moje floksy szydlaste po zimie jakby odparzone od śniegu i przerzedzone czy trzeba je czymś zasilić aby doszły do siebie? no i żeby były takie ładne jak Twoje pozdrówka

Nie zasilam specjalnie, coś tam się dostanie jak podlewam kwiaty pokrzywą czy Florowitem.
Zauważyłam ,że te które wycinałam i przycinałam są ładniejsze, bo te staruszki mają bardzo długie pędy. Tak, że cierpliwości, a po przekwitnięciu zobaczysz, i ewentualnie tnij niech się krzewią.
U moich dzisiaj widzę pączki kwiatów, lada chwila zakwitną, czyli 2, 3 tygodnie wcześniej niż w ub. roku.Pozdrawiam.
Ogród na skraju sadu 00:00, 29 mar 2014

Do góry
Neska napisał(a)
Trochę kiepskie zdjęcie, ale co to jest za roślinka? Przywędrowała do mnie sama

Aleś mi bobu zadała. Zupełnie nie rozpoznaję co to jest? Czy na wierzchołku pączek kwiatowy jest zawiązany? Jeśli tak, to trzeba poczekać aż zakwitnie. Łatwiej będzie rozpoznać. Na chwast mi to nie wygląda, za ładne ma liście. Trzeba czekać, może sama coś posadziłaś i zapomniałaś? Czasem tak się zdarza

Cieszę się, że 'moje' rośliny dobrze się u Ciebie zadomowiły. Ostatnio wywaliłam kolejne, irysy i floksy na przykład

Ach! To może być miesięcznica dwuletnia! Inaczej srebrnikami Judaszowymi zwana Kwitnie na fioletowo a potem ma takie zielone, a po dojrzeniu pergaminowe krążki Poszukaj w wątku roślin dwuletnich
Bajkowy ogród Weroniki 20:56, 28 mar 2014

Do góry
weronika77 napisał(a)

Na wymarzone poduchy trzeba kupować floksy szydlaste.Pozdrawiam.

Weroniko piękne zdjęcie moje floksy szydlaste po zimie jakby odparzone od śniegu i przerzedzone czy trzeba je czymś zasilić aby doszły do siebie? no i żeby były takie ładne jak Twoje pozdrówka
Jurajski Ogród 13:37, 28 mar 2014

Do góry
Alinko, floksy wczesną wiosną brzydkie do czasu fazy pączka i kwiatu, ale jesienią ładnie się przebarwiają, mimo to wolę żagwin...

Vivo, Janinko, Polinko, Mirello - dziękuję za odwiedziny i miłe słowa

Aniu Mi - . Żagwin trochę przycinam. Jak chcę rozmnożyć, to w deszczową pogodę biorę trochę całych gałązek, rozkładam na płasko i przykrywam tę część dolną ziemią, ukorzenia się sam, często sam mi się rozsiewa, szczególnie jak nasionka spadają z murka na dół, gdzie np jest rabatka.
Jurajski Ogród 23:29, 27 mar 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Byście o mnie nie zapomnieli...kawałek wiosny w Jurajskim

cdn

kochana - ja nie dość że nie zapomniałam to jeszcze ciągle wspominam ten piękny ogród i ciebie ....
bardzo chciałbym wrócić w tym roku ...ale już na dłuższą chwilę niż ostatnio ...

żagwin chyba efektowniejszy jak floksy szydlaste ..u mnie jakieś takie wysuszone się zrobiły ..ale to tak zawsze mają
Mazury i mój kawałek ziemi 17:26, 27 mar 2014

Do góry
Renatko "jadoc w lewo "jade w stronę drogi tylko są iglaki inic nie mam a masz pomysla bo mam floksy ,juki 2 wys berberysy ale to chyba nie za bardzo by pasowało widziałam w markiecie pęcherznice mogę kupić kolor liści ciekawie by kontrastował co tak na szybko mi to wpadło do głowy
Mazury i mój kawałek ziemi 07:53, 27 mar 2014

Do góry
Mam w planie na tej stronie bo to długie 85 m. posadzić juki ,hortensje Anabel ,azalie ,floksy wszystko co przeniosę z ronda i rabaty pod ciurkadełko także nie wiem co wyjdzie ale projektowanie co z czym to mi nie wyjdzie poprostu będzie wszystko co mi się podoba bo gdzieś muszę te roślinki umieścić a projektować nie umiem i za długa rabata żeby to zgrać wszystko przed bukszpanami są 3 sosenki na pniu które jesienią przebarwiają się na żółto trawa zebrinus pomiędzy nimi a przed żórawki i bukszpan taki zielono-biały
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:19, 26 mar 2014

Do góry
Ruszył winogron,

szafirki w różnych miejscach różnie kwitną, za to orliki i floksy idą na całego i już jeżówki

trzmieliny na pniu ruszyły

bukszpany też

a na tajemniczej wysp[ie nadal nie dokończone wycinanie, nie mogę piły odnaleźć..?
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:09, 25 mar 2014

Do góry
Monic napisał(a)
Floksy wiechowate będą ładne, przetaczniki z wyższych odmian, jeżówki - to byliny kwitnące w zasadzie cały sezon do jesieni.

Też myślałam o floksach bo w zasadzie cały czas wyglądają ładnie - dal nich trochę tu jednak za ciepło, a przetaczniki dobre by były bo im tu ciepło by pasowało - dumam dalej

dzięki
Ogrodowy spektakl trwa ... 11:39, 25 mar 2014

Do góry
Floksy wiechowate będą ładne, przetaczniki z wyższych odmian, jeżówki - to byliny kwitnące w zasadzie cały sezon do jesieni.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:26, 24 mar 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Rośnie w kwaśnym, jak trzeba Już se zamówiłam, papu już podobno spakowane, może nawet już jedzie. Na sobotę dokarmianie mam w planie

Mam New Dawn młodziutkie, od zeszłego roku, polecane przez naszą Anię różaną. Dwie poważne powodzie przeżyły, nóżki im długo w wodzie stały, wygwizdów mają na stałe...i nic im nie straszne!!! Na trudne warunki róża nieoceniona. Kwitły do zimy. Obok floksy zdechły w te powodzie, róże jak gdyby nigdy nic...
Róże śmiecą w większości, ja zawsze z godzinę same płatki sprzątam i wycinam przekwitnięte, jak po 5 dniach przyjeżdżamy Nie tylko New Dawn śmiecą...
To tak na ich obronę

Czyli dysk twardy znaczy mózg zapisuje, jesli chcę pnącą róźę na moje warunki idealna new dawn!! Dzieki Kasiu i mam nadzieję, że magnolia dzieki nawozowi za rok Ci się odwdzieczy cudownym kwitnieniem. Teraz nawóz, potem w maju i na koniec w lipcu. Za rok wystarczy dwa razy, wczesnie w marcu i po kwitnięciu lub w lipcu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies