Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Droga do spełnienia 08:20, 21 wrz 2016

Do góry
dzisiaj rano pierwszy raz od piątku przeszłam po rabatkach
boszzzz ile chwastów
ale kwiaty też są
werbena jeszcze szaleje mimo że potfór to lubię ją
trzcinniki, niekwitnąca moudry, hameln, pysznogłówka z mączniakiem, szałwia - kwitnie ale już nei taka ladna, jeżówki, no i hortensje

i tu mnie zastanawia taka jedna
ma karteczkę że vanilka ale... wygląda zdecydowanie inaczej niż 4 pozostałe
hmmm
płatki ma duże i tak ażurowo ię rozwijają i inaczej się przebarwia
a że laik ze mnie totalny to o jakies podpowiedzi proszę
tak wygląda i sie przebarwia

a tak wyglądają pozostałe

na drugiej rabatce rozkwitł malutki rozchodnik - malutki bo drastycznie podzielony i jeszcze rzez psa stratowany ale śliczny jest mam nadzieję że w przyszłym roku się ladnie rozrośnie - to rozchodnik Birthday party

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 17:11, 20 wrz 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Juźka naprawdę tak myślisz, że sensownie?

Nooo!
Szałwia kwitnie dosyć wcześnie, długo i powtarza....a rozchodnik dopiero późnym latem. To się będą uzupełniać.
Tak samo The Fairy i lawenda.

Szałwia, lawenda i rozchodnik lubią sucho....a The Fairy dadzą sobie radę

Żurawki, turzyce i bukszpany lubią więcej wody i one razem też będą dobrze rosły.

Stipę jeszcze powtykać wszędzie żeby zespolić całość

Elinkowy ogród 13:24, 20 wrz 2016

Do góry
Kora ma się mieszać z ziemią, bo próchnieje i zamienia się w próchnicę. Tak ma być i o to chodzi
Jest wiele roślin których nie powinno ściółkować się korą, a właśnie kompostem, np. lawenda, szałwia czy rododendrony.
Odnośnie kory dodam tylko, ze na wiosnę specjalnie przegrabiam lub haczykuję ją z ziemią, po to by wzruszyć ziemię i wprowadzić w nią korę z kompostem.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:17, 19 wrz 2016

Do góry
Weź przestań, nic nie straszy.
Moim zdaniem wszystkie tuje i bukszpany zostawić w miejscach, które są.
I muszę powiedzieć że masz mega bukszpana dużeg, no chyba że się mylę i coś innego tam rośnie.
Przy furtce proponuję zrobić coś w stylu różanki, dalej(na środku) po lekkim łuku lawende posadzić pasami ( taka Prowansja), co poszerzy wizualnie teren.
Do tego jakieś trawy i szałwia
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:20, 19 wrz 2016

Do góry
Miałam w planie wzbić się na wyżyny ale niestety brakło cierpliwości i umiejętności Wybaczcie Można sie śmiać

ekhm ekhm... legenda

Po prawej od wejścia zostałby jeden szmaragd (małż już się godzi na wszystko byleby było sensownie i ładnie )

Jasnoniebieskie plamki - szałwia
Różowe - The Fairy
Czerwone - żurawki (wokół bukszpanów )
Żółte - Ever Gold (-------I I------- )
W opasce wysypanej kamykami - lawenda
Różowa plama - magnolia
Różowe drobne plamki - rozchodniki wokół wielkiego szmaragda i bliżej płotu

Tego szmaragda mam w planie przyciąć na wysokości i zrobić z niego walec lub obelisk

??????????????????????????????????????????????????????
Ogród z rzeźbą 19:42, 19 wrz 2016

Do góry
No dobra, to teraz coś milszego, troszkę innych fotek.

Czarne koty wypuszcza jedyna ocalała rozplenica:

Zakwitła jeszcze nieśmiało szałwia:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:50, 19 wrz 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Moje rabaty po lipcu w przerwach podczas kwitnienia róż, robią się po prostu nudne

Domyślam się, co masz na myśli. Czasem dochodzi jeszcze problem wypuszczania przez róże sporych batów podczas drugiego kwitnienia, dół krzaczków łysieje. To, czym zwykle podsadza się róże już nie wygląda tak okazale jak w czerwcu i lipcu (lawenda, szałwia, przywrotnik).

U mnie trochę ekscentrycznie jest. W porównaniu z innymi ogrodami statystycznie więcej u mnie krzewów między bylinami. Krzewy kwitną wiosną, kiedy nie ma bylin, potem mam byliny wśród krzewów (tło), a potem krzewy się przebarwiają i odwracają uwagę od słabnących bylin. No i trawy. Świetnie zapełniają pustkę.

Teoretycznie powinnam wywalić astry jesienne z ogrodu (łysieją im zawsze nogi), ale nic nie zastąpi ich w ogrodzie jesienią. Wystarczy je podsadzić między (za) miskantami lub dać im w nogi rozplenice i jest kilkutygodniowy samograj. Gdyby z tych zdjęć wymazać plamy rozchodników i astrów i wysadzić trawy, nie byłoby na czym oka zawiesić. Dlatego astry zostają. Rozchodniki i miskanty nie mają minusów.

Ogród z pergolą 10:41, 19 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

mi by chyba pasowala taka wysoka bo ewentualnie werbena ale mam ją już w innym miejscu.
a z czym u Ciebie rośnie ta perowskia?

Zasadniczo - jak u Butterfly:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859059313/

czyli z przegorzanem i czosnkami główkowatymi. Do tego, jako niskie piętro, szałwia.
Z tym, że tak naprawdę dopiero przyszły rok pokaże, czy to wyjdzie równie ładnie jak u Motylka. W tym roku jeszcze tam rośnie yukka, którą wedle wszelkiego prawdopodobieństwa wywalę, jak mi te wyżej wymienione podrosną i się rozkrzewią.
Ogród Marty 07:29, 19 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

No dobrze to jak brunnera wyleci to dałabym tam między szałwie i buksy kilka brązowych trawek ... bo zanim ruszy szałwia to będzie pusto ... kurcze tylko Twoja szalwia jest niebieska ... hmmm do rożowej lepiej brąz mi się widzi ale tak czy siak przydałoby się tam jakąś niższą trawę dorzucić

Dzięki za rady
Ogród Marty 22:10, 18 wrz 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Coś mi nie pasuje w tym łuku, tam właśnie był prędzej koniec rabaty. Do wiosny dużo może się zmienić, zobaczę jak będzie to wyglądało z szałwią.

No dobrze to jak brunnera wyleci to dałabym tam między szałwie i buksy kilka brązowych trawek ... bo zanim ruszy szałwia to będzie pusto ... kurcze tylko Twoja szalwia jest niebieska ... hmmm do rożowej lepiej brąz mi się widzi ale tak czy siak przydałoby się tam jakąś niższą trawę dorzucić
Przypadkowy ogród 18:23, 18 wrz 2016

Do góry
Zaplanowałam tak

usunięcie pęcherznic - zrobione (dawno się tak nie umordowałam),
poszerzenie rabaty do ok 3,5m - zrobione, chodziło o to aby wciągnąć w rabatę dreny od oczyszczalni które przecinają ją wzdłuż

Z uwagi na bliskość oczyszczalni nie planuje tam żadnych większych drzew. Myślałam o takich nasadzeniach: szmaragdy już są, przed nimi perukowce, między nimi miskant ML a przed nim hortensje, a przed nimi brązowe turzyce, szałwia.
Oczywiści teraz wydaje mi się, że to bardzo dobry pomysł, jednak boję się że po wykonaniu całej tej pracy efekt będzie słaby.
Może ktoś z was ma lepszy pomysł albo zaproponuje jakieś zmiany do mojego pomysłu.
Ogród Marty 15:42, 18 wrz 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Kulki są w jednej linii, tylko druga od lewej jest wysunięta do tyłu. Po prawej musi być przejście, chyba będą płyty kwadratowe, chyba, że znajdę prostokątne.

Pomarańczowa linia- linia rabaty
Biała- płyty
Fiolet- szałwia

Prawa strona rabaty

Ale się zakulkowałaś Bardzo fajnie to wygląda. Jeszcze jak się hakone rozrośnie będzie ekstra.
W dobrym kierunki idziesz ze zmianami
Ogród Marty 13:47, 18 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
fajnie wyszło z tymi buksami, jest spójnie z obu stron.

A propos szałwii, ja stwierdzam, że wszystkie te co mam z siewek to się rozłażą, tylko te sadzonki, które kupiłam, bądź uzyskałam przez podział są ładne i zwarte.

P.s. też niedawno zrobiliśmy taki chodnik z krawężników, już trawka nawet pomiędzy nimi urosła.

Dzięki, fajnie, że się podoba.

Ja mam szałwię z własnych sadzonek wszędzie ( no kiedyś jedną kupiłam, to szałwia matka ) i stwierdzam, że ona zwarta tylko w pierwszym roku po podziale, w następnych latach już się rozłazi. Zobaczymy co będzie z Twoimi.

Robiłaś z krawężników? Coś przeoczyłam, czy nie pokazywałaś jeszcze?
Ogród Marty 22:30, 17 wrz 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Tam cały dzień słońce, szałwia to Deep Blue. Te funkie(podobne do Patriot, ale to chyba inna odmiana) i brunnera świetnie sobie radzą w słońcu. Wiem, że nasadzenia mogą trochę zmylić, bo one polecane przecież do miejsc zacienionych.

Muszę zajechać gdzieś i pomierzyć te krawężniki. Dzięki

Brunnera z tamtąd na bank wylatuje.

Czyli wszystko już jasne A czemu brunnera wylatuje? Ona jest piekna
Nasiona 21:21, 17 wrz 2016

Do góry
Kamila podaj mi swój adres na pw, pozbieram co będzie, na pewno mam mnóstwo nasion kosmosów diabolo na ten moment i kolorowych- tj różowych i białych, będą też nasiona jeżówek różowych i liatry kłosowej różowej, szałwia omszona fioletowa, ewentualnie stipa jeśli coś się uda jeszcze zebrać.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:18, 17 wrz 2016

Do góry
marzena napisał(a)
ale ładne ujęcia i piękne rośliny, ja czekam na moją barbulę aby mocniej zakwitła
Marzenko barbula co rok mnie zachwyca, zwłaszcza, ze kwitnie wtedy, gdy większość kwiatków kończy swoje kwitnienie, warto ją mieć w swoim ogrodzie

szałwia omączona widziana przez okno
Ogród Marty 11:23, 17 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Takie ścieżki dziewczyny robią z krawężników betonowych połozonych na płask. No to jak większośc kulek jest w linii to poprawiłabym tą jedną i wyrównala z resztą ale to ja. No i tak patrzę na tą rabatę i widze tam funkie ... tam masz cień? Bo nie wiem jak szalwia da sobie radę? I jaka masz odmianę szałwii?

Tam cały dzień słońce, szałwia to Deep Blue. Te funkie(podobne do Patriot, ale to chyba inna odmiana) i brunnera świetnie sobie radzą w słońcu. Wiem, że nasadzenia mogą trochę zmylić, bo one polecane przecież do miejsc zacienionych.

Muszę zajechać gdzieś i pomierzyć te krawężniki. Dzięki

Brunnera z tamtąd na bank wylatuje.
Ogród Marty 08:39, 17 wrz 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Kulki są w jednej linii, tylko druga od lewej jest wysunięta do tyłu. Po prawej musi być przejście, chyba będą płyty kwadratowe, chyba, że znajdę prostokątne.

Biała- płyty
Fiolet- szałwia

Prawa strona rabaty

Takie ścieżki dziewczyny robią z krawężników betonowych połozonych na płask. No to jak większośc kulek jest w linii to poprawiłabym tą jedną i wyrównala z resztą ale to ja. No i tak patrzę na tą rabatę i widze tam funkie ... tam masz cień? Bo nie wiem jak szalwia da sobie radę? I jaka masz odmianę szałwii?
Ogród Marty 08:08, 17 wrz 2016

Do góry
Marta
A te kulki z przodu są w jednej linii? I tą pierwszą z prawej bym glębiej trochę wsadziła I wiesz co cały czas nie wiem jaki jest kształt tej rabaty? Bo ta z hakona jest suuuuper wyraźnie kostką ksztalt okreslony ... wszystko tam jest ok ... tylko czekac aż hakone urośnie (trzeba dużo podlewać) a ta druga no tak nie wiem co jest na jej brzegach?

Biała- płyty
Fiolet- szałwia

Prawa strona rabaty
Ogród Marty 22:36, 16 wrz 2016

Do góry
Marta napisał(a)
Zdjęcie rabaty. Posadzone kulki i niewidoczna na zdjęciu szałwia.
Brunnera będzie przesadzona, ale dopiero na wiosnę, kanna samosiejka idzie w dobre ręce.

Marta
A te kulki z przodu są w jednej linii? I tą pierwszą z prawej bym glębiej trochę wsadziła I wiesz co cały czas nie wiem jaki jest kształt tej rabaty? Bo ta z hakona jest suuuuper wyraźnie kostką ksztalt okreslony ... wszystko tam jest ok ... tylko czekac aż hakone urośnie (trzeba dużo podlewać) a ta druga no tak nie wiem co jest na jej brzegach?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies