Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Jurajski Ogród 20:02, 25 maj 2020

Do góry
Agnieszko, tulipany moje w tym roku zawiodły, za sucho miały niemniej jednak zapraszam. Wynalazłam fotki .. Masz najpiękniej tulipanowo w tym roku. Chylę czoła.
Nasz przydomowy ogródek 19:59, 25 maj 2020

Do góry
Ładnie odżyły żurawki, u nas też popadało i wszystko inaczej zupełnie ruszyło. Bujniej.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:58, 25 maj 2020

Do góry
Duża ilość placków wynika najpewniej z nieumiejętnego czyli nierównomiernego nawożenia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:55, 25 maj 2020

Do góry
Tutaj konwalnik dokoła.

A pod ambrowcami żywopłociki cisowe.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:54, 25 maj 2020

Do góry
Ten górą, ten dołem, potem na odwrót. I jeszcze cięcie... jak to będzie?

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:53, 25 maj 2020

Do góry
Początki żywopłotu węzłowego, już jest przycięty odpowiednio, ale nie zrobiłam jeszcze zdjęć. Mam jedynie robocze w trakcie wykonywania. Chłopakom trudno było się połapać.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:51, 25 maj 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:50, 25 maj 2020

Do góry
Czarne grzybienie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:50, 25 maj 2020

Do góry
Przed wywiezieniem tulipanów. Druga fotka - sadzenie nad jeziorkiem.

Kielichowiec

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:43, 25 maj 2020

Do góry
Moje ulubione zdjęcie tulipanowe tej wiosny

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:41, 25 maj 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:41, 25 maj 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:37, 25 maj 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:37, 25 maj 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:36, 25 maj 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:34, 25 maj 2020

Do góry
Fotek mało, bo nie mam czasu robić, latam jak głupia, albo sama, albo za chłopakami, co mi sadzą duże topiary.

Wczoraj ulewa zalała mi aparat, zostawiłam otwartą torbę Suszyłam całą noc i pokazywało, że nic z tego. Ale jakoś doszłam co zrobić, żeby działał ..

No i rano ustawienia daty trzeba było zrobić... Działa na szczęście.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:28, 25 maj 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Liczyłam choć na zajawkę tulipanową u Ciebie.

Przecież były zdjęcia z tulipanami Innych, lepszych nie mam. Tulipany w doniczkach w tym roku porażka, cała ulica była ustawiona donicami, multum, ale jedynie połowa wyszła, reszta przyschła, nie zakwitła, sucha zima była.
W gruncie ok. Nie miałam się czym chwalić niestety. Pokazałam co mogłam pokazać.

Moje 10 tys. tulipanów niestety...już wywiezione na pole. Będzie mieszanka łąkowa. Wszystkie donice usunęłam, teraz robię
kompozycje letnie. Wszystko wywożę, co brzydkie, a ustawiam, co ładne.

Tak było.

Kosiarka automatyczna /robot koszący 19:23, 25 maj 2020

Do góry
Przenoszę posty do jednego wątku.

bgdm napisał(a)
Od dłuższego czasu biłem się z myślami na temat kupna robota koszącego. W necie ciężko znaleźć jest opinie użytkowników. Często użytkowników udają przedstawiciele handlowe i chwalą swoje kosiarki, łatwo też znaleźć recenzję sponsorowane. Na szczęści więcej materiałów można znaleźć na stronach anglojęzycznych. W czasie kwarantanny, trochę z nudów zacząłem czytać materiały i pod wpływem impulsu zdecydowałem się kupić robota koszącego. Mam go od kilku dni, postaram się pisać co kilka tygodni jak wygląda jej użytkowanie. Jeszcze raz podkreślę nie jestem przedstawicielem, nie czerpię jakichkolwiek korzyści z tego postu. Piszę to aby inni zastanawiający się mogli zapoznać się z moją opinią. Nie jestem w stanie też porównywać mojego robota do innych ponieważ moje doświadczenia ograniczają się tylko do tego który mam.

A po co Ci robot koszący? Koszenie jest super! jak nie lubisz kosić to zamiast trawnika trzeba było beton lać!
Ok, kto co lubi, koszenie fajne było kilka pierwszych razy, potem stało się obowiązkiem z każdym rokiem coraz bardziej przykrym obowiązkiem. Dodatkowo na trawniku wysiał się perz (dużo perzu) i koszenie dawało więcej nerwów niż satysfakcji.

Jaki robot wybrałem i dlaczego?
Zdecydowałem się na zakup robota, który w Polsce nie jest zbyt popularny ale w zagranicznej prasie i opiniach na forum jest oceniany pozytywnie a mianowicie jest to robot Landroid M700 model rocznikowy 2020. W polskim internecie można znaleźć opinie, ze to chińczyk ale za granicą stawiają go na równi z bardziej markowymi sprzętami. Niestety u nas cenowo nie odbiega od firm o większym prestiżu i kosztuje ok 4000 zł. Natomiast ja kupiłem go w sklepie internetowym z Austrii za 669 euro + 10 euro za przesyłkę także wyszło ok 1000zł taniej niż w polskich sklepach. Zanim dokonałem zakupu upewniłem się u producenta że gwarancja obowiązuję w całej UE (mają współpracujące serwisy w Polsce) a po rejestracji sprzętu wydłużą ją do 3 lat. Oprócz gwarancji producenta od sklepu dostałem 5 lat gwarancji ale na tą nie liczę bo pewnie trzeba by odesłać sprzęt do Austrii.

Dlaczego Landroid ?

Między trawnikiem a rabatami nie mam szerokiego obrzeża i bałem się, że pozostaną szerokie niedokoszone pasy przy rabatach. Element koszący w Landroidzie jest przesunięty bliżej krawędzi zewnętrznej a firma zapewnia, że dzięki temu docina on bardzo blisko krawędzi. Ten fakt + atrakcyjna cena w Austrii sprawiła że od 3 dni moim trawnikiem zajmuje się robot koszący. Bardzo cenie sobie również bardzo dobre podejście firmy do klienta, na odpowiedzi na messangerze czeka się bardzo krótko i są one bardzo konkretne. Na ich fanpageu opisana jest też historia jednego z użytkowników, który wykombinował fajny sposób na dokaszanie rogów, jego pomysł trafił do instrukcji, taki trójkącik wspomagający układanie kabla wg jego pomysłu został dołączony do pudełka a on sam został pracownikiem firmy.
Instalacja

Nie będę opisywał krok po kroku procesu instalacji, jest dużo filmików na YouTube, nawet Landroid ma swoją serię o montowaniu. Pierwszy raz zamontowałem kabel zgodnie z instrukcją, tj na łączeniu kostki z trawnikiem (na tym samym poziomie) 10 cm i to sprawdza się super, zajeżdża jednym kołem kilka cm na kostkę i idealnie kosi krawędzie. Jeżeli chodzi o rabatę to musiałem metodą prób i blędów ustalić ile minimalnie musi wjeżdżać kołem na rabatę aby skosić krawędź. Ułożenie linii 15cm od krawędzi rabaty (mniej więcej ten sam poziom co trawnik) powoduje, że idealnie docina krawędzie ale wjeżdża w głąb rabaty na 3-4 cm. Na całym trawniku jest dosłownie kilka miejsc w których będę musiał dokosić ręcznie. Instalacja zajęła mi około 6 godzin na trawniku wielkości 480m2 (czas wraz z poprawkami).
Użytkowanie przez kilka pierwszych dni

Zgodnie z ogólnymi zaleceniami kosiarkę wybrałem nieco przewymiarowaną, na trawnik ok 480m2 wybrałem kosiarkę dedykowaną do 700m2. Przedstawiciele innych firm również mówią, że to jest dobry pomysł aby wziąć nieco większą.
Robot ma możliwość ustawienia wysokości koszenia od 20 do 60 mm ale pod robotem jest bardzo niski prześwit i potrafił odbić się lub zablokować na dużej kępie perzu, w kilku miejscach musiałem go ręcznie usunąć i teraz jest ok.
Kosiarka jest głupia, to jedzie ,aż napotka przeszkodę lub linię ograniczającą odbija się pod kątem ok 90 stopni (tak to wygląda) i jedzie dalej. Jeździ bez żadnego planu, roboty sprzątające potrafią bardzo dobrze planować swoją trasę, tutaj tego nie ma.

Kosiarka jeździ dopiero 3 dzień ale za to po ok 5 godzin dziennie i na trawniku wciąż są miejsca w których jeszcze nie była i trawa jest tam wysoka. W necie piszą aby dać robotom około tygodnia a potem już nie będzie widać gdzie była. Kosiarka zostawia również chaotyczne ślady na trawie (bo jeździ chaotycznie) po kołach.
Jeżeli chodzi o ustawienia czasów koszenia to w aplikacji możemy wybrać ręcznie kiedy ma zaczynać a kiedy kończyć, pamiętać trzeba że baterii starcza na około 2-2,5 godzin i jak ustawi się np. 7 godzin to przez pierwsze 2-2,5 kosi, potem jedzie do ładowarki, ładuje się ok 3 godzin i znów wyjeżdża ze stacji i jeździ do ustawionych 7 godzin. W niedługim czasie ma wyjść aktualizacja aplikacji i będzie można ustawić dwie pory koszenia każdego dnia, obecnie jest tylko jedna.

Kosiarka jest bardzo cicha, cichsza niż zdalnie sterowany samochodzik-zabawka mojego syna. Spokojnie może pracować w nocy i nie będzie nikomu przeszkadzała.

Za tydzień dwa wrzucę kolejny post w którym opiszę jak wygląda trawnik, czy jest równo skoszony czy były jakieś inne problemy itp.
Kosiarka automatyczna /robot koszący 19:21, 25 maj 2020

Do góry
Piotrek_H napisał(a)
Witam,

proponuję odnowić ten wątek i jeszcze raz podejść do tematu.

Roboty stają się coraz bardziej popularne i dostępne. Sam zakupiłem w zeszłym sezonie lecz niestety przed zakupem nie można było przeczytać rzetelnej oceny użytkowników.
Wymiana doświadczeń i opinii szczególnie w tym temacie wydaje się być bardzo przydatna.

Piotr

Może tym razem odezwie się jakiś prawdziwy użytkownik?
Sosny nie kwitną zamkn. 19:12, 25 maj 2020

Do góry
odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/2084-sosna-pinus?page=20#post_4
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies