Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Ani_K 12:10, 16 cze 2015

Do góry
taki kochani to mój ogródeczek
Kiedyś będzie tu ogród 12:07, 16 cze 2015

Do góry
W sobotę była w pobliskim ODRze impreza, na której w rączki wpadła mi parę roślinek- głownie wodnych.

Rozpław, choć chyba lancetowaty a nie sercowaty.

Strzałka wodna

Tatarak Variegata

Tatarak Ogon

Carex elata 'Aurea' ( Bowles' Golden Sedge')

Hakonechloa macra- Aureola nie chciała u mnie rosnąć, więc spróbuję z zieloną.

Ogród w cieniu brzozy 12:05, 16 cze 2015

Do góry
Renarda

Nowości - nodosum Silverwood, bardzo ładne listki.

Mrs Kendall Clark

Johnson's blue
Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 12:01, 16 cze 2015

Do góry
Lamaze napisał(a)
Wróblowice, za Leśnicą jadąc na Środę Śląską. Korki tam były taaakie masakryczne, że straciłam na tą wycieczkę ze 3 godziny No, ale odbiłam sobie zakupami, także nie żałuję.
Mają duży wybór różnych bylin, ziół i innych fiafiuszków No i ceny bardzo przystępne.

Aaa no i nie pochwaliłam się - przywieźliśmy z ulubionej szkółki - 200km
takie oto cudo na front, przed furtkę:

Superaśne!
Szkoda że na wycieczki nie mam teraz czasu
Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 12:00, 16 cze 2015

Do góry
Wróblowice, za Leśnicą jadąc na Środę Śląską. Korki tam były taaakie masakryczne, że straciłam na tą wycieczkę ze 3 godziny No, ale odbiłam sobie zakupami, także nie żałuję.
Mają duży wybór różnych bylin, ziół i innych fiafiuszków No i ceny bardzo przystępne.

Aaa no i nie pochwaliłam się - przywieźliśmy z ulubionej szkółki - 200km
takie oto cudo na front, przed furtkę:
W ogrodzie Lorki za zakrętem 11:56, 16 cze 2015

Do góry
To ,żeby smutno nie było, moja pseudo rabata z tamtego roku ( teraz tu są cisy równiutko, carexy oszimskie tymczasowo do rozrostu i 3 graby)

Ogród Ani_K 11:55, 16 cze 2015

Do góry
Spotkanie w ogrodach Kapias 14.06.2015 11:49, 16 cze 2015

Do góry
Luki napisał(a)

Proszę o potwierdzenie Beatki czy to drakiew bo nie jestem pewien czy dobrze zapamiętałem, ale były nad nią debaty kolor ma bardzo ładny.

Może to knautia - świerzbnica?. Ja mam odmianę 'Melton Pastels', ta na zdjęciu jest ciemniejsza. Rośnie wysoko i się tak wygina. U mnie ma ok. 1,3m. Po liściach bym lepiej rozpoznała bo kwiaty mają niemalże identyczne.. Jeśli niższa to może to jakaś odmiana driakwi..

Ps. się wtrąciłam

Ogródek Iwony 11:45, 16 cze 2015

Do góry
Iwonko werbena z nasionek od ciebie ma już pierwsze pąki.
Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 11:45, 16 cze 2015

Do góry
i jeszcze trochę aktualnych widoczków na różne ogrodowe smaczki

i przedpłocie:
Ogród Grodzi 11:41, 16 cze 2015

Do góry

Widoki obłędne. W takim plenerze kubek porannej kawy o wschodzie słońca, ach.....

malkul napisał(a)
e tam po ci ogród jak masz takei cudne widoczki

Coś jest w tym co Gosia napisała. Taka panorama to wisienka na torcie, ale tym bardziej trzeba się postarać, żeby nie zepsuć tortu (czyt. ogrodu). Potrzeba wiedzy, wytrwałości i wyobraźni, żeby stworzyć ogród, który wpisze się w te wspaniałe ramy, który nie będzie wyglądał jak sztuczny twór. Skarpa jest wyzwaniem, ale i daje ogromne możliwości.

Z ciekawością będę podziwiać kolejne etapy prac i efekty.
Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 11:37, 16 cze 2015

Do góry
Świeżutka nowiutka zakończona wczoraj rabata w narożniku działki - w tle pęcherznica diabolo, obok i przed nią hortensje vanilla fraise oraz wim's red, góruje bardzo jeszcze licha wierzba hakuro nishiki, po dnią rozchodniki, krwawniki paprica, turzyce, miskant africa, 2 bukszpanowe kule, czerwone berberysy i kilka żurawek electric lime - przeniesionych z innego miejsca, gdzie je słonko przypalało, może tu im będzie lepiej.
Czekam, aż to wszystko się rozrośnie i zakwitnie i będzie busz

Z miłości do bukszpanów... 11:28, 16 cze 2015

Do góry
kamasja napisał(a)

Tu ewidentnie brakuje koloru. Ta trzmielina z przodu marnie rozjaśnia. Może coś innego na front? Carex jakiś jasny srebrny) albo brunerę?
Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 11:28, 16 cze 2015

Do góry
RABATA PRZY MURZE:

2 lata temu:

rok temu:

obecnie:

Droga do spełnienia 11:26, 16 cze 2015

Do góry
dzień doberek
Marzenko witaj

Druga z róż zaczeła swoje kwitnienie
piękne duże kwiaty rozwijają się jeden po drugim a ostróżka mnie zaskoczyła dwukolorowymi kwiatami ??? w zeszłym roku na pewno były jasnoniebieskie tak jak na tej drugiej
Burza przeszła przygięła piwonię do ziemi, obczepała trochę pudrową różyczkę ale ogólnie to jakoś nawet bez strat
miłego dnia

Ogród w cieniu brzozy 11:24, 16 cze 2015

Do góry
Mirko, mam od wiosny więc nic więcej niż to, że zdobyła moje serce choć kwiaty nietrwałe i szybko się sypiące. Przy Pastelli miałam i mam jeszcze różowe kwiaty z drugiej strony ale bardziej mi przy niej pasują kremy, granaty i niebieskości, mam ją od tamtego roku.
Red Leonardo z przywrotnikiem mi się podoba ale na niego trzeba mieć miejsce, żółty zwłaszcza taki cytrynowy szukałam dla niego ale trudno znaleźć takie kwiaty, w tamtym roku zakupiłam krwawnik credo, bardzo mi się podobało ale nie wyszedł po zimie, ślimaki go zjadły całkowicie.
Fusy bardzo pomagają ale trzeba sukcesywnie cały sezon im dostarczać, liście mojej róży stały się bardzo zielone i duże i kwitła lepiej do końca sezonu.

Renato, bardzo lubię dodatki w różach aczkolwiek rabaty z samymi różami zwłaszcza jak są w wielkiej masie także robią wrażenie, mnie jednak zawsze skusi by coś dodać.

Dziś będą bodziszki.

Sanguineum

Patricia

Endressa, bardzo się rozsiewa.

Plenum
Ogród z łezką II 11:22, 16 cze 2015

Do góry
Znalazłam jeszcze moje róże na służbowym komputerze w 2012 roku...potem wkleję zdjęcie obecne, ale to mam na domowym kompie...aż się uśmiechnęłam...

Edit. I aktualne zdjęcie

Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 11:20, 16 cze 2015

Do góry
RABATA Z BRUKOWANYM KOŁEM:

2 lata temu:

W zeszłym roku:

wiosną br.:

2 tygodnie temu:

i obecnie - z nową królową

Ogród z łezką II 11:20, 16 cze 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Kasieńko w Pszczynie to chyba dobry mikroklimat jest. Wszystkie roślinki pieknie Ci rosną. Masz ciekawe odmiany ostróżek. Ja mam tylko takie podstawowe pojedyńcze, a w Bylinowym Raju kupiłam w tym roku dwie pełne. Liczę, że zakwitną w tym roku. Kasiu, jaka to odmiana ten biały, pełen powojnik ?

Na pewno dobry dla rodków, rośnie ich w okolicy dużo (w Parku Zamkowym bardzo dużo!), róże lubią moją ziemię ( i nornice moje róże bardzo lubią), nie najgorzej jest

Dla Ciebie moje powojniki (mam jeszcze przy białych różach Ilse Krohn Superior inne, ale nie kwitną jeszcze, to nie zawracam nimi sobie głowy). Wszystkie są u mnie trzeci rok i dopiero teraz jako tako się zbierają.

Zmienić pobojowisko w ogród... 11:16, 16 cze 2015

Do góry
Patrzę na tą moją skarpę wokół tarasu i... nie podoba mi się. Niby rośliny są po kilka z jednego gatunku, kolorystycznie jakiś tam reżim jest, a jednak mam nieodparte wrażenie panującego chaosu i przypadkowości.

Jest tak:

Gatunki:
- lawenda

- 3 szt niskiej azalii 'orange geisha', kwitnie w maju na pomarańczowo-pomidorowy kolor (tu mam stare zdjęcie):

- 3 szt żółtego pięciornika

- 3 szt niskiej kosodrzewiny pumilio, ma dorosnąć do ok 80cm wys w dalekiej przyszłości

- 3 szt żółtego jałowca

- trochę rozchodnika, bardzo szybko się rozrasta

- goździki skalniakowe, te dla odmiany wolno mi rosną

- fioletowe irysy cebulkowe - do przesadzenia
- 3 szt tawuły goldflame - chyba też do przesadzenia, nie podoba mi się tutaj
- jednoroczny uczep złoty

Chciałabym, żeby na tej skarpie rosło też coś wyższego, ale nie byliny. Tak, żeby otoczyć róg tarasu "płotem" z roślin. Myślę, że wysokość 80-100cm takich roślin byłaby ok (nie wyszystkich, tylko tych najbliżej kostki, a w dole niższe.
I chyba czegoś o czerwonych liściach mi brakuje. Może berberys kolumnowy?

Potrzebuję pomocy. Azalie, kosodrzewiny i jałowce chcę zostawić, reszta może być do przesadzenia gdzie indziej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies