Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

07_Rene 22:14, 29 cze 2015

A tuż obok...

07_Rene 22:23, 29 cze 2015

Wiele roślin jest tam tymczasowo, jak miskant olbrzymi. Gryzę się strasznie, jak to zrobić, żeby było ładnie, a nie od linijki...

Środkowy fragment obsadziłam trawami, werbeną, jeżówkami.

Babko, pisałam kiedyś o różnicy we wzroście miskantów ml. Po lewej jest mały, przesadzany wiosną, po prawej jest ten który rośnie w tym miejscu drugi rok. Oba nabyłam w tym samym czasie...

to samo miejsce od tyłu
07_Rene 22:34, 29 cze 2015

Koniec tej rabaty nawet w tym sezonie mi się ciut podoba

Sosna himalajska, mocno poobgryzana zimą przez sarny nawet się opamiętała.

Między sosną i perukowcem są trawy, rozplenice i molinia (myślę, gdzie ją dać, by ją wyeksponować)

Obok hortensja nn, może pinky white, będe sie pytać jak zakwitnie.

07_Rene 22:38, 29 cze 2015

Widok od połowy w dół i gożdzik pierzasty - dogorywa, bo u mnie raczej cięzka, wiglotna gleba.

Do grutownego ogarnięcia jest początek rrabaty, bo rosną tam upchane wszystkie rośliny, które nie znalazły swojego miejsca.
babka 22:42, 29 cze 2015

Poprzednie zdjęcia z polami w zderzeniu z tymi zagospodarowanymi przez Ciebie to dwa różne światy Napewno ciężko tak wcinać się z kwiatkami między pola uprawne ale radzisz sobie z tym świetnie.
Ostatnio czytałam u Peppermint (Ogród pod czarnymi orzechami) że mają podobny problem i wspominała coś o wodnym sprayu reagującym na ruch. Można by się temu rozwiązaniu przyjrzeć, nie mam pojęcia jaki to koszt i rezultat ale ...
babka 22:48, 29 cze 2015

Masz sporo roślin do zaadoptowania, pewnie trochę znów metodą prób i błędów będziesz ustalać nasadzenia
Może wyrysowanie rabaty i zaznaczenie pewników ułatwi je zaplanowanie ?

Liatry widzę, że masz już wielkie, moim coś zaszkodziło, jakoś dziwnie wyglądają i nie jestem pewna czy będą kwitły.

Za zdjęcie porównawcze ML dziękuję, jestem spokojniejsza o mojego biedaka
Mathildis 23:50, 29 cze 2015

07_Rene napisał(a)

Lubię larwy biedronek Kupiam ostatnio różę z mszycami, postawiłam koło cisów. Dziś patrzę, mszyc prawie nie ma. Za to larwy biedronki są. Chyba je będę zbierać i podrzucam, tam gdzie trzeba

Pewnie to dobry pomysł, bo ponoć same słabo sobie radzą ze znalezieniem jedzonka na dalszą odległość...
Mathildis 23:54, 29 cze 2015

07_Rene napisał(a)

Dzięki za odwiedziny Że też chciało Ci się wertować mój wątek... Mam nadzieję, że w końcu dorobię się ogrodzenia. Na razie myślę intensywnie o jakiejś tymczasówce, bo kukurydza już rośnie a dziki pierwszą wizytę już złożyły, na szczęście na granicy działki.

Niedługo będę buszować w kukurydzy!

Na tym zdjęciu widać jaka różnica jest pomiędzy opryskiwanym przeciw chwastom polem - po lewo, a nieopryskiwanym - po prawo. Podejrzewam, że bali się, że moje rośliny wytrują, bo cały pas przy mojej działce został nieopryskany.
A wśród kukurydzy łany rumianku i polnej szałwi

kukurydza roundup ready takie czasy... dobrze, że chociaż taki pas ochronny zastosowali ...
Mathildis 23:56, 29 cze 2015

babka napisał(a)
Masz sporo roślin do zaadoptowania, pewnie trochę znów metodą prób i błędów będziesz ustalać nasadzenia
Może wyrysowanie rabaty i zaznaczenie pewników ułatwi je zaplanowanie ?

Liatry widzę, że masz już wielkie, moim coś zaszkodziło, jakoś dziwnie wyglądają i nie jestem pewna czy będą kwitły.

Za zdjęcie porównawcze ML dziękuję, jestem spokojniejsza o mojego biedaka

może nadmiar wody??? podpowiadam bo swoje w zeszłym roku przelałam...
Konieczki 13:41, 30 cze 2015

Jak mi Twoje zdjęcia dobrze robią, uwielbiam te zabawy z ostrością, obiekty żyleta