Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Początkujący ogród Magdy 22:10, 18 cze 2014

Do góry
Piękny dom, brakuje tylko ogrodu
Cieszę się, że podoba mi się mój ogród. Nie jestem dobra w projektowaniu i doradzaniu - dlatego zdecydowałam się na projekt Szefowej.
Chętnie odpowiem na pytania ale "ustawiać" na rabatach nie potrafię
Powodzenia. Słuchaj Sebka
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 18:24, 18 cze 2014

Do góry
MamaMagda napisał(a)
tempo ekspresowe! tak sobie patrzę na projekt i nie wiem czy te zurawki z tylu to dobry pomysł
trochę niskie są - tam dałabym coś wyższego jako tło do rabaty

Marta zgadzam się z Tobą, mogłopby tam być coś wyższego, tylko nie moge tam posadzic nic takiego co by mi wchodziło za jakiś czas na chodnik-opaskę wokół domu - bo bardzo często tamtędy chodzimy - ja kilkanaście razy dziennie, bo wychodzimy przez kotłownię na ogródek do prac ogrodowych itd.
i wpadłam na pomysł, aby tam rosły żurawki, które nikomu nie będą przeszkadzały i zarastały na ścieżce

a czy proponujesz jakieś inne rozwiązanie?

no nie wiem czy tempo takie ekspresowe, wyrzucam sobie, że trwa to tak długo - ale czasu mi brak na wszystko
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 14:49, 18 cze 2014

Do góry
tempo ekspresowe! tak sobie patrzę na projekt i nie wiem czy te zurawki z tylu to dobry pomysł
trochę niskie są - tam dałabym coś wyższego jako tło do rabaty
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 13:07, 18 cze 2014

Do góry
Kochany ten Twój bąbel, kwiaty chwilowo zastąpią oczekiwanie na projekt.
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 12:59, 18 cze 2014

Do góry
to chociaż jakieś kwiatki wrzucę, w tym oczekiwaniu na projekt

Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 07:58, 18 cze 2014

Do góry
mówiąc o murku oporowym myslalam coś mini jak tu u Tosi (na dwie male koski brukowe max)

popatrz też na tą kulkową fontannę - nie chcesz tryskadełka przy tarasie?
ja mam identyczną (kupiłam w OBI cały zestaw) efekt jest superowy!
no i Młode mają radochę bo rączki tam myją

jeśli chodzi o ten projekt, który zrobiłaś to myślę, że masz za dużo różnych roślin jak na taki mały placyk
ja bym szła głównie w bukszpany (ale bez fal-tylko linie proste), róże i lawendę

a może z tych kamieni o których mówiłaś, że chcesz zrobić ciurkadełka?
o takie jak TU
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 14:39, 17 cze 2014

Do góry
Z rabaty z przodu domu jestem bardzo zadowolona choć przyznaję że początkowo jak zobaczyłam jej projekt to bardzo sceptycznie podchodziłam do tych nasadzeń, ale warto było zaufać bo wygląda z dnia na dzień piękniej!

Powojniki przy wejściu rozrastają się też z dnia na dzień, teraz czekam niecierpliwie na kwiaty
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 14:21, 17 cze 2014

Do góry
no właśnie na razie projekt..... jak zaczne robic murki to dopiero wyłoni się jakiś konkretny kształt, bo na razie to nasyp wygląda ... średnio ciekawie tylko moje oczy wyobraźni widzą tam cudną przestrzeń

tak nawiasem mówiąc to muszę koniecznie szybko obsadzić płot od strony sąsiadów bo jak sąsiad zobaczy murek oporowy od swojej strony to się załamie!!!! a tak to zasłonię go zielonym ... no i chyba będą to tuje ... żon nie chętnie patrzy na choinę ...bo taka marna jest ... a tuje urosną szybciej ... niech i tak będzie przecież tuje to tylko tło dla całej rabaty
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:16, 17 cze 2014

Do góry
Cześć Asiu...widzę , że się nie nudzisz...pamiętam ten etap budowy domu...wystrój wnętrz...przyjemne to było, nie powiem, ale umęczyłam sie

a projekt z gabionami wygląda ciekawie...będzie miodzio jak juz zrealizujecie

pozdrawiam
Ogród Tosi 09:31, 17 cze 2014

Do góry
Margaret_ka napisał(a)
Witaj Tosiu,

Stworzyliście piękny ogród. Roślinki typowo "ogrodowiskowe" - widać, że Danusia robiła projekt.
Ale to bardzo dobrze - zapewne oszczędziłaś czasu na ciągłe przesadzanie roślin i inne cuda.

Tak, projekt to baaardzo wielkie ułatwienie POlecam
Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 08:58, 17 cze 2014

Do góry
Kamajla napisał(a)
Projekt wydrukowałam jak tylko przyszedł i do wieczora znałam na pamięć i analizowałam... tylko odpisać nie miałam kiedy. A w lesie owszem, na spacerze z młodym byłam ;P

Odległy, ponieważ zanim przygotuję rabaty, zanim je obsadzę, zanim to wszystko urośnie - czas trzeba raczej w latach liczyć

i mój czasopożeracz w pogodni za kotem ma w nosie, że ciocia Danusia pogania mamusię...

i ocieranko

mamo, a gdzie ja będę grał w piłkę z człopakami, jak Ty to wszystko posadzisz??

Super jest ten twój czasopożeracz, Kamilko. Moja czasopożeracze już dużo większe i zdawałoby się, że mniej czasochłonne, ale to tylko pozory. Ostatnio od młodszej usłyszałam: "Mamusiu ty bardziej kochasz te swoje roślinki niż mnie" A ja bym chciała wszytko od razu, więc w każdej wolnej chwili cos tam, przesadzam, dosadzam i różne inne roboty ziemne uskuteczniam
Początkujący ogród Magdy 10:48, 16 cze 2014

Do góry
Fajne zakupy, ale tak dużo gatunków, że trudno coś doradzić. Zgodnie z naukami Danusi lepiej jest ograniczać liczbę gatunków. Może więc wybierz 3 lub 4 gatunki i obsadź nimi tę rabatę, a resztę roślin wykorzystasz gdzieś indziej.
Twój projekt wydaje się być spójny i symetryczny, ale nie wiadomo czy w realu nie wyjdzie chaotycznie. Najwyżej będziesz poprawiać, jak my wszyscy
Eksperymentarium 23:35, 15 cze 2014

Do góry
Projekt szefowej , wow, to juz szkielet ogrodu masz. Róże masz przepiękne, napisz jakie masz dokładnie. Ja oszalałam na punkcie austinek.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:32, 15 cze 2014

Do góry
Kasiu tak już mam, że zawsze byłem dla siebie bardzo krytyczny jedna rzecz, z której byłem bardzo zadowolony to mój pokój, ale to było ponad rok planowania i kombinowania, aby mieć wszystko co chce i na dodatek zmieścić się w budżecie, a i tak na kilka dodatków brakło, ale te w swoim czasie. Co do ogrodu... w zeszłym roku miałem olbrzymi kryzys bo praktycznie 3 lata pracy nie przynosiły pożądanych efektów, ale teraz jestem juz bardziej pozytywnie nastawiony i wszystko zmierza w dobrym kierunku, a plany na przyszły rok mam wielkie... już się doczekać nie mogę, oby tylko miasto się uwinęło z kanalizacją bo to mnie najbardziej blokuje

Ewo i o coś takiego mi chodziło każda opinia jest cenna, jutro będe dalej przestawiał, aż skończa mi się pomysły.
Dlaczego prawie?? tutaj tylko czasu potrzeba, aż wszystko podrośnie do pożądanych rozmiarów, ale niech sobie rośnie, poczekam Niedługo zaczną kwitnąć lilie i liliowce to nie będę zwracał uwagi na niedoróbki i braki.

Marzenko kiedyś może ja posadze Ci żurawki
Tajemnice by nie zapeszać, ale w skrócie napisze. U siebie mam w planach brzozy, buksiki z hostami i czerwonymi akcentami, obok bylinówka w czerwono-fioletowych odcieniach, nieopodal hortensje z trawkami i nowe różaneczniki, a wszystko to dopieszczone ferią barw aby pasowało do reszty. Druga tajemnica to projekt ogrodu od siostry, który spróbuje zrobić sam... ma być zielono biało różowo z domieszką niebieskiego i fioletu, proste linie, a w inspiracjach połowa twojego ogrodu. CO z tego wyjdzie to nie wiem, ale jesienią busem po buksiki

Ula też widze dziury, a płot mnie okropnie drażni, ale roślinki go zasłaniające już rosną, bluszcz w jednym miejscu i trawki też będą, ale jak gdiześ znajde bo przez internet nie zamówie... mam do takich zakupów wyjątkowego pecha

Jagoda szkoda, że nie zrobiłem zdjęć 2 lata temu jak zrobiłem taką sporą kompozycje na taras lub stół z rojników. Miała zaledwie 2 dni, bo pewein osobnik na drugim gazie się zachwiał nadępnął ii po kompozycji
Wystarczy wypatrzeć ładną ceramiczną podkładke pod donice i zaszaleć z rojnikami, ziemi one dużo nie potrzebują więc czują sie w takim miejscu idealnie
System automatycznego nawadniania 15:40, 15 cze 2014

Do góry
Albo zamówić projekt u osoby znającej się na rzeczy, czyli mającej certyfikat i wykonującej systemy od lat dobrze, nie "po łebkach" jak to mówią.

Ogród, a najlepiej piękny ogród - jak się do tego zabrać? 09:04, 15 cze 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kamilko, dziękuję za informację na pv. Danusia mi wysłała informację o swoim oczku. Nie do przeskoczenia dla mnie. Więc artykuły o wodzie w ogrodzie przydadzą się. Pozdrawiam i czekam na rozwój akcji, tzn. na początki twojego ogrodu z projektem Danusi.

nie ma sprawy ja też czekam - na projekt, na rozwój akcji, na przypływ gotówki, na wolne chwile itp, itd. Ale czas tak szybko leci, że "zaraz" będziemy oglądać porównania
System automatycznego nawadniania 08:10, 15 cze 2014

Do góry
Niestety przeróbki w ogrodzie są niemożliwe do wykonania. Mąż kategorycznie odmawia współpracy Zgodził się tylko jeszcze wykonać nawodnienie jeśli nie będzie za drogo. "Projekt" wykonał Pan ze sklepu sprzedającego elementy do systemów nawadniania. Znów się przekonuję że coś gratis nie jest dobre. Eh pozostaje znowu się wyszkolić w danej dziedzinie...
System automatycznego nawadniania 13:01, 14 cze 2014

Do góry
Witam
Projekt jest nieprawidłowo wykonany i wygląda to raczej jakby zrobiła to osoba bez doświadczenia.
1. Dysze Mp Rotator daja bardzo duże możliwości projektantowi nawadniania (jeśli tylko wie co robi) i spełnienie Twoich oczekiwań nie powinno stawowić żadnego problemu. Oczywiście omijanie okrągłych wysepek (rabatek) w środku trawnika spowoduje, że system będzie w konsekwencji trochę droższy ale też bez przesady. Odnośnie wąskich pasów trawnika przy tarasie lub przy rabatach okalających działkę może warto byś pomyslała o zmodernizowaniu nieco ich kształtów tak by stykały się z tarasem czy wspomniają rabatą tak by odległości nie były mniejsze niż, np. 2m.
2. Linia kroplująca połączona z tą okalającą działkę i inne rabaty.
3. Możesz go połaczyć z sekcją linii podlewającą rabaty ale jeśli potrzeby wodne są większe można pomyśleć o innych rozwiązaniach wylewających nieco więcej wody niż linia ale dalej pozostawić podłaczone do tej sekcji.

I najważniejsze - zmień osobę odpowiedzialną za projekt systemu bo jest on podstawą do sprawnie działającej instalacji, która spełni Twoje oczekiwania oraz Twoich roślin.

Pozdrawiam
Sławek Kaczmarek

Ogród Tosi 10:32, 13 cze 2014

Do góry
Witaj Tosiu,

Stworzyliście piękny ogród. Roślinki typowo "ogrodowiskowe" - widać, że Danusia robiła projekt.
Ale to bardzo dobrze - zapewne oszczędziłaś czasu na ciągłe przesadzanie roślin i inne cuda.
Ogród niby nowoczesny ale... 08:50, 13 cze 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)
Fiufiu, ależ u Ciebie pięknie jest. Super że zrobiłaś zdjecia z 1go piętra teraz wszystko jasne.
Piękne to twoje mijsce ogródkowe jest. i warzywniakowe też super, teraz już rozumiem tą masywną ścianę oddzielającą.

Rozjaśniło się troszkę Pani
Ściana wcale nie taka masywna...długa a i owszem na prawie 5 metrów ale wysokość tylko 1,2m
baraga1904 napisał(a)
...niesamowite te widoki z góry...dają zupełanie inne spojrzenie na ogród...bardzo konsekwentnie wszystko wygląda... no i ten szał fioletu...bomba...

Aguś,..ja sama jestem pod wrażeniem tych zdjęć.
ewakatowice napisał(a)
Madziu, ale masz dopieszczony ogród.
Bardzo sprawną z WAS ekipa i projekt pierwsza liga
Słupsk nie Brazylia a mistrzostwa ogrodowiskowe mają miejsce… jak to tak proszę pani…
Lepiej piwko zimne i u Ciebie na tarasie posiedzieć niż w TV
Ściskam

Ewa...dziś będę "strażniczką" na balu gimnazjalnym mojej młodej...więc z piwka nici. Ale jutro wpadaj....będzie taras, piwko a i mecz damy radę obejrzeć

Pozdrawiam zaglądających, i spadam bo troszkę ciężki dzień dziś będę mieć.
Miłego piątku wszystkim zyczę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies