Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród prawie wymarzony … 10:12, 22 mar 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jakie to żywotniki? Danica? Jakie odstępy chcesz zachować między roślinami? Ja zaraz będę poprawiać rysunek, bo zakładałam 40-50 cm żywotnika. Sesleria jesienna ma szerokość docelową 70 cm? Szałwia 25-30 cm?

Odnośnie żywotnika-nie pamiętamco to za odmiana. mam go już drugi rok, latem ma limonkowe wybarwienie.
odnosnie nasadzen w donicy-jesli zdecyduję się posadzić te dwa żywotniki to dam dodatkowo trzy szałwie i cztery seslerie . Najwyżej za jakiś czas je rozsadzę. Powiem Ci szczerze,ze ja nie patrze na wymiary docelowe roślin... jak sa za duże-rozsadzam- u mnie nie nadążają się rozrastać
A i jeszcze jedno -tego żywotnika można śmiało przyciąć.

Tu miesiąc po posadzeniu- maj 2021

Ogród prawie wymarzony … 10:00, 22 mar 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Widzisz Patrycji pina wstawiłam a sama go wykorzystam. kompletnie nie wiem co do tej donicy posadzić...
była tam już hortka-wysadziłam bo sie paliła, był cyprysik- tez go usunęłam, jesienia przesadziłam klona palmowego-usechł, więc pomyślałam o seslerii... Ta donica ma 1mx2m( powierzchnia sadzenia) także mam okrojone możliwości. Myślę, że ten zestaw bedzie ok.

myślałam aby właśnie dać do niej te dwa żywotniki-( tu gdzie rosną powoli zaczyna brakować im miejsca)i do tego własnie seslerie i tę szałwię

Jakie to żywotniki? Danica? Jakie odstępy chcesz zachować między roślinami? Ja zaraz będę poprawiać rysunek, bo zakładałam 40-50 cm żywotnika. Sesleria jesienna ma szerokość docelową 70 cm? Szałwia 25-30 cm?
Cisy Hicksii - brunatne, brązowe 08:44, 22 mar 2023

Do góry
Witajcie.
W połowie ubiegłego roku posadziliśmy żywopłot z Cisów Hicksii około 50 sztuk w odstępach 40 cm. Kupione ze szkółki w doniczkach wysokość od 80 do 120 cm.
Posadzone w gruncie, wywiercone dziury około 50 cm głębokości, wsypana ziemia o neutralnym PH, wyściółkowane i zasypane kamieniem.
Wszystko było ładnie ale na jesień niektóre zaczęły brązowieć a niektóre stały się nawet brunatne. Igły brunatne po przełamaniu są jasno zielone, gałązki po przełamaniu są jasne i żywe, korzenie są jasne, nie wyglądają na zgnite.
Ogólnie poza kolorem wszystko wygląda ok, tylko sam wygląd zewnętrzny jest bardzo kiepski i chce ratować te roślinki jak tylko się da.
Pytanie co robić, jak robić, kiedy robić aby je uratować i prowadzić aby cieszyły oko i były zdrowe.
Ogród prawie wymarzony … 07:57, 22 mar 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Wiedziałam , że się skusisz

Popatrz w necie. Szałwię możesz teraz podzielić jak byś kupiła większe sadzonki

Widzisz Patrycji pina wstawiłam a sama go wykorzystam. kompletnie nie wiem co do tej donicy posadzić...
była tam już hortka-wysadziłam bo sie paliła, był cyprysik- tez go usunęłam, jesienia przesadziłam klona palmowego-usechł, więc pomyślałam o seslerii... Ta donica ma 1mx2m( powierzchnia sadzenia) także mam okrojone możliwości. Myślę, że ten zestaw bedzie ok.

myślałam aby właśnie dać do niej te dwa żywotniki-( tu gdzie rosną powoli zaczyna brakować im miejsca)i do tego własnie seslerie i tę szałwię

Ogród prawie wymarzony … 07:46, 22 mar 2023

Do góry
Mirka napisał(a)

Justyna zestaw świetny wybrałaś
Ja mam taki ze stipą

U Ciebie to pięknie wyglada na takim dużym kawale. U mnie ograniczony metraż bo w donicy.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:31, 22 mar 2023

Do góry
Magara napisał(a)
O w mordę. Żal karagany. Oby przeżyła. Wiem, że masz ogród piękny i rozbudowany, ale to jest moje pierwsze wspomnienie z Twojego wątku więc nawet ja mam do niej sentyment

Ja też mam do niej sentyment. A pamiętam, że na samym początku mojej bytnosci na O. dziewczyny radziły mi ją usunąć. Nie posłuchałam.

Mam nadzieję, że dziś uda mi się do konca ogarnąć donicę oraz posprzątać ten bałagan przed nią.
Porównanie:
Było

Jest

Widać, że głównie ucierpiała lewa strona krzewu. Ale równocześnie jest tam kilka nowych gałęzi więc jestem dobrej myśli. Jak przeżyje to ze 3 lata będzie asymetrycznie. Wytniemy jeszcze z prawej strony ze 3 najgrubsze konary, żeby zrównoważyć trochę masę krzewu.
April podbija las... 06:03, 22 mar 2023

Do góry
Hortensja pnąca

W trakcie pracy
Przerwa na kawę... 05:53, 22 mar 2023

Do góry
inka74 napisał(a)
Przy okazji - przyszły moje pierwsze zakupy ogrodowe. Ławka do kompletu ze stołem i klatki na ozdoby/kwiaty na taras. Ławkę dobierałam tak, aby była lekka i niewielka. Zależało mi na tym, aby się zmieściła zarówno na tarasie (bo chyba miejscami na ten sezon zamienię kanapę na tarasie ze stołem z cienistej). Klatki spapugowałam od Agatorka. Są dosyć stabilne. Mój szkudny kot może nie zrzuci

Klatki super. Pozdrawiam serdecznie
April podbija las... 05:51, 22 mar 2023

Do góry

Anna i Ogród 2 05:49, 22 mar 2023

Do góry
Makao napisał(a)
Rok 2021

I gdy kwitną Hortensje Vanille Fraise

Pięknie u Ciebie. Zaznaczam wątek do obserwowanych. Pozdrawiam serdecznie
April podbija las... 05:36, 22 mar 2023

Do góry
Weekend miałam dla ogrodu, każdego dnia 5 godzin grabienia i wycinania suchych badyli. Okazuje się że jest to dla mnie maksymalna ilość godzin dla prac fizycznych, żeby zostało jeszcze sił na doczłapanie się do łóżka. Dwie komory w kompostowniku zapełnione "pod sufit". Muszę opróżnić trzecią z kompostu, bo już nie mam gdzie wyrzucać ściętego urobku. Kompost muszę przesiać więc też będzie z tym trochę roboty. Ale potrzebuję go do kupionych dalii.
Lista roślin do podzielenia, przesadzenia, robi się coraz dłuższa. No i muszę usunąć jałowca i cyprysik groszkowy z rabaty Północnej. Delektowanie się ogrodem odsuwa się w ten sposób na kolejny sezon

Trochę łyso po czyszczeniu

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 05:29, 22 mar 2023

Do góry
Witam
Mam problem z moimi bukszpanami. Wcześniej rosły w zacienionej części ogrodu i były śliczne.
Wiosną zeszłego roku przesadziłam je na stanowisko słoneczne (słońce jest w tym miejscu praktycznie cały dzień) i zaczęły żółknąć.
Teraz po roku od przesadzenia nadal są żółte od strony z której najbardziej świeci na nie słońce. Wewnątrz mają zielone gałązki.
Proszę o radę czy wystarczy je przenieść z powrotem w zacienione miejsce?
Czy może to jakaś choroba i przenosząc je zarażę inne bukszpany w ogrodzie?

Za drzwiami do ogrodu... 00:21, 22 mar 2023

Do góry
Klaudia, nie znam nazwy tego żylistka. Jest biały, pełne kwiaty, to może Żylistek Szorstki Biały Pełny-jak porównuję w internecie Mam go od 2018 roku. Kupiłam mały 30-40 cm krzaczek. Rośnie szybko i jest wysoki, rośnie powyżej 2m i rozkłada się na boki pod ciężarem kwiatów( po deszczu jeszcze bardziej) Tak kwitł w 2021 roku, z tamtego roku nie znalazłam dobrego zdjęcia.Rośnie w słońcu.

Moja glebo terapia 00:01, 22 mar 2023

Do góry
Witajcie kochani wraz z wiosną powróciłam na łono Ogrodowiska.
Ostatni rok był dla mnie trochę mało ogrodowy, obfitował bardziej w dewastację starego, na miejscu którego ma powstać coś innego z czym mam nadzieję się uporać w tym sezonie.

Trochę roślin wybyło, trochę przybyło, jedno jest na pewno, wielki chaos

Ale na razie wiosna

Ogród w Klein Kottorz 23:09, 21 mar 2023

Do góry

Ogród w Klein Kottorz 22:40, 21 mar 2023

Do góry
W trakcie wiosennych porządków w ogrodzie

Bawarka 21:42, 21 mar 2023

Do góry
Kasiek napisał(a)
Piwonia drzewiasta w pieknych pakach

Piękny paczek. Kupiła 4 szt drzewiastej i ostała się jedną. Ma 4 szt pąków ma bardzo ładne kwiaty. Ciemny róż z ciemnymi paskami.
A twoja w jakim kolorze.
U mnie marchew też przezimował jestem ciekawa zbioru.
Zimy i mrozów specjalnie nie było ale mimo wszystko było chłodno i bez słoneczka.
Chociaż w zeszłym roku 3 kwietnia było 0,5 m śniegu. Mokry śnieg połamał sosny
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 21:29, 21 mar 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Tawuła van Houtte’a dla NowaKiKi. Fajne kulki są, można ciąć drastycznie, odbija zawsze niezawodnie.
Ma cień i półcień.

A tak kwitnie:

Tak sie zastanawialam, ciac czy nie, i prosze; jak na dloni podpowiedz
W ogródku Martki 20:53, 21 mar 2023

Do góry
Martka napisał(a)
Jeszcze Wam nie pokazywałam mojego odkrycia. Worek z L. okazał się nieoceniony w pracach porządkowych. Na tyle, że właśnie zamówiłam trzy kolejne - są w tej samej cenie co rok temu. Pojemność 250 l. Zamierzam wiosną wykorzystywać jako "tymczasowy kompostownik". Wiadomo, wtedy odpadków jest najwięcej, ścinki traw, trawa po wertykulacji. Po zmieleniu będę w trakcie sezonu dorzucała do kompostownika i mieszała z zielonymi warstwami. Całe towarzystwo schowam w rogu ogrodu i będzie sobie tak czekało na swą kolej. Rok temu ilość sieczki po miskantach mnie zaskoczyła (i uszczęśliwiła jednocześnie), dobre 500 litrów było. Testowałyście "tymczasowe kompostowniki"? Oczywiście, 3 komory kompostownika to sytuacja idealna... ale tej jeszcze nie mam.
Jak podnosisz ten wór jak go już wypełnisz?
Znowu na wsi 20:52, 21 mar 2023

Do góry

Dzisiaj rozsiałam nawóz na rabaty, znowu kawałek do przodu . W donicy pierwsze bratki, nie wyobrażam sobie bez nich wiosny.

Pieknie dobralas kolorki, az milo popatrzec

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies