Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:10, 04 sie 2014

Do góry
Bardzo, bardzo dziękujemy wszystkim za komplementy, strasznie one cieszą nie da się ukryć.

W sobotę miałam teściów na ognisku i nie mogłam dłużej zostać na forum ale już nadrabiam.

Odpowiadam zbiorowo i macham zbiorowo
.

Jagódko – bardzo oryginalny komplement czujemy się mocno docenienie i połechtani.
Ad.1 – jezówki od Ani dorosły do ok. 130cm (+/-)
Ad.2 - Miskant gracek co 70cm

Motylku- lecę do ciebie zaraz obejrzeć czy tego arbuza bom ciekawa.

Tosia- uśmiałam się z tymi pomidorami do łez

Magnolia- muszę dopytać o lawendę – mam ją jeszcze dociąć w tym roku czy już zostawić jak jest?
Ja myślałam ze same łodyżki (pędy) żeby liści nie naciąć.

Konstancja- ja do mojej tez gadałam ale moja chyba głucha

Katiaxx- nie wygonię, nawet krzesło pod dopkę podsadzę.
Z kompem u nas tak samo mąż wiecznie się czepia jak tylko usiądę i dzieciaki wiecznie coś chcą - ech życie
Różowe kwiatuszki to werbena patagońska, reszta na priv

Żaluzje
– nie są otwierane, są na stałe.
Moja wina źle się wyraziłam to można bardziej nazwać ażurową przesłoną.

Bociuś-
będzie dach może jeszcze w tym tygodniu

Ps. Nikt nie zauważył, że są rozpięte graby, ja wiem że ich z lupą szukać.
Ogród wśród pól i wiatrów 18:57, 03 sie 2014

Do góry
marta_d napisał(a)

To jest mój hit!!! W pracy jak usłyszę to śpiewam jak wariatka aahhh to miskant jest ekspansywny? naprawdę świetnie wygląda! Ja z kolei szukam czegoś co zasłoni mi właz do oczyszczalni, jakaś niewysoka trawa nadawałaby się najbardziej a Twoja do mniej więcej jakich wysokości dorasta? Muszę mieć coś średniego wzrostu, ze względu na orzecha włoskiego, który jest w pobliżu, mała działka to i mniejsze możliwości

Marta, mój miskant - tak na oko, ma ok. 120 cm.
Ale obiecuję zmierzyć dokładnie i Ci donieść!
Widowiskowe trawy 16:33, 03 sie 2014

Do góry
co powiesz na miskant morning light
Ogród wśród pól i wiatrów 16:16, 03 sie 2014

Do góry
jolka napisał(a)

Martusia - "nic nie może przecież wiecznie trwać", urlop też nie
Fajnie, że już jesteś. Wysoka trawa koło limek to mikant Morning Light,
popularny w kręgach O. A białe kwiatki to jeżówki, tak jak napisałaś.

Miłej niedzieli !!

To jest mój hit!!! W pracy jak usłyszę to śpiewam jak wariatka aahhh to miskant jest ekspansywny? naprawdę świetnie wygląda! Ja z kolei szukam czegoś co zasłoni mi właz do oczyszczalni, jakaś niewysoka trawa nadawałaby się najbardziej a Twoja do mniej więcej jakich wysokości dorasta? Muszę mieć coś średniego wzrostu, ze względu na orzecha włoskiego, który jest w pobliżu, mała działka to i mniejsze możliwości
Rabata z jodłą w tle. 15:33, 03 sie 2014

Do góry
Witam!
Mam ochote na stworzenie rabaty w stylu ogrodowiskowym Głównym elementem będzie kilkuletnia jodła, dwa kilkuletnie pseudostożki bukszpanowe i jedna bukszpanowa kulka ( to już jest posadzone a resztę chcę dosadzić wg planu a nie jak do tej pory: gdziekolwiek gdzie jest miejsce ). Pozostała część rabatki (i całego ogrodu) to ugór z którym aktualnie walczę. Wymyśliłam coś takiego i proszę o rady:

Zrobiłam też wymiarowany plan rabaty (10 kratek = 1m):

Opis:
P LiR - pęcherznica Lady in Red
BK - bukszpan Kulka
BS - bukszpan stożek
H VF - hortensja Vanille Fraise
ML - miskant Morning Light
C - carex

Czy takie zestawienie roślin jest OK? Na obrazku wyglada dość dobrze. Po zrobieniu planu widzę, że będę musiała przesunąć mniejszy stożek bukszpanowy w lewo a prawą kulkę bukszpanową przesadzić bliżej jodły.

Mam też dwie sztuki hortensji Lime Light może one bardziej by tu pasowały (zamiast pęcherznicy LiR oraz horti Vanille)?
Bordowo-fioletowe żurawki no name posiadam w liczbie 7 sztuk, nie mam natomiast jasnych żurawek i może ktoś mi podpowie jaki kolor pasowałby tu najbardziej. Muszą być w miarę jasne aby odcinały się mocno na rabacie od tych bordowych oraz muszą wytrzymać w pełnym slońcu. Ewentualnie zamiast jasnych żurawek może być żółto-zielona trzmielina bo mam sporo sadzonek.
Bardzo proszę o rady i sugestie
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 15:13, 03 sie 2014

Do góry
Wczoraj działeczka dostała wrzosowisko mix kolor,szczodrzeńca,hortkę limelight i krzewuszkę,a dzisiaj nowe nabytki turzyce i rozplenice.
Cudnie pić kawkę w ich towarzystwie

Póki co sztuk traw jest trzy ale jeszcze mi się marzy red baron i miskant zebra,ceny tych traw u mnie szalone...Zebra 99zł!! może gdzieś znajdę mniejsze i tańsze.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:24, 02 sie 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Zdjęcia z lawendą są katalogowe - cudowne. A jeżówki z miskantem i motylami to naprawdę najpięknieszy widok świata Ja mam jeżówki i motyle - tylko miskanta mi brakuje
Orszelinka też jest cudna. Pozdrawiam

Aniu miskant będzie ... u mnie ten w jezówkach pozbierany i wygląda a ML się zastanawia ... ja czekam on się zastanawia ... miejmy nadzieję dojdziemy do jakiegoś konsensusu ...

pozdrawiam
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 20:57, 01 sie 2014

Do góry
Lawendy, rozplenice japońskie zestawione z tują o żółtej barwie o czerwonym berberysem. Pod ścianą miskant zebrinus:

Mój kawałek planety 11:48, 01 sie 2014

Do góry
jeszcze jedna inspiracja różanecznikowej rabaty - od Dominiki

Bardzo mi się podoba tyle że miskant - to jest chyba morning light nie bardzo u mnie pasuje bo obok mam już dwa jasne derenie i chyba będzie za jasno, ciemna trawka znowuż nie będzie kontrastować z ciemnymi liśćmi różaneczników ... chyba że dałabym ciemną trawkę w przeważającej ilości a jasną tylko 1 żeby gdzie nie gdzie "świeciły" źdźbła.

no i na tej rabacie jest 4 gatunki, nie licząc derenia obok.

Ogród na glinie 09:00, 01 sie 2014

Do góry
Magda_ napisał(a)
Hejka Gonia - fajnie wyszła ta rabataNawet się nie obejrzysz a już wszystko będzie duże

Mam nadzieję że szybko urośnie. Ten drugi miskant kupiony w maju ładnie się rozrasta. Na bukszpan niestety trochę poczekam. Ale co tam, chociaż lawenda zakwitnie.
Zakochana w ogrodach 23:37, 31 lip 2014
Do góry
bartek_luberda napisał(a)
I projekt super widzę i trawki Miskant cukrowy mi zginął a bardzo mi się podoba Wstawiłam zdjęcia trawki którą kupiłam Pozdrawiam

Ja chciałam by mi zaginął a on odradzał się jak feniks z popiołów
Zakochana w ogrodach 22:17, 31 lip 2014

Do góry
I projekt super widzę i trawki Miskant cukrowy mi zginął a bardzo mi się podoba Wstawiłam zdjęcia trawki którą kupiłam Pozdrawiam
Zakochana w ogrodach 19:59, 31 lip 2014

Do góry
miskant cukrowy
Zakochana w ogrodach 19:51, 31 lip 2014

Do góry
miskant olbrzymi
Mój kawałek planety 18:58, 31 lip 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
Katiu zanim go wyrzucisz to dowiedz się czy to cukrowy.On ma korzenie czy kłącza?

Anulko, moje miskanty sztuk 2 miały napis "miskant kwiecisty" wydaje mi się że to jest inaczej miskant olbrzymi, wydaje (mi się tylko wydaje że gdzieś na forum czytałam że trzeba na niego uważać bo potem zostaje tylko maczeta. Teraz znalazłam na archiwum allegro że ktoś sprzedawał jego kłącza więc wychodzi na to że ma kłącza, jeśli chodzi o badanie organoleptyczne to go nie dokonałam, zadołowałam ziemią ogrodową z worka (a niech ma ) i nie dopatrywałam się czy ma korzenie czy kłącza
Miejsko & sielsko 17:54, 31 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli coś chcesz zasłonić to w żadnym wypadku nie trawą, nie miskantem, bo zasłona ma być całoroczna a nie od maja dopiero wyłazić. Odradzam więc miskant

Dziękuję Danusiu, czujna i błyskotliwa jak zawsze
Będę myśleć dalej....
Buzik
Mój kawałek planety 15:01, 31 lip 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
Miskant cukrowy ma parcie,nie ma co i jaką siłę w kłączach A tak go broniłam przed majstrami jak budowali garaż

A mój kwiecisty ? w dodatku kupiłam - 2szt. jeszcze parę dni pożyję z myślą że mam je wyrzucić chociaż mi ciężko ....

Anulko polecany przez ciebie hinjo planuję ale jest zbyt ładny, potrzebuję tła czegoś pt "zapchajdziurę" .

może ktoś jest chętny na 2 kwieciste miskanty ?
Mój kawałek planety 14:45, 31 lip 2014
Do góry
Miskant cukrowy ma parcie,nie ma co i jaką siłę w kłączach A tak go broniłam przed majstrami jak budowali garaż
Mój kawałek planety 09:37, 31 lip 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)
Donia, też czytałam o miskancie olbrzymim, może faktycznie go wywalę i dam goliata ? czy ma mniejsze rozłogi ?
Kupiłam go żeby zasłonić betonowy płot sąsiada.

Na trawach to ja sie nie znam Ale podoba mi sie miskant w paski i on tez wysoki rosnie i fajnie zaslonilby plot. Ja mam zamiar kupic sobie wlasnie takiego miskanta
Ogród na glinie 13:33, 30 lip 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Małgosik na szybko przeleciałam Twój wątek. Widzę, że Ty zdolniacha jesteś, ładnie soie sama projektujesz ogród.

Mój miskant tez puszcza kłosy. Wiesz może co to za odmiana, bo swój kupowałm bez opisu

Dziękuję, ale nie idzie mi łatwo to projektowanie. Ciągle jestem niepewna.
To Miskanthus sinensis Graziella.

W necie go widziałam, ale u mnie jeszcze nie kwitł i nie mogę się doczekać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies