Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany

Janina 14:53, 26 sie 2014

Pięknie kwitną hortensje aie trawnik powala. Możesz napisać jaką mieszankę stosowałaś bo ja się przymieżam do siania.
17:18, 26 sie 2014
Świeżo i soczyście, i zielono, Danusiu, po prostu przemiły widok, hortensje niezwykle obficie obsypane kwiatami, róże...sama wiesz,masz super widok z okna (kuchennego?).Jak tak, to, wiem coś o przyjemności, gdy zerka się przez okno na kwiecie, podczas przygotowywania posiłków milej jakoś tak
A u mnie nic...tylko deszcz wciąż pada, a jak nie, to zimno jest okropnie. Szkoda, ze nie mam kominka, bo jak włączę ogrzewanie, to bez klimatu, chociaż ciepło

Sonka 17:39, 26 sie 2014

Danusiu, ode mnie masz dwie trawki rozplenicę NN oraz miskant Kleine Silberspinne, bo takie mam. Miskant jest z tych niższych około 1m, kwitnie wcześnie, w sierpniu, jak bie będziesz chciała kwiatostanów, to obetnij i będzie niższy, ale to jest ładna trawa, po 2 latach pokazuje swoją krasę.
dajana 08:22, 27 sie 2014

Janina napisał(a)
Pięknie kwitną hortensje aie trawnik powala. Możesz napisać jaką mieszankę stosowałaś bo ja się przymieżam do siania.

Janinko trawa jest najzwyklejsza w woreczku za 13 zł, pisze mieszanka traw. Jeśli znajdę opakowanie to przeczytam dokładnie nazwę tej mieszanki i napisze bądź zrobię jej zdjęcie .Na trawie nie mam chwastów co prawda ale tak niewielki kawałek pozwala mi czasowo dbać szczególnie o jej wygląd .Za to wokół same chwasty, kosze je dwa razy w tygodniu aby nie zarosnąć. Wybrałaś dobrą porę do siania trawy bo chwasty już tak nie będą rosły jesienią .
dajana 08:30, 27 sie 2014

Soniu trawki są śliczne , podobają mi się takie większe Kwiatostanów miskant jeszcze nie ma, być może nie będzie miał w tym roku ale niech sobie rosną bez obcinania jeśli się pokażą. Przesyłam ci dużo serdeczności
dajana 08:53, 27 sie 2014

Iwonkotwoja obecność sprawiła mi najwięcej dobrych emocji ty wiesz dlaczego Z moich okien jadalni oraz kuchni mogę dotykać swych róż, wąchać je bez umiaru, wchodzą już na parapet tak się rozrosły .Jedna złapała chyba mączniaka, listki z powodu nadmiaru wilgoci są takie omszone siwym nalotem. Oberwałam je może to pomoże .Inne róże są zdrowe choć objedzone przez jakiegoś żarłoka, mają spore ubytki w postaci dziur, nie dziurek .Niczego w dzień nie zauważyłam to znaczy że nocą je cos podgryza, pewnie opuchlaki .Hortensje są bardzo duże i sporo ich kwiatostanów leży na ziemi. Wiosną zrobię z tym porządek, muszę kupić sporo drewnianych kijów od szczotki Nie mam czasu na nic tego lata nawet nie wiem kiedy minęło .Teraz piszę z pracy .Ściskam cię Iwonko całym sercem
dajana 09:02, 27 sie 2014

Wrzos napisał(a)
No, teraz z tą trawką ..... jestem pod wrażeniem. A trawa prześliczna. Chyba nie masz tam ani jednego chwaścika. I pomalowana plakatówkami
Rabata z rozplenicą coraz ładniejsza. A co to za drzewko na lewo od rozplenicy?

Drzewko które widzisz to jabłuszko rajskie które wciąż przycinam Musze je przesadzić i tę różę za nim. Rabata nie jest skończona to jedynie zarys .Czekam na docelowe ogrodzenie ,podjazd chodniczek wtedy dopiero ją dopracuje. Kiedy? nie wiem Reniu Buziaki dla ciebie
18:08, 28 sie 2014
Danuś, lipiec dał nam w kość upałami, sierpień deszczem i chłodnymi wieczorami, ładną pogodę trzeba było wykorzystać na pracę w ogrodzie, ja przeleżałam prawie trzy miesiące, to dopiero marnotrawstwo letnich miesięcy!
Róże pryskam, jak tylko pojawił się mączniak na pojedynczych listkach i mam spokój. Opuchlaki też mam, zaczynam je zauważać, reaguję doraźnie wieczornym opryskiem Fastac 100 EC lub Mospilan 20 SP, czytałam, że można pod krzewy rozłożyć drewienka i w ciagu dnia wynieść z opuchlakami, które się w nim chronią, albo ciemne naczynia z gałązkami cisa... nie wiem na ile to jest skuteczne, pewnie przy małej inwazji, przy cierpliwym zbieraniu
Moja hortensja Limelight stoi sztywno nawet w czasie ulewnego deszczu, ale ja ją przycinam w szczególny sposób, kazdego roku, może to dlatego. Może między swoje dosadziłabyś sztywniejsze trawy, albo coś co lubisz, a z przodu krzewów coś w formie kutego, dekoracyjnego "płotka-podpory", albo stałych podpór?(można zamówić np. u jakiegoś miejscowego kowala i dogadać się co do formy i ceny). W sklepach ogrodniczych są też gotowe, proste podpory z metalowych prętów, zaoszczedzisz podwiązywania, jak bedziesz zainteresowana, poszukam zdjęć.
Dobrego dnia! ♡
jagoda99 20:19, 28 sie 2014

Wpadam z wizyta i pozdrawiam
Trawa piekna
Kasiek 22:53, 09 wrz 2014

Dajanko na maczniaka znam inny sposob: torebke proszku do pieczenia rozpuszczam w 0,5 wody.( w miare potrzeby zwiekszamy dawki) Pryskamy przez 3 dni bardzo dokladnie. Sposob dziala wtedy kiedy maczniak dopiero zaczyna panoszyc sie w ogrodzie...Zaatakowane liscie zbieramy i palimy ( te lezace juz na ziemi)
Pozdrawiam cieplutko Dajanko...