Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

monteverde 23:04, 22 sie 2014

kosolka napisał(a)

Oczywiście nie znalam A to z myślą o słupie?

Myślę, że po słupie też pójdziedziwaczek u Ciebie może zimować bo masz cieplej, ale tak na prawdę strzela nasionami, które zimują w ziemi a potem są siewkizajrzyj do Poziomki tam też znajdziesz dużo inspiracji
Iwk4 21:08, 23 sie 2014

Olu, nie było mnie trzy dni u ciebie, znowu musiałam gonić wątek. Musiałam winobluszcz wyciąć z donicy przy tarasie, wsadziłam ci sadzonki do doniczek. Starych okazów nie było sensu zostawiać. Mam dla ciebie 5 doniczek po 3 sadzonki, niech się trochę ruszą tylko. w poniedziałek wsadzę w doniczki przymiotno ogrodowe, ile chcesz doniczek? Dziś robiłam z nich obwódkę wokół jodły. Fajnie wyszło. Fotki wstawię za chwilę, najpierw piszę do ciebie. Jak potrzebujesz więcej sadzonek winobluszczu, dorobię ci z gałązek, choć wierz mi, że szybko ci się rozrosnie. powiedz mi tylko, ile byś chciała sadzonek. Zakładam, że samochodem będzie przewiezione. Jak ty nie dasz rady, to we wrześniu wybiorę się na wycieczkę i ci podrzucę.
Olu, talista, co robiłaś z roślinkami, to to jest to, co masz, czy to, o czym marzysz, aby mieć?

Chcesz trochę siewek naparstnicy? Wysiałam w tym roku z nasion mieszankę, wzeszło sporo, wszystkiego nie wykorzystam.
Jka by juz wieżć samochodem roślinki, to może jeszcze coś potrzebujesz? Może mam?
Wczoraj np. od nowa nasadzałam funkię, ale tą zieloną. Rozrosła się mocno i była wyjałowiona. trzeba było wykopać i nasadzić w nową ziemię. Miałam tego tak dużo, że szukałam chętnych, aby zabrali połowę. Część wcisnęłam sąsiadce.
kosolka 10:18, 24 sie 2014

Iwonka - kochana jesteś Zobaczymy w przyszłym tygodniu czy mój Tomek będzie gdzieś koło Ciebie krążył. Jakbyś mogła to napisz mi na priv dokładny adres i może nr tel?
Jeżeli możesz dorzucić kilka gałązek winobluszczu, to poproszę Może gdzieś jeszcze się przyda Przymiotna - 6-8? Nie wiem ile masz jeszcze..
Lista to jest to co chcę na moje rabaty różano-bylinowe, ale pogrubione mam to co mam albo jest zamówione.
Naparstnicy na niej nie ma, ale chętnie, bo mi się podoba
Funkie - dziękuję - zobacz co mam po wczorajszych porządkach na rabacie cienistej Zostawiam, bo renament jeszcze będzie tam robiony na wiosnę.

kosolka 10:20, 24 sie 2014

Do Zuzy - pytłas o liatrę. Dzis byłam się jej przyjrzeć, karpy się rozrosły, mysle ze mozna je podzielić jak bede przesadzała. Choć nie sprawdzałam tego, muszę się doszkolić zanim to zrobię
kosolka 10:21, 24 sie 2014

Miłej niedzieli U nas ranek ciepły (!!) i słoneczny.

iwonaal 11:04, 24 sie 2014

monteverde 11:09, 24 sie 2014

kosolka napisał(a)
Miłej niedzieli U nas ranek ciepły (!!) i słoneczny.

Piękny hibiskus miłej wzajemnie
kosolka 19:28, 24 sie 2014

Po ostatnich dyskusjach, w których zostałam przekonana ze nie mam bać się miskantów nasunęło mi się pytanie - czy za vanilkami (posadzone w przerwach pomiędzy nimi) dobrze wyglądałby miskant Kleine Fontane? To ta rabata - dla przypomnienia:

asiach 00:25, 25 sie 2014

kosolka napisał(a)

To ta w środku. Trochę zaokrągliłam pzód

Od lewej - jałowiec płóżący blue chip, przy słupie irga (? sprawdxam), za nią za słupem jałowiec chiński piramidalny, dereń biały, przeddereniem cyprysik columnaris, przed nim jałwiec mint culep, przed nim trzmielina, obok derenia cyprysik ivonne, przed nim rh, przed rh jałowiec - dostany, nie wiem - wygląda jak prince of wales, rośnie na ok1,5m, rozłożysty, po jego prawej rh, świerk biały, rh i z przodu trzmielina.
Kółka - czerwone cyprysik nutkajski, niebieskie - buk purple fountain, żółte - iglaki kuliste. Prawy róg zostaje. Obwódki nie musi być. Tak pomyslałam tylko. O słupie też już myslałam. Tylko nie wiem czy można?

Agatko - no mam tendencje do gęstego sadzenia.. Staram się czytać, sprawdzać wymiary a i tak jakoś tak.. Tutaj robiłam z kartką w ręku - odległości między nimi książkowe.. Za gęsto jednak??

Budleja sobie rośnie chyba ładnie, choć faktycznie to cienista rabata. Ale podoba mi się Twoja propozycja. Myslę ze skorzystam

Dobry wieczór a może dzień dobty!

Olu już jestem i mam jakąś propozycję. Jeżeli możesz to pochyl się nad moim rysunkiem może nawet wrzóć do jakiegoś programu do projektowania ogrodów i zobacz czy Ci pasuje. Na tej rabacie, niektóre rośliny pozostają w starych miejscach. Natomiast niektóre przesadziłam. Proponuję trochę dosadzić ale takich samych roślin . Tzn. dodałabym derenia , irgi , trzmieliny i jałowiec blue cip na obwódkę. Może wg. Ciebie lub innych osób dość nietypowa bo nie bukszpanowa bardziej naturalna z jałowca, która zadarni rabatę + trzmielina , która spełni podobne zadanie lecz będzie formowana w czasze. Proponuję cyprysa ivonne prowadzić ala szczepiony i stworzyć formę kulistą na pniu. Na rysunku to ta kula na tle różaneczników a w jego nogach jałowiec płożący + trzmielina. I chyba niec tą rabatę powiększyłam . To na tyle opisu teraz rysunki
Rzut _ widok ale odręczny - to jak zobaczysz rabatę idą od strony drogi w kierunku domu

Co do tych drzew cyprysik nutkajski, buk purple fountain już bym tu ich nie dawała bo nie mam miejsca a posadziła moze na trawniku jako soliter to są tak piękne okazy, że dobrze byłoby je wyeksponować
kosolka 07:28, 25 sie 2014

Asiu, buziaki po tysiąckroć
Bardzo mi się podoba!!! Czyli cyprysik columnaris i jałowiec piramidalny się wynoszą? Chciałam zapytać czy nie dajemy jakiegoś wyższego punktu, ale własnie doczytałam ze cyprysik lawsona rośnie wysoki No to mogę działac! Hura!