Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

MarzenaG 09:46, 26 sie 2014

Proszę o poradę jak zaaranżować drugą strone mojej nieszczęsnej altanki,, z jednej strony jest tak jak juz pokazywałam na 174 stronie a druga strona przy któej rośnie orzech włoski wygląda tak

MarzenaG 09:50, 26 sie 2014

Myślałam, żeby zlikwidować tego pnącza na płocie a dać tam drewnianą kratkę w kolorze altanki,
To jest strona zachodnia.
Teraz jest tam całkiem zielono wszystko się zlewa...

Rośnie tam kulka na kiju, której nie widać ;( wcale, zostawić ją i dosadzic coś na dole tylko?
popcorn 12:05, 26 sie 2014

hej, a co za rośliny tam masz? ta kulka to tujka? obok ognik? Berberys jakiś, tawuła w stronę altanki?
I to pnącze to co to?
Tam jest dziura, że zamiast tego chcesz kratkę dać? Zgubiłam się
MarzenaG 12:15, 26 sie 2014

popcarol napisał(a)

hej, a co za rośliny tam masz? ta kulka to tujka? obok ognik? Berberys jakiś, tawuła w stronę altanki?
I to pnącze to co to?
Tam jest dziura, że zamiast tego chcesz kratkę dać? Zgubiłam się

O jak miło Karolciu znowu mi pomożesz?
po kolei:
tak kulka na kiju to tuja, jest tam ognik, 3 tawuły przy altance i z boku jeszcze trzy berberysy maria, jest też jakiś jałowiec chyba taki niski w szerokoś się rozrasta. wsadziłam też tam 3 trawki niskie- tymczasowo.
pnącze na płocie to zwykły winobluszcz i mam też milin.
nie nie ma dziury tylko myślałam, że jak zrezygnuję z pnączy to będzie betonowy płot a tak by było troche złagodzone tą kratką. przez to pnącze jest tam zdaje mi sie trochę zacienione za bardzo. Roślin dużo troche to miejsce traktowałam jako przechowalnik
chciaabym nawiązać do drugiej stromy , rozlużnić troche i dać troche koloru w to miejsce
popcorn 13:24, 26 sie 2014

Winobluszcz Ci wszystkiego (jeszcze) nie zjada? Ognika bym wywaliła na pewno, bo to wielkie paskudztwo i kłujące
A za tujką na pniu by Ci się nie zmieściła trawka wysoka- miskant np Cabaret? Taki jasny, wysoki, żeby tę tujkę było widać w ogóle..
Berberysy trochę mało żółte jak na Marię. I mało wyeksponowane

Pnącza nie są złe, póki trzymane w ryzach - lepsze to niż ten betonowy płot, z kratką wyglądałoby też nie bardzo

Wywaliłabym ognika, przycięła winobluszcz i zrobiła fotki, żeby coś było widać
mariola_piek... 13:38, 26 sie 2014

PANI DANUSIU prosze o pomoc w moim ogrodzie co roku przekopuje i dalej mam baładan niewiem co mam robić
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/69/691378/thumb_original.jpg[img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/69/691378/original.jpg[/img]
MarzenaG 13:41, 26 sie 2014

Winobluszcz po mału sie z nim rozstajęrozrasata sie na rabaty
Przycinam kilka razy w sezonie wyrywam z rabatek pędy
nie wiem co lepsze walka z nim czy betonowy płot
może milin będzie lepszy ?
berberysy są w mocnym cieniu i pewnie dlatego , mam jednego jeszcze w innym miejscu i tam jest żółtawy już:
zrobię jak radzisz, wysadzę ognika( może w inne miejsce, mam kilka do zagospodarowania) i resztę ale to dopiero w piątek lub w sobotę , bo na codzień to późno z pracy wracam nie uda się A dzisiaj idę na manicur
Dzięki i pozdrawiam deszczowy u nas dzień
mariola_piek... 13:44, 26 sie 2014

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/69/691379/thumb_original.jpg
witam prosze o porade
popcorn 13:55, 26 sie 2014

u nas też pada, mokro i zimno mam parę roślinek do wsadzenia, ale muszą poczekać na lepsze czasy.. Manicure przed sadzeniem?? Szalona!
popcorn 13:55, 26 sie 2014

mariola_piekniewska napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/69/691379/thumb_original.jpg
witam prosze o porade

nic nie widać, jakoś źle Ci się zdjęcia wklejają??