Witam Cię w towarzystwie zakręconych ogrodowych pasjonatów. Widzę,że zdzierasz darń, nie wyrzucaj jej, rób z nich podwyższone rabaty, trawą do dołu układaj, może być kilka warstw, zrobi się z tego próchnica, najwyżej przysypiesz trochę ziemią wsadzisz roślinki i nasypiesz kory. Jeśli masz miejsce a zawsze się takie znajdzie,żeby niektóre rabaty dla urozmaicenia były trochę wyżej.
Z Hortensji to ja Ci polecam białą Anabelle Incrediball, wiosną ścinasz na 10 cm, kwitną wcześnie, bo już teraz zaczynają, nie wymagają dużo zachodu.
obejrzałam kilkanaście stron w tył w poszukiwaniu u Ciebie tego co kocham najbardziej, czyli...orlików, pięknie je ująłeś. Nora Barlow na żywo mi się średnio podoba ale na zdjęciu jest coś cudownego-jak Jazzy zacytowała
Pismo obrazkowe oglądać u Ciebie to sama przyjemność
Marto dziękuję. Do twoich widoków bardzo mi daleko, ale mam nadzieje, że pomalutku... Najgorsze jest to, że w sezonie jest tyle roboty w gospodarstwie, że nie zawsze starcza sił i czasu na ogród. A ja sama sierotka się tu rządzę.
są tez ładniejsze miejsca....raczej w środku trawnika
przy krawędziach coraz gorzej a po przycinaniu krawędzi rzeczywiście jakby wysyp pięknych okazów po jakiś czasie
a 50 cm za ogrodzeniem...
także z tego co się zorientowałem to chwastnica - ręcznie tego nie wyrwę - bo pojawiła się na całym trawniku - w tamtym roku nie było - tylko u mnie w trawniku nie ma zielonych kęp - a te jasne ucięte pojedyncze łodygi - w ilości masakrycznej
marbrz - zamówiłem ten środek Stomp 330 EC2 - napisz mi proszę co to znaczy potwierdzone? nie wypali trawnika jak spryskam tym dawkowaniem co podałeś?
Małgosiu co do klonu to on trochę taki krzaczor będzie, choć można oczywiście kupić wyprostowane. Choć Ginnal lubi iść w formę krzaczastą, on kolejne pędy puszcza z ziemi.
Co do derenia to przyznam szczerze, że ten zamieszkał u mnie ze względu na dereniówkę. Mam go 5 lat i ani przez chwilkę nie żałowałam decyzji o kupnie. Wręcz przeciwnie- dojdą następne.
Cudownie kwitnie- cudowna, żółta, chmura w ogrodzie.
Fajne, pofalowane liście.
Owoce jeszcze zielone, ale dojrzeją i drzewo przyozdobi się w czerwone korale.
A tak wygląda pokrój mojego derenia (w tym zielsku ma schowany pień). Ten pięciolatek ma w tej chwili ok. 3m
Zdjęć z jesieni niestety nie mam. Wspaniale wygląda przebarwiony, choć ja mam zawsze problem żeby określić wówczas jego kolor. Bardziej w róż idzie niż czerwony.
Jak najbardziej Gosiu polecam. No i jest sprawdzona szkółka która na sprzedaż również wysyłkową.