Gosiu co do klonu Ginnala (Acer tataricum subsp.ginnala) to nie wiem czy wiele pomogę. Niestety nie posiadam jesiennych fotek (miałam uszkodzony aparat, dopiero Mikołaj przyniósł nowy), ale uwierz na słowo że barwy ma niesamowite, jakby płonął (czerwień wozu strażackiego z lekką domieszką pomarańczu). I to jego główny atut. Kwitnienie niepozorne- maleńkie, wielkości łebka od szpilki, białe kwiatuszki, w zasadzie niewidoczne.
Na zdjęciach tuż przed i po kwitnięciu.
Pokrój (sorki, że tak na tle tunelu, ale nie miałam jak ustawić żeby było widać)
Anka Kiedyś będzie tu ogród
"Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Wiesz Przemku, to zdjęcie i tak nie oddało rzeczywistości. Była ściana ciemnego lasu i tylko wąski przesmyk światła. Coś wspaniałego. Aparat rozjaśnił klimat. Chć przyznaję, że fotka tez mi się podoba.
Tu w wersji mix.
Też się zastanawiam co on ćwiczył.
Jablonki ładne.
Ale jeszcze kusi mnie deren. Bo owoce można wykorzystać do nalewki. A u mnie mało drzew owocowych.
Masz może zdjęcia?
Dziękuję za dotychczasowe.
Aniu pospacerowałam u Ciebie,śliczne robisz zdjęcia...
Zauważyłam że mamy podobne upodobania roślinne właśnie niedawno zachwycałam sie Twoim tulipanowcem w szkółce,a jabłonek w tym roku dosadziłam 3,jestem też pod wrażeniem Twojego tunelu, widać że złapałaś wirusa ogrodowego
Pozdrawiam serdecznie
Małgosiu co do klonu to on trochę taki krzaczor będzie, choć można oczywiście kupić wyprostowane. Choć Ginnal lubi iść w formę krzaczastą, on kolejne pędy puszcza z ziemi.
Co do derenia to przyznam szczerze, że ten zamieszkał u mnie ze względu na dereniówkę. Mam go 5 lat i ani przez chwilkę nie żałowałam decyzji o kupnie. Wręcz przeciwnie- dojdą następne.
Cudownie kwitnie- cudowna, żółta, chmura w ogrodzie.
Fajne, pofalowane liście.
Owoce jeszcze zielone, ale dojrzeją i drzewo przyozdobi się w czerwone korale.
A tak wygląda pokrój mojego derenia (w tym zielsku ma schowany pień). Ten pięciolatek ma w tej chwili ok. 3m
Zdjęć z jesieni niestety nie mam. Wspaniale wygląda przebarwiony, choć ja mam zawsze problem żeby określić wówczas jego kolor. Bardziej w róż idzie niż czerwony.
Jak najbardziej Gosiu polecam. No i jest sprawdzona szkółka która na sprzedaż również wysyłkową.