Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kondziowy Ogród :) 12:54, 11 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kondziu, chciałabym, zwrócić uwagę na to, że są różne style ogrodowe i każdy ogród może być piękny niekoniecznie musi być w konkretnym stylu (czytaj Danusiowym).

Nawet jeśli jest misz-masz, ale wszędzie porządek, kanciki, trawnik skoszony i zadbany - to źródło dumy i sukcesu dla właściciela.

Jeśli ogród nie cieszy znaczy masz nie taki, jaki Ci się podoba, to powód do zmian, aby zaczął cieszyć. Czasem nie da się ogrodu odmienić na tyle, żeby całkiem zmienił styl. Trzeba się z tym pogodzić.

Ale nie można się zniechęcać tylko trzeba brać się w garść, ogarnąć ogrodowe śmieci i inne różne kamienie i chwasty, zrobić elegancki trawniczek i mieć wypielone. Masz już zadbane, zostało tylko parę detali i usterek, które usuniesz i będzie pięknie.

Przedogródek zmienisz bo to najłatwiej osiągnąć i najbardziej widać na wejściu.
Żywopłot strzyżony liściasty 12:47, 11 lis 2012

Do góry
Musisz zrobić zdjęcie tego żywopłotu, wtedy podpowiem Ci jak go ciąć.
Kondziowy Ogród :) 12:38, 11 lis 2012

Do góry
Kondziu, chciałabym, zwrócić uwagę na to, że są różne style ogrodowe i każdy ogród może być piękny niekoniecznie musi być w konkretnym stylu (czytaj Danusiowym).

Nawet jeśli jest misz-masz, ale wszędzie porządek, kanciki, trawnik skoszony i zadbany - to źródło dumy i sukcesu dla właściciela.

Jeśli ogród nie cieszy znaczy masz nie taki, jaki Ci się podoba, to powód do zmian, aby zaczął cieszyć. Czasem nie da się ogrodu odmienić na tyle, żeby całkiem zmienił styl. Trzeba się z tym pogodzić.

Ale nie można się zniechęcać tylko trzeba brać się w garść, ogarnąć ogrodowe śmieci i inne różne kamienie i chwasty, zrobić elegancki trawniczek i mieć wypielone. Masz już zadbane, zostało tylko parę detali i usterek, które usuniesz i będzie pięknie.

Przedogródek zmienisz bo to najłatwiej osiągnąć i najbardziej widać na wejściu.
Linki w postach 12:25, 11 lis 2012

Do góry
Link działa ale nie działa link w podpisie - sprawdź zapis i nawiasy

Anthurium 12:14, 11 lis 2012

Do góry
W niższej temperaturze mogą dostawać brązowych plam.
Anthurium 11:37, 11 lis 2012

Do góry
Anturium to bardzo ładna roślina doniczkowa. Uprawiałam ją w jasnej łazience.

Zima to dla niej trudny okres, Wymagania:

temp. minimum 16 stopni zimą
Jasno zimą, latem chronić przed bezpośrednim słońcem
Podlewać co kilka dni, ale nie zalewać

zraszać.
Ogród przydomowy - na zmiany gotowy... 11:29, 11 lis 2012

Do góry
Nieźle dziś wytrzymałaś. Ja do tej godziny to chyba nie wytrzymałam
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 11:27, 11 lis 2012

Do góry
Odnośnie zimowania bukszpanów w donicach:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/748-zimowanie-bukszpanow-w-donicach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:39, 11 lis 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Kondziu, jesteśmy już w domu, zaliczyliśmy 3 autostrady i zakupy w Warusie bo jutro sklepy nieczynne.
My także dziękujemy za super przyjęcie i podziękowania za obiad i dwa desery hehe, schudnąć się przy Was nie da Zaraz lecę do Kondziowego ogrodu z fotkami
To się cieszę ze bezpiecznie dojechaliscie no przynas i schudnąć się nie da lubimy jeść

Musiało być smacznie.
Kondziu jak dwa desery to i ja muszę kiedyś wdepnąć ))))))))))))))))))
Pewnie zapraszam
Rododendronowy ogród II. 09:02, 11 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja dokładam takie

Danusiu wielkie dzięki że do mnie zajrzałaś choc wiem że byłaś u Kondzia w realu a potem jeszcze w jego wątku.Śledziłam wszystko ale nie dotrwałam do końca i poszłam spac. Dziś dokończę ale po wyjeździe wnuków bo teraz musze obiad gotowac. Nie wiem jak Ty to robisz że wszędzie zdążysz ale bardzo za to dziękuje.
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:08, 11 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niesamowite, prawie zima a i u Ciebie jesień piękne kolory pokazała. I tyle jeszcze kwitnie

Danusiu hehe Ciebie w prawie w zimie można zwabić jedynie kwitnącym ogrodem

więc dla Ciebie moje ulubione z dziś zdjęcie

te niebieskie kulki już nie pasują do jesiennej aury - do schowania

pięciornik z kwiatostanem - przebarwia się na rózowo - jeszcze tak nie wiedziałam

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:02, 11 lis 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)

Kondziu, jesteśmy już w domu, zaliczyliśmy 3 autostrady i zakupy w Warusie bo jutro sklepy nieczynne.
My także dziękujemy za super przyjęcie i podziękowania za obiad i dwa desery hehe, schudnąć się przy Was nie da Zaraz lecę do Kondziowego ogrodu z fotkami
To się cieszę ze bezpiecznie dojechaliscie no przynas i schudnąć się nie da lubimy jeść

Musiało być smacznie.
Kondziu jak dwa desery to i ja muszę kiedyś wdepnąć ))))))))))))))))))
Kolorowe rabaty 23:58, 10 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rabata nr 1

Zdjęcie wcześniejsze z maja lub czerwca,lata i dziś.Tu jest cis (ma być stożkiem) ,miskant ,środkiem jest hortensja "Bobo"
Po obu stronach są rozchodniki i w "narożnikach" kulki bukszpanowe.
Na obrzeżu oczywiście będą żurawki .Nie wiem czy zostawiać bergenię ???
Poza tym na tyle są czosnki .

Czy to jest taka kolejność zdjęć ?

Tak Danusiu to ostanie zdjęcie jest puste prawie .
Cis ,dwie kulki po bokach,miskant ,po lewej młoda hortensja "Bobo" (wykopałam anabell) i są rozchodniki ,które ucięłam na zimę .
Żurawki jak pisałam jest ich tu tylko 3 szt i wsadzone byleby do wiosny Czyli tymczasowo.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:55, 10 lis 2012

Do góry
Niesamowite, prawie zima a i u Ciebie jesień piękne kolory pokazała. I tyle jeszcze kwitnie
Rododendronowy ogród II. 23:53, 10 lis 2012

Do góry
A ja dokładam takie

Kolorowe rabaty 23:51, 10 lis 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Rabata nr 1

Zdjęcie wcześniejsze z maja lub czerwca,lata i dziś.Tu jest cis (ma być stożkiem) ,miskant ,środkiem jest hortensja "Bobo"
Po obu stronach są rozchodniki i w "narożnikach" kulki bukszpanowe.
Na obrzeżu oczywiście będą żurawki .Nie wiem czy zostawiać bergenię ???
Poza tym na tyle są czosnki .

Czy to jest taka kolejność zdjęć ?
Kalina - Viburnum 23:44, 10 lis 2012

Do góry
Wykopać dołek do posadzenia, w środku dołka wykopać lub przewiercić się głębiej i nasypać kamyczków. Potem nasypać żyznej ziemi i posadzić.
Kolorowe rabaty 23:43, 10 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bergenię przesadź, a ja bym po d stożkiem z cisa posadziła żółte żurawki w kwadracie, lub prostokącie, jak wyjdzie, ale bez mieszania, albo dowolna roślina np. hosta, tylko że zimą nic by nie było, wiec lepiej zimozieloną roślinę.

Witaj Danusiu
Dzięki za rady,ale powiedz mi gdybym jednak pomieszała żurawki pod cis zielone owszem,ale tam gdzie będą rozchodniki i hortensja chciałabym chociaż pojedynczo powtykać te różowe co są teraz byle jak włożone.Bo mia tak jakoś pasował ten duet różowy ciemny rozchodnik, gałązki też ciemne i te żurawki .Zielone będą też przy konice i kulkach to jak bym wcisnęła te drugie to może by przeszło ???
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:39, 10 lis 2012

Do góry
Pewnie Jak jestem na diecie to zła jak osa.
Kolorowe rabaty 23:37, 10 lis 2012

Do góry
Bergenię przesadź, a ja bym po d stożkiem z cisa posadziła żółte żurawki w kwadracie, lub prostokącie, jak wyjdzie, ale bez mieszania, albo dowolna roślina np. hosta, tylko że zimą nic by nie było, wiec lepiej zimozieloną roślinę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies