Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Lifting starego ogródka 22:17, 07 maj 2015

Do góry
A u nas ciągle coś się pomalutku dzieje

Od przedwczoraj prowadzę akcję "okorowywania" dużej rabaty po lewej od chodnika. Idzie dość wolno, bo wykładam pod korę gazety, więc muszę to robić etapami, żeby mi wiatr nie rozwiał gazet po całym ogródku Narazie rozsypałam 11 worków ... Więcej narazie nie dam rady, bo muszę czekać aż mąż wykończy taras i zrobi obrzeża z kostki granitowej, żebym mogła dociągnąć do tego ziemię, wyrównać i potem pokryć korą.

No i pod płotem będę okorowywała dopiero jak wsadzę hortensje i miskanty a te będą dopiero za jakiś czas, jak będą na nie finanse.

Dwa kadry z miejsc, które już mogę pokazać bez wstydu

RH C's White

Moje malutkie hostowisko Dostałam od teściowej jedną karpę, podzieliłam od razy na 3 części i po 1,5 tygodnia pięknie się rozrosły

A teraz miejsca, które chciałabym w tym miesiącu zagospodarować. Opisałam wymiary, gdyby coś było nieczytelne, piszcie. Jak już pisałam chciałabym tam Hortensje Limelight, między nie miskanty gracillimusy no i nie wiem, co pod nie, żeby było ładnie cały rok. Myślałam o carexach, ale zastanawiam się też nad niewielkimi thujkami o kulistym pokroju - np. danica. A dopiero pod nimi żurawki czy carexy... Bardzo głupio myślę?

Typografia ogrodu 22:16, 07 maj 2015

Do góry
dla malkul-'queen of the night'

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:13, 07 maj 2015

Do góry
Agania napisał(a)

a któż on jest - igły i szyszki jakby bicolor ale sylwetki nie widać
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:11, 07 maj 2015

Do góry

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:11, 07 maj 2015

Do góry

Zobaczcie tutaj bez wycinania.

Może spróbować tylko tak minimalnie wyciąć tą trawę aby nie zachodziła na kostkę??

Typografia ogrodu 22:11, 07 maj 2015

Do góry
Grusza [po ukrzyzowaniu wygląda tak - dla niewtajemniczonych - bedzie rozpinana przy ścianie - przesadzona i podcieta bedzie na docelowe miejsce na jesiEŃ. na razie formuje pietra (mam nadzieję, że je widać). i co myslicie? dwa pietra sa niepełne ale już są pąki które powinny do dopełnić.
Moja "przyziemna" :) pasja 22:09, 07 maj 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
I ze specjalną dedykacją dla Zielonej Marty, która sprezentowała mi nasiona stipy . Niestety stipę wsiałam dopiero niedawno, ale już wschodzi. Wydarzenia tej zimy nie sprzyjały przygotowaniom do sezonu ogrodowego... Liczę, że jeszcze będę miała piękne sadzonki

Dziękuję jeszcze raz Marta!

kawał stipy

z lupa szukałas '?
Makowo na Kociewiu 22:08, 07 maj 2015

Do góry
makkasia napisał(a)

A co to za trawsko takie niebieskawe ???
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 22:07, 07 maj 2015

Do góry
A tymczasem ucze sie nowego aparatu. Czarnulki sa naprawde czarne

Uwielbiam takie niebo, a dzis moglam je widziec z 5-10 razy bo co troche slonce, deszcz i te cudne kolory nieba mozna podziwiac

Juz chyba czas przypomniec sobie ze mamy cudne zurawki. Moja chyba ulubiona - ginger spice. Tapetsy [w tle] ma chyba za malo slonca w tym miejscu i sie malo wybarwia.

a w miedzyczasie rozwijaja sie rh, czosnki zbieraja w sobie sily coby jeszcze rosnac albo i pekac.
Wieczorem skosilam trawe i z zadowoleniem stwierdzilam ze po zasileniu humusem i potem jeszcze nawozem 3 w 1 ma sie bardzo dobrze i ma ten wlasciwy kolor. No jedynie mi tych obrzezy brak.... ale kiedys beda.
Ogródek warzywny na balkonie 22:04, 07 maj 2015

Do góry
Danusiu, funkie podciełam prawie do zera, bo zaczęły usychać. Nic z nich by nie było. Wywiozłam je na wieś i posadziłam rzędem jak rosły w ogródku. Pewnie na drugi rok pokażą swóją urodę i czar

Rododendrony pięknie kwitną

liście niestety wyżarte przez opuchlaki

Balkon powoli nabiera moich ulubionych kolorów, przeszedł mały lifting. Teraz czekam na zamówione kwiaty i drzewka:

Niestety hortensje zimujące w donicach złapały przedziorki. Wszystko posikałam, ale liście mają już siateczkową strukturę i do tego niektóre nie wiem dlaczego podggniwają na końcach jakby stały cały czas w wodzie. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje ...

Zaplanowałam dwa systemy nawadniające bo rabatki warzywne juz są posiane, zrobię zdjecia przy okazji. Jest pomysł, ale nie ma czasu na realizację
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:04, 07 maj 2015

Do góry
Irenka doradziła jak ciąć bluszczyk więc poszłam aby to zrobić i....
okazało się, że ten nasz bluszczyk wcale nie wygląda tak

tylko tak oczywiście jak go najpierw przez godzinę rozplątywałam w parterze i wyciągałam na mur czyli sporo urósł z malutkich sadzoneczek, ale niestety nie chciał się wspinać, tylko kotłował się na dole )

a tu pochodzenie bluszczu ale jeszcze mu daleko do rośliny macierzystej https://www.ogrodowisko.pl/watek/1771-swieto-roz-w-ogrodzie-nie-tylko-bukszpanowym-czerwiec-2012?page=35
Mój ogród 22:01, 07 maj 2015

Do góry
Pogoda jest prawdziwie majowa. Pięknie jest wszędzie, bzy już kwitną, aż żyć się chce. Mój ostatni pobyt na działce był taki udany. Jadę w niedzielę na cały tydzień. Najbardziej mnie ucieszył oblepiony kwiatami pigwowiec. Mam nadzieję że owocków pigwowca będzie sporo i materiał na nalewkę będzie.
A to działkowe fotki.
Ta studzienka teraz wygląda troszkę inaczej. Tu jeszcze nie skończona.

Ma skarpie zawilce wielkokwiatowe szykują się do kwitnięcia.

Widok skarpy od tyłu.

Kwitnące przy studzience zawilce greckie.

A teraz trochę kwiatków.
Piegowate fiołki.

Niezapominajki.

Pigwowiec.

Te same tulipany ale inaczej pokazane.

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:01, 07 maj 2015

Do góry
rozark napisał(a)

A te zdjecia gdzie robiłas?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:00, 07 maj 2015

Do góry

Perccy

Ogródek Agam 22:00, 07 maj 2015

Do góry
agam napisał(a)

[img size=640x424]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/84/840482

pięknie, dziewczyny gdzie wy takie tanie drzewka kupujecie
Aga napisz na pw namiar na szkółkę
Makowo na Kociewiu 21:59, 07 maj 2015

Do góry

Od ogrodu do łąki i stawu 21:59, 07 maj 2015

Do góry

Ogród Ani :) 21:59, 07 maj 2015

Do góry
Dziękuję Paulino za otuchę i odwiedzinki.

W pierwszej kolejności do przeróbki są te trzy rabaty które widać (kaskadowo) po lewej stronie na zdjęciu poniżej.

Muszę też obsadzić rabatę (widać ją po prawej stronie na zdjęciu powyżej). Jest duża i długa. Kończy się wraz z granicą trawnika.

Dziś już zaczęliśmy zmiany. Na "pierwszy ogień" idzie ta najwyższa kaskada na której widać klona.

Została ściągnięta kora. Zostały na razie tymczasowo przeniesione te cztery płożące nieszczęśnice One i tak tam nie chciały rosnąć, to miejsce jest zawsze zacienione. To ściana północna domu. Zakupiłam 12 host o nazwie "Blue Ivory". Zostaną posadzone za klonem po skosie. Jejku mam nadzieję, że to będzie dobrze wyglądać. Klonika obsypiemy żwirkiem a z przodu posadzimy pięć żurawek o żółtych listkach.

Tak wygląda rabata wieczorem, po jako takim uporządkowaniu.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:58, 07 maj 2015

Do góry
Milka napisał(a)

azalia wielkokwiatowa, ochrzciłam ją EWA

To Golden Eagle.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:57, 07 maj 2015

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies